Skelbiama, kad siužetas paskirtas Rusijos samdytų karių likvidavimo operacijai, vykusiai 2018 metų vasarį.

Apie šią operaciją pasakojo ir naujasis Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo. Jis sakė, kad „prieš kelias savaites rusai sutiko vertą priešininką. Žuvo pora šimtų rusų“.

Kaip pabrėžia amerikiečių žurnalistai, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo aplinka ir toliau neigia šalies dalyvavimą kariniuose konfliktuose, nors iš tikrųjų Maskva ten nuolat siunčia samdytų karių.

Siužete skelbiama ir Rusijos samdinių pokalbio ištrauka, kurioje jie aptaria atakos nuostolius.

„Vasarį Rusijos samdyti kariai atakavo Jungtinių Valstijų bazę Sirijoje. Per atsakomuosius antskrydžius žuvo šimtai. Kremlius bandė incidentą nuslėpti, tačiau tiesą atskleidė susekti pokalbių įrašai, kuriuose samdyti kariai aptarinėja ataką“, – pristatydamas vaizdo įrašą socialiniame tinkle „Twitter“ rašė žurnalisrtas R. Engelis.

DELFI primena, kad balandžio 18 d. bendros JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Japonijos premjero Shinzo Abe spaudos konferencijos metu, JAV lyderis pripažino, kad maždaug prieš mėnesį Sirijoje įvyko rimtas mūšis tarp JAV ir Rusijos karinių pajėgų.

Baigiantis spaudos konferencijai D. Trumpas apgynė savo administracijos vykdomą politiką Rusijos atžvilgiu ir pirmą kartą viešai užsiminė apie vasario mėnesį Sirijoje įvykusį incidentą, kai amerikiečių pajėgos savo veiksmais galimai nukovė daugiau nei 200 rusų samdinių, atakavusių JAV remiamus kovotojus, rašo bloomberg.com.

„Su Rusija dar niekas nesielgė taip griežtai kaip prezidentas Donaldas Trumpas, – pasakė D. Trumpas. – Visiškai neseniai, prieš mėnesį, Sirijoje įvyko labai labai rimtas mūsų ir rusų pajėgų susidūrimas. Labai gaila, tačiau nemažai žmonių tada žuvo. Niekas dar nesielgė taip griežtai kaip aš.“

Dar anksčiau apie šį susidūrimą yra kalbėjęs ir buvęs CŽA vadas, būsimasis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Anot jo, Sirijoje per vasarį įvykusius susirėmimus su JAV vadovaujamomis pajėgomis žuvo apie 200 Rusijos samdinių.

„Prieš kelias savaites Sirijoje rusai sulaukė atkirčio, ir keli šimtai jų žuvo“, – sakė M. Pompeo per JAV Senato posėdį, kuriame buvo svarstoma jo kandidatūra į valstybės sekretoriaus postą.

Išsamesnės informacijos jis nepateikė, tačiau JAV žiniasklaida užsiminė, kad vasarį įvykusioje kovoje dalyvavo Rusijos privačia karine bendrove vadinamos „Vagner“ samdiniai.

Rusija tuomet pripažino, kad žuvo penki jos piliečiai, JAV vadovaujamos koalicijos pajėgoms, bendradarbiaujančioms su kurdų grupuotėmis, paprašius aviacijos paramos, kad atlaikytų Sirijos kariuomenės puolimą.

Tuomet Vašingtonas pranešė, kad koalicijos pajėgos nukovė mažiausiai 100 „režimui palankių“ kovotojų, o viena Rusijos tinklaraštininkų grupė nustatė dešimčių įvardytų rusų aukų tapatybes. Keletas leidinių pranešė, kad organizacija „Vagner“ Sirijoje vadovauja privačiai armijai tyliai pritariant Kremliui, kuris taip pat palaiko prezidento Basharo al Assado režimą reguliariosiomis pajėgomis.

DELFI primena, kad Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija vasario 7 dieną nusitaikė į Sirijos režimui lojalias pajėgas Sirijos Deir al Zoro provincijoje. Žiniasklaida tuomet skelbė, kad aukų skaičius siekia per 100.

Faktas, kad dauguma aukų – Rusijos piliečiai, kelia žymiai mažiau abejonių, nors oficialiai Sirijoje Rusijos ginkluotųjų pajėgų nėra, nebent kariniai samdiniai.

Rusijos užsienio reikalų šaltinis vasario 14 dieną skelbė, kad tokia informacija – klasikinis dezinformacijos atvejis.

„Kommersant“ duomenimis, Sankt Peterburge veikianti „Vagner“ sukarinta organizacija misijai Sirijoje nusamdė per 600 karių. 2018 m. vasario mėn. duomenimis privačioje karinėje kompanijoje (PKK) „Vagner“ tarnavo ne mažiau kaip 3 602 asmenys. Šis skaičius paaiškėjo susipažinus su viename iš PKK dalinių buvusiu karių sąrašu, patekusiu portalo „Republic“ redakcijos žinion. Dokumente nurodyti asmeniniai kelių dešimčių vyrų numeriai. Paskutinis sąrašo numeris – 3602.

Informaciją žurnalistams perdavę šaltiniai patvirtino, kad būtent tokius žetonus ir gauna PKK „Vagner“ samdomi kariai. Pirmo išduoto žetono numeris – 0001, o toliau – iš eilės einantys skaičiai. Kiek tiksliai žetonų savininkų iki šiol aktyviai įsitraukę į tarnybą grupuotėje, „Republic“ nenurodo. Per pustrečių metų susidariusi PKK „Vagner“ išlaikymui skirta suma, portalo vertinimu, galėtų siekti 16,1–17,4 mlrd. rublių (231–250 mln. eurų).

Šioms išlaidoms priskiriamos mėnesinės algos (po 240 tūkst. rublių (3 445 eurus), maitinimo kaštai, žuvusiųjų giminėms numatytoms kompensacijoms skiriamos sumos (po 5 mln. rublių (71,7 tūkst. eurų) už kiekvieną karį) ir kt. „Republic“ šaltinių duomenimis, PKK remia keletas privačių investuotojų, kurių pavardės liko neatskleistos.

Vienas iš portalo pašnekovų patikino, kad po didelio masto netekčių Sirijoje apie PKK išformavimą nekalbama. Pasak dviejų samdomų karių, anksčiau į karinio personalo atranką buvo žvelgiama griežčiau: buvo reikalaujama turėti dalyvavimo karinėse operacijose patirties, mokėti naudotis ginklu, įvykdyti fizinio pasirengimo normatyvus ir kt.

Nuo 2017 metų šie reikalavimo gerokai sušvelninti. „Republic“ pašnekovai mano, kad tai gali būti viena iš augantį karių žūčių skaičių paaiškinančių priežasčių. Balandžio 14 dieną JAV, Britanijos ir Prancūzijos pajėgos smūgiavo taikiniams Sirijoje.

Šis sprendimas buvo priimtas dėl to, kad Dumoje buvo įvykdyta cheminė ataka, kurios metu žuvo mažiausiai 150 žmonių. JAV valstybės departamentas tuomet skelbė, kad su Sirijos valdžia išvien kovojanti Rusija taip pat turėtų būti atsakinga už cheminę ataką.