Dmitrijus Halko, rašęs įvairiems leidiniams, įskaitant ir baltarusių opozicijos portalą „Belarussky Partizan“, buvo sulaikytas balandžio 22-ąją. Jis kaltinamas užpuolęs policininką, pranešė Tiriamasis komitetas, atsakingas už sunkių nusikaltimų tyrimus.

Baltarusija šiuo metu yra 155-oje vietoje iš 180 pagal žiniasklaidos laisvės indeksą, sudarytą organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF).

38 metų D. Halko taip pat dirbo leidinio „The Times“ užsienio žurnalisto vietiniu padėjėju, pranešė šis britų laikraštis.

Anksčiau jis yra bendradarbiavęs su anglų kalba leidžiamu Ukrainos laikraščiu „Kyiv Post“, savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė šio leidinio atstovai. D. Halko reguliariai rašydavo straipsnius iš priešakinių Rytų Ukrainą krečiančio konflikto su prorusiškais separatistais linijų.

Žurnalistas nuo praėjusių metų gyveno Ukrainoje, tačiau anksčiau šį mėnesį norėjo apsilankyti gretimoje Baltarusijoje.

Kai D. Halko praėjusiais metais lankėsi Minske, sulaukę skundo dėl esą garsiai leidžiamos muzikos į jo buto duris pasibeldė policijos pareigūnai. Tyrėjai tvirtina, kad žurnalistas tada užpuolė vieną policininką.

Socialiniame tinkle „Facebook“ vyras tąkart rašė, kad tiesiog buvo sugriebęs policininką už rankos, ir sakė manąs, jog šis incidentas yra susijęs su jo profesine veikla.

Jei D. Halko bus pripažintas kaltu, jam gresia iki šešerių metų kalėjimo.

D. Halko tėvas Nikolajus, buvęs nepriklausomas žurnalistas, naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo sūnus šiuo metu yra uždarytas Minsko kardomojo kalinimo centre, o kelias ankstesnes dienas jis buvo laikomas nelaisvėje viename nedideliame miestelyje netoli sienos su Ukraina.

„Mano sūnus dirbo su opozicine žiniasklaida, taigi, negalime atmesti politinio faktoriaus šioje byloje“, – sakė N. Halko.