„Dalis raketų nepasiekė taikinių, matyt, dėl techninių nesklandumų. Jie sukėlė civilių objektų sunaikinimo ir taikių gyventojų mirčių grėsmę. Dvi iš jų, sparnuotoji raketa „Tomahawk“ ir ypač tiksliai nutaikoma aviacinė raketa, atgabentos į Maskvą“, – per spaudos konferenciją sakė Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Rudskojus.

„Dabar jas tiria mūsų specialistai. Šių darbų rezultatai bus panaudoti tobulinant Rusijos ginkluotę“, – pareiškė generolas.

Tuo metu Jungtinių Valstijų Gynybos departamentas CNBC sakė, kad tokie Rusijos teiginiai yra visiškas absurdas.

Kalbėdamas su televizijos kanalu CNBC jis pasakė, kad šitaip bandoma nukreipti dėmesį nuo paramos Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui.

„Tai dar vienas pavyzdys, kaip Rusijoje pradedama dezinformacijos kampanija, bandant nukreipti dėmesį nuo pačių rusų moralinių pozicijų, kurios palankios žiauriems B. al Assado režimo veiksmams prieš civilius gyventojus Sirijos vakaruose“, – trečiadienį el. laišku kanalui CNBC nurodė Pentagono atstovas Ericas Pahonas.

„Tvirtinimai, susiję su mūsų taikinių pasirinkimu, yra absurdiški, kaip ir visa kita [agentūros TASS] straipsnyje pateikta informacija. Kalbant apie „Tomahawk“, nėra jokių įrodymų, išskyrus Rusijos valstybinei žiniasklaidai perduotus pranešimus apie tai, kad tai, kas tvirtinama, yra tiesa. Tai primena dar vieną dūmų užsklandą, kuria bandoma pridengti tikrus faktus – tai, kad Rusijos remiamas žiaurus režimas užsiima civilių žudymu“, – nurodė Pentagono atstovas.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija balandžio 14-ąją sudavė smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, atsakydamos į numanomą cheminė ataką po beveik savaitę trukusio svarstymo, ar turi būti imtasi karinių veiksmų.

„Tomahawk“ yra įvairaus nuotolio sparnuotųjų raketų šeima. Jos buvo sukurtos JAV ir įtrauktos į šalies ginkluotę 1983 metais, o vėliau ne kartą buvo modernizuotos.

Šios raketos skrenda mažesniu nei garso greičiu ir gali manevruoti, prisitaikydamos prie reljefo nelygumų, tad jas sunkiau numušti priešraketinėmis sistemomis.

„Tomahawk“ gali būti leidžiamos nuo savaeigių kompleksų, taip pat iš lėktuvų ir laivų, įskaitant povandeninius. Jų kovinės galvutės gali būti įprastos arba branduolinės, pritaikytos tiek sausumos, tiek jūriniams taikiniams naikinti. Šių raketų veikimo nuotolis – 460–2 500 km.

JAV ne kartą yra naudojusios „Tomahawk“ raketas įvairiuose kariniuose konfliktuose. Manoma, kad pirmąkart per kovinius veiksmus jos buvo panaudotos vykstant 1991 metų Persijos įlankos karui.

„Tomahawk“ taip pat buvo naudojamos per operaciją Jugoslavijoje, invaziją į Iraką, operacijas Libijoje ir Sirijoje. Be JAV, šių raketų turi ir Didžiojo Britanija.

DELFI primena, kad balandžio 14 d. paryčiais surengtoje operacijoje Sirijoje dalyvavo JAV, Britanijos ir Prancūzijos karinės jūrų pajėgos ir aviacija. Per ją buvo paleista iš viso 105 raketos.

Amerikiečiai paleido 85 raketas, Prancūzija – 12, o Britanija – aštuonias. Dalis JAV sparnuotųjų raketų „Tomahawk“ buvo paleistos iš Raudonosios jūros, kur dislokuoti amerikiečių eskadriniai minininkai „USS Monterey“ ir „USS Laboon“.

Be to, JAV eskadrinis minininkas „USS Higgins“ leido „Tomahawk“ raketas iš Persijos įlankos, o povandeninis laivas „USS John Warner“ – iš Viduržemio jūros rytinės dalies.

Į orą buvo pakelti du JAV strateginiai bombonešiai „B-1 Lancer“, lydimi naikintuvų. Jie paleido 19 sparnuotųjų raketų JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) Prancūzijos FREMM klasės fregata „Languedoc“, plaukiojanti Viduržemio jūroje, raketas leido kartu su naikintuvais „Rafale“.

Tuo metu Britanijos karo lėktuvai „Tornado“ ir „Typhoon“ leido sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“. Per šią operaciją paleistų raketų skaičius buvo apytikriai dvigubai didesnis negu jų Jungtinės Valstijos praeitais metais paleido į vieną B. al Assado oro pajėgų karinį aerodromą.

Tąsyk buvo smogta 59 raketomis „Tomahawk“.

Rusijos kariškiai tvirtino, kad sąjungininkai paleido iš viso 103 sparnuotąsias raketas, bet Sirijos oro erdvės gynybos sistemos sugebėjo 71 iš jų numušti. K. McKenzie savo ruožtu tvirtino, kad nė viena raketa nebuvo perimta, ir pridūrė, kad „Sirijos atsakas visais atžvilgiais buvo itin neveiksmingas“.