Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos pranešime sakoma, kad šią ataką veikiausiai surengė Izraelis ir kad taikinys buvo 47-osios brigados bazė Hamos provincijoje. SOHR pridūrė, kad tarp aukų buvo keturi sirai.

Tuo tarpu Sirijos režimas, kuris pasmerkė „naują agresiją“, toliau stumia ginkluotas grupuotes iš sostinės; buvo sudaryta daugiau susitarimų perkelti kovotojus į šalies šiaurę.

Per jau septynerius metus Sirijoje besitęsiantį pilietinį karą Teheranas pasiuntė tūkstančius Irano remiamų kovotojų į pagalbą prezidento Basharo al Assado pajėgoms.

Anksčiau pirmadienį Sirijos valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad kelios „priešo raketos“ sekmadienio vakarą smogė Sirijos režimo pajėgų pozicijoms centrinėje Hamos ir šiaurės vakarinėje Alepo provincijoje, bet daugiau detalių nepateikė.

Hamos provincijoje buvo smogta 47-osios brigados bazei, kur dislokuoti režimą remiantys kovotojai. Abiem atvejais buvo sunaikinti raketų „žemė–žemė“ kompleksai, nurodė SOHR.

Čia „žuvo mažiausiai 26 kovotojai, įskaitant keturis sirus“, sakė organizacijos vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Kiti (žuvusieji) yra užsienio kovotojai, didžioji dauguma – iraniečiai, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Atsižvelgiant į taikinio pobūdį tikėtina, kad tai buvo Izraelio smūgis.“

Izraelis „nieko nežino“

Izraelio žvalgybos ministras Yisraelis Katzas armijos radijui pirmadienį ryte sakė, kad „nieko nežino“ apie naujausius smūgius.

Tačiau, pasak jo, „visas šis smurtas ir nestabilumas Sirijoje yra Irano bandymų įkurdinti ten savo kariškius rezultatas“.

„Izraelis neleis atidaryti Sirijoje šiaurinio fronto“, – pridūrė Y. Katzas.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad saugumo kabinetas vėliau pirmadienį turi surengti skubų posėdį.

Damaskas ir jo sąjungininkas Iranas kaltino Izraelį balandžio 9-ąją surengus žmonių gyvybių pareikalavusių smūgių vienai Sirijos kariuomenės bazei šalies vidurio regione.

Balandžio 14-ją Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija smogė keliems Sirijos režimo kariniams objektams, atsakydamos į numanomą cheminę ataką prieš buvusią sukilėlių tvirtovę Dumą netoli Damasko, pasak gelbėtojų, nusinešusią dešimtis žmonių gyvybių.

Per balandžio 9-ąją surengtą smūgį karinei bazei centrinėje Chomso provincijoje žuvo mažiausiai 14 karių, tarp jų septyni iraniečiai.

Įtampa tarp Izraelio ir Irano

Sirija techniškai tebekariauja su kaimyniniu Izraeliu, kuris nerimauja dėl didėjančių Irano ir jo sąjungininko, libaniečių judėjimo „Hizbollah“ pajėgų Sirijos teritorijoje.

Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas ketvirtadienį interviu žadėjo smogti dėl bet kokio Irano bandymo įgyti „karinį atramos tašką“ Sirijoje.

Iranas savo karių Sirijoje dislokavo norėdamas paremti prezidento B. al Assado pajėgas ir prižiūrėti kelių savo remiamų šiitų kovotojų grupuočių dalyvavimą. Kai kurios šių grupuočių yra iš kitų šalių, tokių kaip Irakas ar Afganistanas.

Teheranas sekmadienio smūgių kol kas nekomentavo, bet su reformų šalininkais siejama naujienų agentūra ILNA citavo vieną saugumo pareigūną, kuris nepaneigė smūgio fakto ir sakė, kad bet kokie pranešimai apie karinę situaciją Sirijoje turėtų atkeliauti iš Damasko.

„Sirai turi paskelbti statistinius duomenis, nes jie yra atsakingi. Mes dalyvaujame šioje šalyje Sirijos vyriausybės prašymu“, – sakė parlamento Nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komiteto atstovas Hosseinas Naghavi Hosseini.