JAV valstybės departamento atstovas žurnalistams sakė, kad būsimas ministrų susitikimas bus ketvirtas iš penkių, planuojamų prieš liepą įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Pasak atstovo, numatyti du užsienio reikalų ministrų susitikimai ir trys gynybos ministrų susitikimai. Paskutinis gynybos ministrų susitikimas prieš viršūnių susitikimą įvyks gegužės mėnesį.

JAV penktadienio susitikime planuoja akcentuoti būtinybę didinti NATO narių išlaidas Aljanso reikmėms, atgrasomųjų gynybos pajėgų stiprinimą ir NATO vaidmens kovojant su terorizmu didinimą, sakė Valstybės departamento atstovas.

Darbotvarkėje numatyti darbo pusryčiai, skirti Rusijos klausimui, sesija stabilumo užtikrinimo prie Aljanso pietinių sienų tema, darbo priešpiečiai Afganistano klausimu ir sesija apie Aljanso atviras duris Vakarų Balkanų šalims.

Kaip pažymėjo JAV valstybės departamento atstovas, „NATO vaidmuo po Šaltojo karo pabaigos niekada nebuvo toks reikšmingas kaip dabar“.

„Šią išaugusią reikšmę pirmiausia matome per Rusijos agresijos prizmę. Rusijos vyriausybė demonstruoja savo sugebėjimą grasinti, jėga priversti užsiimti ardomąja veikla ir net užgrobti savo kaimynus. Tai virsta destabilizuojančiu veiksniu Ukrainoje, Gruzijoje ir Sirijoje“, – pabrėžė atstovas.

„Per būsimą ministrų susitikimą mes pabrėšime, kaip svarbu visiems sąjungininkams rimtai vertinti šią grėsmę“, – pridūrė jis.