Tai buvo pirmoji jų organizuota valstybinė vakarienė Baltuosiuose rūmuose svečiams iš užsienio. Iškilmingame bankete dalyvavo 150 politikos ir visuomenės veikėjų.

Banketo šeimininkas D. Trumpas savo užstalės kalboje priminė bendrą abiejų šalių istoriją ir jos reikšmę pasaulio demokratijai. „Tesaugo Dievas mūsų aljansą“, - sakė jis.

E. Macronas savo ruožtu pabrėžė glaudžius abiejų valstybių santykius, o taip pat abiejų šalių vadovų įsipareigojimą kovoti už universalias vertybes. „Mes pasiryžę tarnauti mūsų abiem šalims ir pasauliui“, - sakė jis D. Trumpo adresu.

Be JAV viceprezidento Mike'o Pence'o ir kitų JAV bei Prancūzijos vyriausybių narių iškilmingoje vakarienėje taip pat dalyvavo žiniasklaidos patriarchas Rupertas Murdochas su žmona Jerry Hall. Svečių sąraše buvo ir buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris. Svečiams, be kita ko, buvo patiekta ėrienos bei prancūziško vyno iš amerikietiškų rūsių.

D. Trumpas ir E. Macronas vilkėjo juodus smokingus, jų žmonos pasipuošė ilgomis sukniomis. Melania Trump žėrėjo sidabro spalvos „Chanel“ suknele, o pirmoji JAV dama - kreminės spalvos „Louis Vitton“ rūbu su aukso spalvos papuošimais.

E. Macronas trijų dienų valstybinį vizitą JAV trečiadienį tęs pasakydamas kalbą abiejų Kongreso rūmų nariams.

Skelbiama, kad M. Trump ir jos darbuotojai vakarienei rengėsi kelis mėnesius; Baltieji rūmai paskelbė nuotraukų ir klipą, kuriuose matyti, kaip pirmoji ponia rūpinasi detalėmis.

B. Macron ir M. Trump anksčiau buvo susitikusios per NATO ir Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimus, taip pat per Trumpų vizitą Paryžiuje praėjusių metų liepą.

Prezidentas D. Trumpas antradienį šmaikštaudamas suvaidino, kad valo su vizitu į JAV atvykusio Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono švarką nuo pleiskanų. Tai, pasak JAV vadovo, - ženklas, kad jį ir Prancūzijos prezidentą sieja „labai ypatingas“ ryšys.

Šį netikėtą veiksmą D. Trumpas atliko jam ir E. Macronui - pirmajam užsienio valstybės lyderiui, nuo D. Trumpo prezidentavimo pradžios į JAV pakviestam su valstybiniu vizitu, - laukiant, kol bus nufotografuoti Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

„Mūsų santykiai - labai ypatingi, tiesą sakant, palaukite, nuvalysiu tą pleiskaną... Reikia, kad jis atrodytų tobulai, jis tobulas“, - besijuokiančiam E. Macronui sakė D. Trumpas.

Pirmosios ponios muziejuje gėrėjosi Cezanne'o paveikslais

Vilkėdamos elegantiškus suderintus baltos spalvos ansamblius M. Trump ir B. Macron antradienį atsiskyrė nuo savo vyrų ir apžiūrėjo Paulio Cezanne'o ekspoziciją Vašingtono nacionalinėje dailės galerijoje.

XIX amžiaus prancūzų dailininko 59 portretų ekspoziciją, kuri yra pirmoji, skirta šiam jo kūrybos aspektui, Prancūzijos ir JAV pirmosios ponios apžiūrinėjo maždaug pusvalandį.

M. Trump ir B. Macron lydėjo Mary Morton, kuri buvo viena ekspozicijos kuratorių ir vadovauja sostinės centre esančio muziejaus prancūzų dailės skyriui.

Abi pirmosios ponios vilkėjo nepriekaištingai pasiūtas baltas sukneles, avėjo aukštakulnius, o M. Trump savo ansamblį buvo papildžiusi plačiakrakšte balta skrybėle.

„Paulio Cezanne'o darbai yra šventė, – sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame M. Trump pareiškime. – Šių rinktinių paveikslų buvimo Vašingtone laikas tobulas – kai lankėsi p. Macron.“

Vaikštinėdamos po muziejų B. Macron ir M. Trump šnekučiavosi tarpusavyje, su M. Morton, taip pat su amerikiečių ir britų dailės kuratoriumi Franku Kelly.

Be P. Cezanne'o ekspozicijos jos taip pat apžiūrėjo XIX amžiaus amerikiečių menininkės Mary Cassatt paveikslus ir vienintelį Amerikoje esantį Leonardo da Vinci paveikslą – Džinevros de Benči portretą, nurodė Baltieji rūmai.

Atrodė, kad pirmosios ponios, nepaisydamos amžiaus skirtumo ir pradinio jų vyrų tarpusavio atsargumo, bendravo šiltai.

65 metų Brigitte Macron yra 25 metais vyresnė už savo vyrą, o 47 metų Melania Trump yra 24 metais jaunesnė už D. Trumpą.

Abi moterys aistringai domisi vaikų švietimu – B. Macron yra dirbusi mokytoja – ir aukštąja mada.

Jų abiejų vyrai yra išrinkti po kampanijų, kurios iš pradžių nebuvo laikomos perspektyviomis.

Brigitte ir Emmanuelis Macronai į Vašingtoną atvyko pirmadienį, trijų dienų vizitui.

Anksti antradienį Baltuosiuose rūmuose jiems buvo surengta pompastiška sutikimo ceremonija ir 21 šūvio saliutas.

Derybos ir pramogos

Pompastikos kupinas trijų dienų valstybinis vizitas Vašingtone išryškina abiejų šalių lyderių santykių svarbą. E. Macronas, kuris dažnai skambina JAV vadovui, neseniai tapo „Trumpo užkalbėtoju“ tokiu metu, kai amerikiečių prezidento santykiai su kitais Europos lyderiais yra labiau įtempti. Tuo tarpu D. Trumpas, dažnai skiriantis daug dėmesio pompastikai ir ceremonialumui, pagerbė E. Macroną surengęs pirmą savo kaip prezidento užsienio vizitą į Prancūziją.

Tačiau nepaistant šios bičiulystės, E. Macrono ir D. Trumpo nuomonės skiriasi daugeliu svarbių klausimų, įskaitant tarptautinį branduolinį susitarimą, kuriuo siekiama pažaboti Irano ambicijas turėti branduolinį ginklą.

D. Trumpas skeptiškai vertina šią sutartį ir yra linkęs iš jos pasitraukti, artėjant paskutiniam gegužės 12 dienos terminui pratęsti šiitiškai respublikai anksčiau taikytų sankcijų atidėjimą. E. Macronas taip pat sako, kad padėtis Irane jo netenkina ir pritaria, jog sutartis nėra tobula, tačiau ragina JAV iš jos nesitraukti, nes „plano B“ dar nėra.

Pirmadienį D. Trumpas ir E. Macronas su sutuoktinėmis kartu pasodino ąžuoliuką Baltųjų rūmų teritorijoje, o paskui sėdo į prezidentinį sraigtasparnį „Marine One“ ir pakeliui į Maunt Vernoną, pirmojo JAV prezidento namą, apžiūrėjo įspūdingus paminklus sostinėje, kurios planą sukūrė prancūzų kilmės inžinierius Pierre'as L'Enfantas.

Šalių draugystę turintį simbolizuoti ąžuoliuką Baltiesiems rūmams atvežė E. Macronas. Šis medelis išaugo Prancūzijos šiaurėje, netoli vietos, kur baigiantis Pirmajam pasauliniam karui vyko mūšis prie Belo miško, pareikalavęs 2 tūkst. Amerikos kareivių gyvybių.

D. Trumpo sraigtasparniui nusileidus Maunt Vernone prezidentai truputį paėjėjo, rankomis susikabinę su savo žmonomis, papozavo fotografams ir sėdę į golfo mašinėles nuvažiavo prie G. Washingtono namo paradinių durų.

Svečiams lauke buvo surengta trumpa ekskursija, po kurios jie vakarieniavo name. Vakarienei buvo patiektas jūrų liežuvis, citrininiu rikotos sūriu kimšti makaronai, šokoladinis suflė ir vyšniniai vaniliniai ledai.

Po vakarienės, kurią D. Trumpas pavadino „tikrai fantastiška“, visi sugrįžo į Baltuosius Rūmus.

Per pirmuosius savo prezidentavimo metus D. Trumpas nesulaukė nė vieno užsienio lyderio valstybinio vizito. Tai pirmas toks atvejis Baltuosiuose rūmuose per beveik 100 metų.

Praėjusią liepą D.Trumpas buvo E. Macrono svečias kasmetiniame Bastilijos užėmimo dienos kariniame parade Paryžiaus centre. Prancūzijos prezidentas ir jo sutuoktinė taip pat lydėjo svečius ekskursijoje po Invalidų rūmų kompleksą, netoli kurio yra Napoleono kapas, ir kartu vakarieniavo Eiffelio bokšte.

Antradienį į Baltuosius rūmus sugrįžusį E. Macroną pasitiko beveik 500 JAV karių rikiuotė ir 21 pasveikinimo salvė. Pirmą kartą svečias sėdo derybų su D. Trumpu Ovaliniame kabinete, o vėliau dalyvavo bendroje spaudos konferencijoje Baltuosiuose rūmuose. Taip pat buvo numatyti pietūs Valstybės departamente su jų šeimininku viceprezidentu Mike'u Pence'u.

Prašmatni vakarienė

Prancūzijos prezidento dieną Baltuosiuose rūmuose užbaigė valstybinė vakarienė – didžiausios prezidento pagarbos savo partneriui ir sąjungininkui ženklas.

Pasak Baltųjų rūmų atstovės Sarah Huckabee Sanders, pirmoji JAV ponia M. Trump aktyviai dalyvavo priimant sprendimus dėl kiekvienos šio vizito smulkmenos.

Pirmoji ponia sudarė vakarienės meniu, į kurį įtrauktas erienos kepsnys ir nektarinų pyragaičiai, taip pat ji ėmėsi organizuoti vakarą Vašingtono Nacionalinėje operoje maždaug 150 svečių. Pirmadienį ji paskelbė vakaro programą, kuri turėjo maloniai nustebinti E. Macroną ir jo sutuoktinę Brigitte.

Vakarienė ruošiama specialiai valstybinėms vakarienėms skirtame valgomajame, kurį puošė daugiau nei 2,5 tūkst. baltų kvapniųjų žirnelių ir beveik 1 tūkst. baltųjų lelijų. Dar daugiau nei 1,2 tūkst. vyšnių šakelių puoš didingąjį Centrinį koridorių.

JAV pirmoji ponia vakarienei pasirinko porcelianinius indus iš skirtingų rinkinių, kurie buvo naudojami Billo Clintono ir George'o W. Busho prezidentavimo laikais.

Vašingtono politikos ir verslo elito atstovai labai laukė kvietimų į šią vakarienę, tačiau laimė teko nedaugeliui išrinktųjų, tarp kurių atsidūrė Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde, Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas su žmona aktore Louise Linton, JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas, senatorius Billas Cassidy ir kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Mike'as Pompeo.

Laužydamas tradicijas D. Trumpas į priėmimą nepakvietė demokratų atstovų iš Kongreso ir žurnalistų, sakė vienas Baltųjų rūmų atstovas, kuris nebuvo įgaliotas viešai kalbėti šia tema. Tačiau vis tik kai kam iš demokratų pavyko prasmukti. Vienas tokių – Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas, kurio biuras patvirtino jo dalyvavimą vakarienėje.