Į pirmąją diplomatinę kelionę praėjus vos kelioms valandoms po prisaikdinimo išvykęs JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo sekmadienį Rijade susitiko su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu. Prieš tai šeštadienį jis pietavo su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu.

Po susitikimų Rijade M. Pompeo apkaltino Iraną destabilizuojant padėtį Artimuosiuose Rytuose, taip pat ir remiant Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą ir šiitų sukilėlius Jemene.

Iranas remia kovotojus ir teroristines grupuotes. Tai ginklų pardavėjas husių sukilėliams Jemene. Iranas vykdo ir kibernetines atakas. Jis taip pat remia ir žudikišką B. al-Assado režimą“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius per spaudos konferenciją, kurią surengė kartu su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru Adeliu al-Jubeiru.

„Skirtingai nuo ankstesnės administracijos, mes nežiūrėsime pro pirštus į platų Irano terorizmo mastą“, – pabrėžė M. Pompeo.

D. Trumpas ketina iki gegužės 12 d. apsispręsti, ar vėl įvesti sankcijas Teheranui, kas gali sukelti grėsmę 2015 metais pasiektam istoriniam susitarimui tarp Irano ir pasaulio galingųjų dėl Teherano branduolinės programos.