2008 m. naftos kompanijos prezidentas buvo priverstas išvykti iš Rusijos, nes jo kraujyje rado nuodų, teigė šaltinis, informuoja dailymail.com.

Gandai apie B. Dudley apnuodijimą pasklido 2014 m., praėjus šešeriems metams po incidento. Tuo metu B. Dudley buvo BP vadovas, vadovavo bendrajai įmonei „TNK-BP“.

Kaip rašyta 2014 m. straipsnyje viename Niujorko leidinyje, B. Dudley ėmė baimintis, kad jo kabinete įtaisyta pasiklausymo įranga, be to, jis prastai pasijuto, pavalgęs įmonės maitinimo įstaigoje.

Manoma, kad B. Dudley išvyko iš Rusijos 2008 m. liepą, nes sužinojo, kad kitą dieną policija ateis jo sulaikyti. Pragyvenęs Rusijoje devynerius metus, kompanijos prezidentas pabėgo į nežinomą vietą Europoje.

Iljos Zaslavskio teigimu, Rusija norėjo atsikratyti B. Dudley, todėl sudarė planą, kaip palaipsniui jį nunuodyti.

Interviu leidiniui „The Daily Telegraph“ I. Zaslavskis sakė: „Jie nusprendė duoti jam užuominą, apnuodydami jo maistą. Savaime suprantama, mums nepavyktų rasti jį apnuodijusio kaltininko.“

Anot I. Zaslavskio, buvo nusitaikyta ir į 150 „TNK-BP“ darbuotojų.

Buvusio „TNK-BP“ darbuotojo teigimu, Rusijos saugumo tarnybos nedavė ramybės darbuotojams, nes kompanijoje vyko kova dėl valdžios. Praėjus ketveriems metams po įtariamo apnuodijimo, kompanija buvo parduota Rusijos valdžiai.

B. Dudley tapo BP prezidentu 2010 m., pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sveikindamas spaudė jam ranką. I. Zaslavskis įsitikinęs, kad B. Dudley galėjo apnuodyti tik Rusijos saugumo tarnyba.

Jis teigė: „Nežinau, kokie buvo simptomai, tik žinau, kad jiems pakako (galių) jį stipriai įbauginti. Tai nebuvo įprastas apsinuodijimas maistu. Tai nebuvo vienkartinis (apsinuodijimas). Tai vyko kelias savaites. Apnuodijimą turėjo surengti profesionalai, kad B. Dudley nemirtų. Jie tik norėjo duoti jam užuominą.“

Manoma, kad apnuodijimo incidentas vyko praėjus dvejiems metams po Aleksandro Litvinenkos nužudymo.

Pastarasis mirė, išgėręs arbatos su radioaktyviuoju poloniu 210.

I. Zaslavskis pabrėžė – gandus apie B. Dudley apnuodijimą patvirtino artimas jam (B. Dudley) šaltinis, tik nežinoma, kokie tai buvo nuodai.

I. Zaslavskis kaltino Britanijos žvalgybos tarnybą „MI 6“, kad tuo metu ši nesiėmė jokių priemonių.

Praėjusią savaitę B. Dudley juokaudamas sakė žurnalistams, kad nereikėtų juokauti su Rusija.

Šiuo metu I. Zaslavskis dirba nevyriausybiniame antiputiniškame fonde „Laisvoji Rusija“ JAV.

Pradėjus sklisti gandams, BP pranešė šios istorijos nekomentuosianti.