Po metus trukusio sudėtingo kibernetinių nusikaltimų tyrimo, pradėto 2017 metų kovą gavus vienos moters skundą, policija ir prokuratūra nurodė, kad trijų įtariamųjų telefonuose ir kompiuteriuose buvo rastas „milžiniškas kiekis moterų asmeninių duomenų ir nuotraukų“.

„Konfiskavusi serverį policija išjungė kompiuterinių įsilaužėlių forumą“, – sakoma pranešime. Pareigūnai šią svetainę įvardijo kaip „Anon-IB“.

Įsilaužėlius labiausiai domino „apsinuoginusių mergaičių ir jaunų moterų nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuos jie vogdavo iš aukų debesijos (saugyklų) ir dalydavosi tarpusavyje kitose, slaptesnėse interneto vietose“, pridūrė tyrėjai.

Minėti trys 28–35 metų įtariamieji buvo areštuoti Herleno, Kiulemborgo ir Groningeno miestuose. Taip pat buvo konfiskuoti kitų dviejų įtariamųjų turėtus duomenis, bet šie asmenys dar nesulaikyti.

Jie visi „turėjo galimybė prieiti prie elektroninio pašto, socialinių tinklų paskyrų ir saugyklų, tokių kaip debesijos platformos, priklausančių šimtams moterų“, sakoma Olandijos policijos pranešime. Pareigūnai pabrėžė, kad nusikaltėliai užsitikrindavo prieigą prie duomenų nepakankamai apsaugotose paskyrose.

Tokiu būdu jie gavo „kelių šimtų moterų seksualinio pobūdžio nuotraukų ir įrašų, aukoms to nežinant“.

Įtariamieji susipažino naudodamiesi forumu „Anon-IB“, kur jie „prašydavo pagalbos, norėdami gauti konkrečių merginų nuotraukų“, sakoma policijos pranešime.

Kai tik ši medžiaga būdavo gaunama, nusikaltėliai dalydavosi ja mažesnėse, slaptesnėse forumo vartotojų grupėse.

Policijos atstovas Joepas Patijnas (Jupas Pateinas) sakė transliuotojui NOS, kad šis nusikaltimas „susijęs su daugybe įsilaužimų taikiniais tapusių moterų – šimtais, galbūt tūkstančiais“.

Tikėtina, kad tarp aukų esama moterų iš kitų šalių, tokių kaip Belgija ir Naujoji Zelandija. Policija dabar sieks informuoti visas aukas, kurių duomenys galėjo būti pavogti, jeigu tik jas pavyks nustatyti.

„Anon-IB“ yra pagarsėjusi kaip svetainė, kur yra įkelta dešimtys tūkstančių intymių nuotraukų ir vaizdo įrašų – dažniausiai anoniminių vartotojų ir be šios medžiagos savininkų sutikimo.

Ji buvo susieta su 2014 metais kilusiu vadinamuoju „Celebgate“ skandalu, kai internete buvo paskelbta nuotraukų, kuriose matyti apsinuoginusios garsenybės, tarp jų aktorė Jennifer Lawrence ir manekenė Kate Upton.