„Jei susitarimas Iranui neatneš ekonominės naudos, tuomet ir mes iš jo pasitrauksime“, - naujienų agentūrai ISNA šeštadienį sakė šalies Užsienio reikalų ministerijos generalinis direktorius Abdolreza Farajis.

Šiuos komentarus Irano pareigūnas išsakė netrukus po Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vizitų Vašingtone, kurių tikslas iš dalies buvo įtikinti prezidentą Donaldą Trumpą nepasitraukti iš šio susitarimo.

Irano branduolinį susitarimą apibūdinęs kaip „blogiausią istorijoje sandorį“, D. Trumpas pareikalavo jį pakeisti, įtraukiant punktus dėl Irano balistinių raketų programos ir destabilizuojamo šalies elgesio regione. Priešingu atveju, jis žadėjo iš susitarimo pasitraukti.

Svarbiau nei galimas D. Trumpo pasitraukimas iš susitarimo bus tai, kokia bus Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos reakcija, sakė A. Farajis.

Visų pirma, Iranas nuogąstauja dėl bankų sankcijų. Nors jam taikomos ekonominės sankcijos 2016 m. sausį buvo panaikintos, baimindamiesi galimų JAV sankcijų šaliai, didieji Europos bankai atsisako finansuoti Vakarų prekybos projektus su Iranu.

D. Trumpas iki gegužės 12 dienos turės nuspręsti, ar JAV ir toliau atleis Teheraną nuo sankcijų, kaip kad numatyta Irano branduoliniame susitarime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)