Sirija – ne šachmatų lenta ir ne geopolitinis žaidimas“, – sakė ji per spaudos konferenciją Briuselyje.

Pasak F. Mogherini, sirams turi būti suteikta galimybė patiems nuspręsti dėl savo ateities.

Per antradienio konferenciją ji taip pat sakė, jog Astanoje vykusios derybos dėl Sirijos suteikė viltį, kad situacija toje pilietinio karo kamuojamoje šalyje pagerės.

„Prieš kelis mėnesius išsiunčiau laišką Astanos derybų proceso šalims laiduotojoms, primindama, kad jos privalo atsakyti už savo sprendimus. Astanos procesas atnešė tam tikrą viltį dėl galimybės pagerinti situaciją dėl karinių veiksmų, bet tai buvo labai seniai, – sakė F. Mogherini per bendrą spaudos konferenciją su Jungtinių Tautų specialiuoju pasiuntiniu Staffanu de Mistura. – Atrodo, to jau nebėra.“

„Manau, kad jie (Astanos proceso dalyviai) turi būti ne tik atsakingi, bet ir suinteresuoti, kad ugnies nutraukimo režimas veiktų; kad naujausios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos būtų įgyvendinamos“, – teigė ES diplomatijos vadovė.

Be to, F. Mogherini pabrėžė, kad Bendrija nevaidina karinio vaidmens Sirijoje, o užsiima humanitarinės pagalbos teikimu ir politiniais krizės aspektais.

Europos Sąjunga nėra ir niekada nebuvo kariniu žaidėju Sirijoje; esame politinis ir humanitarinis žaidėjas. Tačiau tam, kad būtume efektyviu humanitariniu žaidėju, mums reikia netrukdomos prieigos (prie Sirijos rajonų, kuriems reikalinga pagalba)“, – sakė ES diplomatijos vadovė.