Ir nors minimas Savickis britų žiniasklaidoje yra įvardijamas kaip latvis, rusų šaltiniai jį įvardija kaip lietuvį. Rusijos propagandinio portalo MK žurnalistai skelbia išsiaiškinę įtariamojo žudiko pavardės kilmę. Šiame portale publikuotame straipsnyje rašoma, kad Savickis – lietuviška pavardė, tikėtina, kad jis konspiracinį gyvenimą gyveno Lietuvoje.

„Paanalizavus buvusio žvalgybininko biografiją, tampa aišku, kad buvęs Rusijos saugumo agentūros pulkininkas S. Skripalis turėjo artimų ryšių su Lietuva, tad, ir toliau vykdant šio nusikaltimo tyrimą, bus ieškoma vadinamojo „lietuviško pėdsako“, - rašoma propagandiniame straipsnyje.

Anot straipsnio autorių, Sergejaus Skripalio tėvas Viktoras Fiodorovičius – kariuomenės pareigūnas. Jis neva tarnavo zenitinių raketų pulke Telšiuose. Anot straipsnio, 1948 metų sausio 1 dieną minėtame Lietuvos mieste pasaulį išvydo vyresnysis buvusio žvalgybininko brolis Valerijus Skripalis.

Gimus pirmagimiui, šeima persikėlė į Kaliningradą, kur gimė pats S. Skripalis. Vėliau visi apsigyveno Oziorsko mieste prie sienos su Lenkija, kur tarnavo šeimos galva. Straipsnyje rašoma, kad abu Viktoro Fiodorovičiaus sūnus pasekė tėvo pėdomis – įstojo į Ždanovo karo akademiją Kaliningrade.

Vyresnysis Valerijus paskirtas tarnauti oro desanto pajėgose ir liko tarnauti Kaliningrade. Propagandiniame straipsnyje rašoma, kad giminaičiai teigia, jog jis labai mylėjo savo darbą. Jau būdamas karo pareigūnu, jis išgelbėjo karį, kuriam neišsiskleidė parašiutas. Valerijus neva šoko jam įkandin iš lėktuvo ir laisvai krisdamas pasivijo ir pačiupo nelaimėlį.

Galiausiai jis išgelbėjo kario gyvybę, bet jam pačiam šis šuolis buvo paskutinis – leisdamasis jis susilaužė abi kojas ir, išėjęs iš ligoninės, buvo perkeltas vadovauti Kirgizijos civilinės gynybos štabui, rašoma straipsnyje.

Tuo metu S. Skripalis dar mokėsi akademijoje, tačiau reguliariai lankydavo brolį. Sergejus taip pat išbandė šuolius su parašiutu, leido laiką su brolio tarnybos bičiuliais.

Kaip, anot propagandinio straipsnio autorių, teigia Skripalių giminaičiai, tais laikais vaikinų kompanijoje neva buvo ir toks Savickij, kuris, žlugus Sovietų Sąjungai, gavo Lietuvos pilietybę ir su visais nutraukė ryšius.

„Be to, nevalia atmesti ir daugelio istorinių faktų, kai žmonėms, tuo metu atvykusiems į Lietuvą, buvo rekomenduojama savo pavardę sulietuvinti pridedant galūnę. Kai S. Skripalis puikiais pažymiais baigė akademiją, jis paskirtas tarnauti Ferganoje“, - rašoma propagandinio portalo straipsnyje.


Nepaisant senų brolio bičiulių, anot straipsnio autorių, buvusį Rusijos saugumo agentą su Lietuva sieja ir faktas, jog viename iš Lietuvos miestų neva gyvena Valerijaus Skripalio našlė, su kuria jis visada palaikė šiltus ryšius.

Kaip MK neva pasakojo minėtajai šeimai artimi pašnekovai, buvęs saugumo pareigūnas netgi bendravo su nauju brolio našlės išrinktuoju – verslininku ir buriuotoju Vasilijumi. Jis visada pakeliui į Kaliningradą užsukdavęs į Lietuvą, kur neva gyvena jo artimieji.

„Anot šaltinių, paskutinį kartą S. Skripalis buvo Vilniuje maždaug trys dienos iki vadinamojo „opozicijos suvažiavimo“, kuriame po išėjimo į laisvę dalyvavo ir Michailas Chodorkovskis. Yra duomenų, kad buvusio saugumo agento sūnus Aleksandras Skripalis dirbo banke „Menatep“, kurį įkūrė buvęs „Jukos“ vadovas“, - rašoma propagandiniame straipsnyje.

Straipsnyje taip pat rašoma apie apnuodytos S. Skripalio dukters Julijos bičiulį. Stepanas Vikejevas per apklausą neva pareiškė, kad vesti buvusio saugumo agento dukters jis neketino. Anot vyro, jis gyveno kartu su Julija, bet kaip bičiuliai, buto draugai ir tiesiog kartu kartais žaisdavo kompiuterinius žaidimus (tokius žodžius bendri poros pažįstami neva neigia).

Be to, tyrėjai apklausė moterį, kuri neva buvo atsakinga už Julijos buto Davydkovskos gatvėje remontą. Darbų vadovė tyrėjams neva paaiškino, kad visiems darbams vadovavo pati buto savininkė, t.y. Julija Skripal.

„Anot jos, vienas iš kambarių turėjo tapti vaikų kambariu. Be to, ji sakė, kad Julija labai nenorėjo kraustytis ir iki paskutinės akimirkos gyveno savo bute. Ji papasakojo ir apie keistą S. Vikejevo elgesį, kuris jai pareiškęs, kad „manęs čia nebuvo“. „Slapto“ buto, kurį pora nuomojosi, kol vyko remontas, šeimininkas tyrėjams paaiškino, kad sutartį su juo pasirašė S. Vikejevas, už jį sumokėta ir nuomos sutartis tebegalioja“, - rašoma propagandinio portalo straipsnyje.

DELFI primena, kad 66 metų buvęs Rusijos šnipas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Ši medžiaga buvo sukurta Sovietų Sąjungoje.

Didžioji Britanija dėl S. Skripalio apnuodijimo kaltina Rusiją. Britus palaikė ir kitos Vakarų šalys. Dauguma ES šalių, JAV, Kanada, Australija ir kitos šalys nusprendė iš šalies išsiųsti po diplomatine priedanga dirbančius rusų žvalgybos pareigūnus. Rusija savo kaltę neigia, o į diplomatų išsiuntimą atsakė tuo pačiu.