„Jis kol kas dar nepriėmė sprendimo dėl branduolinio susitarimo, ar likti ar pasitraukti“, – „Fox News Sunday“ laidai sakė jis.

„Jis tikrai svarsto planą, keturis ramsčius, kuriuos prezidentas Emmanuelis Macronas pasiūlė per jų susitikimą praėjusią savaitę“, – sakė J. Boltonas, turėdamas omeny pastangas papildyti Irano susitarimą, kad šis labiau tiktų D. Trumpui.

Kaip žinoma, 2015 metais Jungtinės Valstijos ir kelios kitos šalys su Iranu susitarė nutraukti 12 metų trukusią priešpriešą dėl šalies branduolinės programos. Tuomet baimintasi, kad Iranas artėja prie galimybių pasigaminti branduolinį ginklą užsitikrinimo.

Iranas sutiko įšaldyti savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų panaikinimą. Tačiau D. Trumpas susitarimą kritikuoja ir teigia, kad jis yra nepakankamas.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – trys Europos šalys, pasirašiusios susitarimą su Iranu, šiuo metu stengiasi perkalbėti D. Trumpą, kad šis neatsisakytų susitarimo ir vėl neįvestų sankcijų.

Amerikos prezidentas dabartinį susitarimą yra pavadinęs „beprotišku“ ir „juokingu“, iš dalies dėl to, kad juo numatytus apribojimus ketinama nuo 2025 metų pamažu naikinti.

Prancūzijos prezidentas pasiūlė papildomą susitarimą, kuriuo būti pratęstas Iranui taikomų branduolinių apribojimų galiojimas, taip pat apribojant ir balistinių raketų programą ir Teherano paramą įvairioms grupuotėms Artimuosiuose Rytuose.

Savo ruožtu Irano prezidentas Hassanas Rouhani yra atmetęs bet kokias kalbas apie esamo susitarimo perrašymą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)