Dramatiškos akistatos vaizdo įrašą peržiūrėjo milijonai, skelbia news.com.au.

Policijos pareigūnas, patekęs į akistatą su neįvardytu vairuotoju, ką tik pervažiavusiu dešimt žmonių – tai buvo susitikimas, galėjęs per kelias sekundes baigtis tragedija.

Didžiausiame Kanados mieste Toronte mažiausiai 10 žmonių žuvo nuomojamam baltam krovininiam mikroautobusui įsirėžus į būrį pėsčiųjų per „tyčinį išpuolį“, pranešė policija.

Incidentas įvyko dieną maždaug už 16 km nuo konferencijų centro, kur tuo metu vyko Didžiojo septyneto (G-7) ministrų susitikimas, bet pareigūnai sakė neturintys įrodymų, jog išpuolis susijęs su šiuo renginiu.

Mikroautobuso vairuotojo „veiksmai neabejotinai atrodo tyčiniai“, sakė žurnalistams Toronto policijos vadovas Markas Saundersas.

Kol pasaulis bando atsakyti į klausimą, kas paskatino dar vieną tokį išpuolį, už įtariamo žudiko sulaikymą balandžio 23 dienos popietę atsakingas policijos pareigūnas nusipelno ypatingos pagarbos. Žiniasklaida skelbia, kad jis jau šešerius metus dirba Toronto 32-ojoje policijos pajėgų divizijoje.

Toronto policijos asociacijos prezidentas Mike‘as McCormackas gyrė pareigūną už drąsą pavojaus ir nežinios akivaizdoje ir akcentavo, kad jam teko akis į akį susidurti su žmogumi, „kuris sakėsi turįs ginklą ir grasino pareigūno gyvybei, provokuojamas į jį šauti“.

„Pareigūnas turėjo akimirksniu labai gerai įvertinti grėsmę. Jis elgėsi labai profesionaliai – stebėjo situaciją ir priėmė sprendimą, kaip derėtų elgtis. Žmonės neabejotinai teisūs – jis tikras didvyris. Štai ką visi galvoja: šaunu, jis puikiai atliko savo darbą, sulaikė tą vyruką ir galbūt užkirto kelią naujai tragedijai. Bet jam labiau rūpi, kad 10 žmonių žuvo, 16 sužeista. Jis galvoja tik, kas ir kodėl šiuo metu vyksta jo mieste. Manau, kad žmonės dar tik pradeda suprasti, kas ir kodėl nutiko, ir kaip tai baisu. Tai tikra beprotybė“, – kalbėjo M. McCormackas.

Toronto policija sulaikė įtariamąjį vairuotoją 25 metų Alexą MInassianą, kuris, kaip spėjama savo automobiliu rėžėsi į minią. Per incidentą 10 žmonių žuvo, dar 16 buvo sužeista.

Pati sulaikymo akimirka buvo nufilmuota ir paskelbta socialiniame tinkle „Instagram“. Įraše komentatoriai rašo: „Įrašas, kuriame policininkas – policininkas, kuris neiššovė“.

Vaizdo įrašas prasideda nuo kaukiančios sirenos ir policijos pareigūno, esančio vos už 10 metrų, vaizdo. Pareigūnas laiko ginklą ir šaukia.

Staiga atsidaro transporto priemonės durelės ir išlipa vairuotojas. Juodai vilkintas vyras į pareigūną nukreipia, kaip spėjama, savo ginklą. Abu vyrai šaukia vienas ant kito, tačiau sunku suprasti žodžius, nes kaukia sirenos. Galima suprasti tik nurodymą „Ant žemės“.

Vairuotojas neatitraukia savo ginklo, o per tą laiką pareigūnas išjungia sireną. „Nagi, nuleisk ginklą“.

Tada netikėtai įtariamasis pareiškia: „Nušauk mane“.

Policininkas nešauna.

„Ne, nuleisk ginklą“, – sako policininkas.

„Kišenėje turiu ginklą“, – grasina vairuotojas, ragindamas pareigūną šauti jam į galvą. Įtariamasis, nutaikęs ginklą į policijos pareigūną, grėsmingai prie jo artėja. Žiūrint vaizdo įrašą, atima kvapą nuo tvyrančios įtampos.

„Man nusispjaut. Nuleisk ginklą, ant žemės“, – nepasiduoda pareigūnas.

Antras vaizdo įrašas nufilmuotas pro šalia esančio pastato langą iš viršaus. Vairuotojui artėjant prie pareigūno (ištiesta ranka), pareigūnas, nepaisydamas tiesioginės grėsmės, nepasimeta – jis eina pirmyn. Artėja kol, kol vairuotojas pradeda dvejoti. Jis išmeta ginklą ir galiausiai pasiduoda.

Pareigūnas vėl surinka: „Rankas už galvos“. Jis įtariamąjį paguldo ant grindinio.

Taigi per 37 įtampos sekundes nebuvo paleistas nė vienas šūvis.

„Man moka už tai, kad žmonėms aiškinčiau dalykus ir tai daryčiau užtikrintai. Šį kartą nuoširdžiai negaliu nieko pasakyti apie šią siaubingą akistatą, man trūksta žodžių“, – rašo Kanados naujienų žurnalo „Maclean’s Magazine“ vyriausiasis redaktorius Scottas Gilmore‘as.

#yongeandfinch possible suspect arrested #torontoattack pic.twitter.com/teqL0UyYri— CLARK HUA ZHANG (@FTV_Huazhang) 23 April 2018

„Tas žmogus galėjo būti ką tik pražudęs daug žmonių. Jis išlipo iš savo furgono, kuriame juk galėjo būti bomba. Jis į pareigūną nukreipė daiktą, kuris atrodė kaip ginklas. O tas šaltakraujis didvyris jo nenušovė. Net ir tuo atveju, jei pareigūnas būtų įtariamąjį nušovęs, visi – kolegos, žiniasklaida, visuomenė ir net pats įtariamasis – būtų supratę jo poelgio motyvą. Tiesą sakant, ir tuo atveju jį būtume vadinę didvyriu. Kas neleido paspausti nuleistuko? Drąsa? Patirtis? Gailestis? Galbūt tai paaiškės ateinančiomis dienomis, tačiau kad ir kas tai būtų, tai verta dėmesio“, – rašo žurnalistas.

M. McCormackas sako, kas pareigūnas jam po visko sakęs: „Aš tiesiog dirbau savo darbą., norėjau tą vyrą sulaikyti“. Jį labai sukrėtė tai, kas įvyko, sukrėtė tragedijos mastas ir aukų skaičius.

„Jam teko akis į akį susidurti su žmogumi, kuris turėjo ginklą, žmogumi, kuris tiesiogiai grasino pareigūno gyvybei, žmogumi, kuris bandė išprovokuoti pareigūną jį nušauti. O jis ramiausiai atlaikė spaudimą ir tą žmogų sulaikė“, – džiaugiasi M. McCormackas.

Nors didvyrio pareigūno vardas ir pavardė neskelbiami, interneto vartotojai šį vaizdo įrašą įvardija kaip pavyzdį visiems Jungtinių Valstijų pareigūnams, kaip derėtų elgtis krizės akivaizdoje.

Toronto policijos vadas Markas Saundersas sako, kad pareigūno elgesys „profesionalaus Kanados policijos pareigūnų parengimo pavyzdys“.

„Pareigūnas pirmadienį padarė tiesiog neįtikėtiną dalyką – jis nuostabiai atliko savo darbą, pritaikydamas gebėjimą tinkamai įvertinti susiklosčiusias aplinkybes ir aplinką bei rasti taikų konflikto sprendimą. Mūsų pareigūnai mokomi bet kokioje situacijoje naudoti kuo įmanoma mažiau jėgos“, – patikino Toronto policijos vadovas.

Žuvo 10 žmonių

Viešojo saugumo ministras Ralphas Goodale'as sakė, kad „remiantis visa šiuo metu turima informacija, atrodo, kad šis konkretus incidentas nėra niekaip susijęs su nacionaliniu saugumu“.

„Šiurpi diena Toronte, – jis anksčiau rašė savo „Twitter“ žinutėje. – Beprasmiškas smurtas pareikalavo daug aukų.“

Įvykio vietoje policija sulaikė įtariamąjį. Vėliau buvo paskelbta kad jis yra 25 metų Alexas Minassianas, gyvenantis viename Toronto šiauriniame priemiestyje.

Tuojau po incidento buvo paskelbta, kad žuvo devyni žmonės, bet vėliau, mirus vienam sužeistajam, aukų skaičius padidėjo iki dešimties.

Dar 15 žmonių tebėra gydomi miesto ligoninėse, sakė M. Saundersas. Jis pridūrė, kad įvykį tiria vietos, provincijos ir federaliniai tyrėjai.

Įtariamasis buvo ginkluotas ir prieš jį suimant buvo išsitraukęs ginklą. Tačiau galiausiai jis numetė ginklą ir buvo areštuotas.

Atakų, per kurias transporto priemonės būdavo panaudojamas kaip mirtį nešantis ginklas, pastaraisiais metais buvo įvykdyta keliuose Vakarų šalių miestuose, tarp jų Londone, Paryžiuje, Berlyne, Niujorke ir Nicoje.

Kanados užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland sakė, kad G-7 susitikimas antradienį toliau vyks kaip planuota. Jo darbotvarkėje numatytos diskusijos, kaip demokratines visuomenes būtų galima apsaugoti nuo kišimosi iš užsienio.

„Aišku, ministrų darbas tęsiasi. Ši diena labai liūdna Toronto ir Kanados žmonėms“, – sakė diplomatijos vadovė.

Policija į įvykio vietą Yonge'o ir Fincho gatvių sankryžoje 13 val. 27 min. vietos (20 val. 27 min. Lietuvos) laiku, nurodė policija.

Nuomojamas baltas mikroautobusas aplamdytu priekiu stovėjo ant šaligatvio šioje didelėje sankryžoje, apsuptas policijos mašinų.

„Jis išties važiavo labai greitai“, – televizijai CTV pasakojo įvykio liudininkas Alexas Shakeris.

„Mačiau, kaip žmonės parbloškiami – vienas po kito, – pridūrė jis. – Gatvėse gulėjo daugybė žmonių.“

Kitas liudininkas, Jamie Eopni, sakė Toronto vietinei televizijai CP24: „Jis rėžėsi į viską. Jis numušė suolelį. Vis, kas buvo gatvėje, buvo parbloškiami ant šaligatvio.“

Ryšio su terorizmu nenustatyta

Ataka atrodo esanti „tyčinė“, bet pareigūnai neaptiko jokių ryšių su terorizmu.

Kanadoje yra įvykdyta keletas teroro išpuolių.

Spalį vakariniame Edmontono mieste vienas vyras subadė policijos pareigūną, o vėliau savo automobiliu rėžėsi į grupę pėsčiųjų ir sužeidė keturis žmones.

2014 metų spalį Kvebeke vienas kanadietis automobilių stovėjimo aikštelėje savo mašiną nukreipė į du karius ir vieną jų užmušė. Po to vairuotojas puolė policininkus ginkluotas peiliu ir buvo nušautas.

2016 metų kovą vienas kanadietis, esą prijautęs radikaliajam islamizmui, užpuolė du karius viename Toronto kariuomenės verbavimo centre.