Ministrai turėtų aptarti priešpriešos su Rusija temą, taip pat Gruzijos, Makedonijos ir Ukrainos siekį prisijungti prie Šiaurės Atlanto aljanso. Be to, numatyta aptarti NATO misiją Afganistane, šios valstybės prezidento paskelbtos taikos derybų iniciatyvos perspektyvas, kitų regiono veikėjų vaidmenį siekiant taikos šalyje.

„Susitikimą pradėsime Rusijos temos aptarimu“, – derybų išvakarėse per spaudos konferenciją Briuselyje sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Ministrai aptars, kokių dar priemonių galėtume imtis kovai su hibridinėmis grėsmėmis“, – sakė jis.

„Toliau matome (Rusijos) bandymus bauginti ir kištis į NATO sąjungininkių reikalus“, – pažymėjo J. Stoltenbergas ir pridūrė, kad ministrai aptars galimus žingsnius, kaip kovoti su Maskvos keliamomis hibridinėmis grėsmėmis.

Jis taip pat pažymėjo, kad Afganistano tema Aljansui tebėra labai svarbi.

„NATO sveikina beprecedentį Afganistano prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) pasiūlymą vesti derybas su Talibanu“, – sakė Aljanso vadovas.

„Patvirtiname savo pažadus smarkiai padidinti karinį kontingentą ir finansinę pagalbą“, – pažymėjo jis.

Pasak NATO vadovo, ministrai susitikimą baigs padėties Vakarų Balkanuose ir Aljanso vadinamosios atvirų durų politikos aptarimu.

„NATO lieka ištikima nedalomos, laisvos ir taikios Europos idėjai“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Aptarsime Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos bei Gruzijos pažangą. Ukraina taip pat išreiškė narystės siekį – manau, ministrai pageidaus aptarti ir tai“, – pridūrė NATO vadovas.

NATO valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas paskutinį kartą vyks senoje NATO būstinėje Briuselyje, kur Aljansas vykdė savo veiklą nuo 1967 metų.

Birželį numatytas gynybos ministrų susitikimas vyks jau naujoje Aljanso būstinėje, esančioje šalia senosios. Naują būstinę J. Stoltenbergas pavadino „šiuolaikinio ir pirmyn žengiančio Aljanso naujais namais“.