Šis žingsnis akivaizdžiai žymi kovotojų poziciją nepriimti Afganistano vyriausybės pasiūlymo pradėti taikos derybas.

Pasak Talibano, pagrindinis puolimo „al Khandaq“ tikslas yra gaudyti ir žudyti amerikiečius bei jų šalininkus.

Operacija „al Khandaq“, pavadinta pagal garsų VII amžiaus mūšį Medinoje, kai musulmonai nugalėjo „netikėlius“ įsibrovėlius, bus nukreipta prieš JAV pajėgas ir „jų žvalgybos agentus“, taip pat jų „šalininkus šalies viduje“, sakoma Talibano pareiškime.

Pasak Talibano, puolimas iš dalies yra atsakas JAV prezidento Donaldo Trumpo naujai strategijai Afganistano atžvilgiu, paskelbtai pernai rugpjūtį. Pagal ją amerikiečių pajėgos įgijo daugiau veikimo laisvės persekiojant sukilėlius.

Atėjus pavasariui Afganistane tradiciškai suintensyvėjo smurtas, nes nutirpus sniegui kovotojai gali lengviau keliauti kalnuotomis vietovėmis.

Tačiau pastaraisiais metais Talibanas ir viena su „Islamo valstybe“ (IS) susijusi grupuotė atakas kone kasdien rengė visais metų laikais. Talibanas užėmė rajonų visoje šalyje ir nuolat taikosi į sostinę Kabulą. Šiame mieste per talibų išpuolius žuvo arba buvo sužeisti šimtai civilių.

Talibanas savo pareiškime nurodė, kad amerikiečių bazių buvimas „sabotuoja visus taikos šansus“ ir „ilgina karą“, prasidėjusį nuo JAV vadovaujamos ir Talibano režimą nuvertusios intervencijos 2001 metais.

Didžiausia Afganistano kovotojų grupuotė buvo spaudžiama priimti vasario mėnesį pateiktą šalies prezidento Ashrafo Ghani pasiūlymą dėl taikos derybų, bet pareiškime šis pasiūlymas neminimas.

Vakarų ir afganų ekspertai sako, kad Talibano pareiškimas tikriausiai reiškia pasiūlymo atmetimą ir pranašauja intensyvesnes kovas.

„Mūsų laukia karšta ir įtempta vasara“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas užsienio diplomatas Kabule.

Afganų politikos analitikas Ahmadas Saeedi sakė, kad po Amerikos sprendimo atmesti vasario mėnesį pateiktą Talibano prašymą derėtis tiesiogiai su juo talibai tikriausiai mano „neturintys kito pasirinkimo, tik kovoti“.

„Šiemet jie bandys dar labiau susilpninti (Afganistano) vyriausybę. Jie bandys sužlugdyti rinkimų procesą, – AFP sakė šis Kabulo universiteto profesorius. – Silpna vyriausybė galiausiai reikš, kad JAV bus priverstos kalbėtis su jais.“

Gynybos ministerijos atstovas Mohammadas Radmanishas Talibano pareiškimą pavadino propaganda.

JAV oficialiai savo kovinę misiją Afganistane baigė 2014 metais, bet tūkstančiai amerikiečių karių liko šalyje kovoti su terorizmu ir remti afganų saugumo pajėgų.

JAV remiama Afganistano vyriausybė šiemet patiria spaudimą daugeliu frontų. Ji rengiasi ilgai atidėliotiems parlamento rinkimams, nors jos saugumo pajėgoms sunku paimti viršų mūšio lauke ir užkirsti kelią civilių žmonių aukoms.

Sekmadienį Kabule, minioje prie rinkėjų registracijos centro susisprogdinus mirtininkui žuvo 60 ir buvo sužeisti dar 129 žmonės, rodo naujausi Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, bet Vakarų ir afganų pareigūnai įtaria, kad IS išpuolius padeda rengti ir kitos grupuotės, įskaitant Talibano Haqqani tinklą.