Tačiau Armėnijos kariuomenė tvirtina, kad toks veiksmas yra neteisėtas ir už jį bus griežtai baudžiama, skelbia „Reuters“.

Šis žingsnis, kuris veikiausiai dar labiau pagilins didžiausią politinę krizę per visą dešimtmemtį, įvyko po kelias dienas trunkančių gatvės protestų prieš naujai paskirtą ministrą pirmininką Seržą Sargsianą, kurį protestuotojai kaltina laikantis valdžios.

Prorusiškų pažiūrų Armėnijos premjeras S. Sargsianas po didžiulių protestų pirmadienį paskelbė pasitraukiantis iš posto, skelbia „Dožd“.

Vyriausybės atstovų spaudai išplatintame S. Sargsiano pranešime sakoma: „(Protestuotojų lyderis) Nikolas Pašinianas buvo teisus. Aš buvau neteisus. Susidariusi situacija turi kelis sprendimus, tačiau nė vieno iš jų nesiimsiu. Tai ne man. Palieku šalies vadovo postą – ministro pirmininko pareigas.“

„Įvykdau jūsų reikalavimą. Mūsų šaliai linkiu taikos“, – sakė atsistatydinantis Armėnijos premjeras.

Šie protestai, kurie kol kas buvo taikūs, gali destabilizuoti svarbią Rusijos sąjungininkę neramiame regione, kurį seniai drasko tylus Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas.

Jeigu jie bus sėkmingi, tai bus retas pavyzdys, kaip žmonių galios dėka buvo imtasi reformų buvusioje Sovietų Sąjungos respublikoje.

Pirmadienį Jerevane buvo matyti, kaip su protestuotojais žygiuoja vyrai, vilkintys karinėmis uniformomis.

Vaizduose, kurie sklido internete ir socialinėje žiniasklaidoje, buvo užfiksuoti kariai, besiglėbesčiuojantys su protestuotojais ir mosuojantys šalies nacionaline vėliava.

Armėnijos gynybos ministerija pasmerkė tokį karių žingsnį ir pavadino jį neteisėtu. Ministerija nurodė, kad šie vyrai priklauso vienai kariuomenės taikdarių brigadai.

„Šių karių laukia griežčiausios įstatymo numatytos bausmės“, – savo pranešime pareiškė ministerija.

Seržas Sargsianas, Nikolas Pašinianas

Laikinai eiti Armėnijos premjero pareigas gali būti paskirtas Karenas Karapetianas, šiuo metu dirbantis premjero pirmojo pavaduotojo poste, pirmadienį pranešė vietos žiniasklaida.

K. Karapetianas buvo vyriausybės vadovu nuo 2016-ųjų rugsėjo 13 dienos iki 2018-ųjų balandžio 9 dienos.

Pagal Armėnijos konstituciją, atsistatydinus premjerui tą patį daro ir vyriausybė. Tada per septynias dienas parlamento frakcijos turi iškelti kandidatus į vyriausybės vadovus. Parlamentas renka premjerą deputatų balsų dauguma.

55 metų K. Karapetianas iki 2016 metų dirbo „Gazprom“ padalinio „Mežregiongaz“ generalinio direktoriaus pavaduotoju. Anksčiau jis ėjo bendrovės „Armrosgazprom“ (šiuo metu – „Gazprom Armėnija“) generalinio direktoriaus pareigas.

Balandžio 17 dieną šalies eksprezidentas Seržas Sargsianas parlamente buvo išrinktas premjeru.

Pirmadienį po daugiau kaip savaitę trukusių protestų S. Sargsianas paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Pagal naują konstituciją, valstybei perėjus prie parlamentinės valdymo formos, kandidatą į vyriausybės vadovo postą iškelia parlamentinė dauguma.

Didžiausia politinė jėga Armėnijoje yra S. Sargsiano vadovaujama Respublikonų partija.

Šimtai suimta

Šimtai Armėnijos opozicijos šalininkų pirmadienį vėl išėjo į sostinės Jerevano gatves, plečiantis politiniams neramumams, o ankstesnę dieną sulaikyto protestų lyderio buvimo vieta lieka nežinoma.

Vienuoliktąją masinių protestų dieną jauni vyrai, pasiskirstę į nedidelius būrius, trumpam blokuodavo eismą gatvėmis ir skandavo „Dėkitės prie mūsų!“ arba „Pergalė!“ Vairuotojai pritariamai spaudė automobilių garso signalus, o demonstrantai taip pat skandavo protestų lyderio Nikolo Pašiniano vardą.

Šimtai studentų, tarp jų baltus chalatus vilkinčių medikų, žygiavo gatvėmis susikibę už parankių ir nešė Armėnijos vėliavas.

Savaitgalį Jerevane dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš buvusio prezidento Seržo Sargsiano, perėmusio premjero postą, valdymą.

Pašinianas paleistas iš tardymo izoliatoriaus

Armėnijoje vykstančių masinių antivyriausybinių protestų lyderis Nikolas Pašinianas, kuris buvo sulaikytas po nesėkmingų derybų su premjeru Seržu Sargsianu, pirmadienį buvo paleistas, pranešė televizija.

Tiesioginėje transliacijoje buvo matyti šalininkų su Armėnijos vėliava apsuptas N. Pašinianas.

Taip pat buvo paleisti parlamento deputatai Araratas Mirzojanas ir Sasunas Mikaelianas.

„Visi sulaikytieji turi būti paleisti. Bus priimti tolesni sprendimai. Vakare aš kalbėsiu mitinge“, – žurnalistams sakė N. Pašinianas.

Nuo balandžio 13 dienos Jerevane ir kituose šalies miestuose vyksta tūkstantiniai mitingai ir protesto akcijos prieš buvusio prezidento S. Sargsiano, dabar perėmusio premjero postą, valdymą.

Savaitgalį Jerevane protestavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Anksčiau pirmadienį nebuvo aišku, kur yra N. Pašinianas, parlamento narys ir liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis. Riaušių policija jį sulaikė sekmadienį po nutrūkusių derybų su S. Sargsianu, bet pareigūnai neigė, kad opozicijos lyderis buvo suimtas.

Įstatymų leidėjas N. Pašinianas turi teisinę neliečiamybę ir negali būti suimtas be parlamento sutikimo.

Sekmadienį vakare opozicijos mitingą Jerevane išvaikiusi policija, oficialiais duomenimis, sulaikė 280 žmonių, o septyni žmonės buvo paguldyti į ligoninę. Sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas nurodė, kad 26 asmenys sulaikyti įtariant „chuliganizmu“ ir smurtu prieš policijos pareigūnus.

Armėnijos generalinė prokuratūra pranešė, kad trys opozicijos parlamentarai N. Pašinianas, A. Mirzojanas ir S. Mikaelianas buvo sulaikyti už neteisėtų masinių susibūrimų organizavimą.

Generalinė prokuratūra paaiškino, kad deputatai susirinkimus nuo balandžio 13 dienos organizavo pažeisdami susirinkimų laisvės įstatymą ir ignoruodami Jerevano merijos suvaržymus.

N. Pašinianas praeitą savaitę paskelbė „taikios aksominės revoliucijos pradžią“ 2,9 mln. gyventojų turinčioje Armėnijoje. Demonstrantai reiškia nepasitenkinimą buvusio šalies prezidento S. Sargsiano paskyrimu į vyriausybės vadovo postą.

Kaip pranešama, parlamento pirmininkas Ara Bablojanas paragino N. Pašinianą ir kitus „dalyvauti realiose derybose“.

Sekmadienį paskelbtame generalinės prokuratūros pareiškime sakoma, kad N. Pašinianas ir kiti du opozicijos politikai „buvo sulaikyti, kai vykdė visuomenei pavojingus veiksmus“.

S. Sargsianas anksčiau sekmadienį demonstratyviai pasitraukė iš televizijos transliuotų įtemptų derybų su N. Pašinianu vos susitikimui prasidėjus ir pasmerkė opozicijos „šantažą“.

N. Pašinianas praeitą savaitę paskelbė „taikios aksominės revoliucijos pradžią“ 2,9 mln. gyventojų turinčioje Armėnijoje.

Sekmadienį per demonstracijas Jerevane buvo sulaikyti šimtai žmonių, o sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas nurodė, kad 26 asmenys sulaikyti įtariant „chuliganizmu“ ir smurtu prieš policijos pareigūnus.

N. Pašiniano šalininkų protestai Jerevane vyksta nuo balandžio 13 dienos. Demonstrantai reiškia nepasitenkinimą buvusio šalies prezidento S. Sargsiano paskyrimu į vyriausybės vadovo postą.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S. Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Europos Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimais Federicos Mogherini atstovė Maja Kocijančič sekmadienį paragino Armėnijos valdžią nedelsiant paleisti visus suimtus per protesto akcijas Jerevane ir pradėti politinį dialogą siekiant sureguliuoti politinę krizę šalyje.

„Teisė į susirinkimus taikiais metodais bei laikantis įstatymo yra bendra pamatinė visų piliečių teisė. Europos Sąjunga tikisi, kad Armėnijos valdžia visiškai gerbs šią teisę ir teisingai bei proporcingai taikys įstatymą, laikydamasi tarptautinių Armėnijos įsipareigojimų, įskaitant ir pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją“, – išplatintame pranešime cituojama M. Kocijančič.

„Visi, kas buvo suimti, kai laikydamiesi įstatymo naudojosi savo pamatine susirinkimų teisę, turi būti nedelsiant paleisti, – pabrėžė ES atstovė. – Itin svarbu, kad visos susijusios šalys tvardytųsi ir elgtųsi atsakingai. Būtina užtikrinti įtraukiantį dialogą su raginimu, apie kurį kalbėjo prezidentas Armenas Sarkisianas, siekiant kuo greičiau ir taikiai sureguliuoti susidariusią situaciją.“

Sekmadienį dalyvavo 160 tūkst. žmonių

Protesto akcijoje Armėnijos sostinėje sekmadienį dalyvavo 160 tūkst. žmonių, pareiškė opozicijos aktyvistas Rubenas Rubinianas.

„Protesto akcijoje Jerevane sekmadienį dalyvavo mažiausiai 160 tūkst. žmonių. Policija šį skaičių specialiai sumažino iki 35 tūkst. žmonių. Seržai Sargsianai, tai nėra 7-8 proc.“, - demonstrantų mitinge kalbėjo R. Rubinianas.

Eksprezidentas S. Sargsianas per sekmadienį ryte vykusi susitikimą su opozicinių jėgų lyderiu Nikolu Pašinianu pareiškė, jog „7-8 proc. balsų per parlamento rinkimus gavusi politinė jėga neturi teisės kalbėti tautos vardu“.

R. Rubinianas paragino demonstrantus išsivaikščioti lygiai 22 val. 30 min. vietos laiku (21 val. 30 min. Lietuvos laiku).

„Kasdien mes 22 val. 30 min. baigiame protesto akcijas. Tai ignoruojantieji su mūsų judėjimu neturi nieko bendro“, - pabrėžė R. Rubinianas

Armėnijos policija perspėja naudosianti jėgą

Jerevano centre keliems tūkstančiams žmonių protestuojant prieš S. Sargsiano paskyrimą Armėnijos premjeru, policija perspėjo prieš aktyvistus panaudosianti jėgą, jeigu riaušės tęsis.

„Jeigu reikalavimai bus neįvykdyti, policija gali pristatyti protestuotojus (į komisariatus) ir panaudoti jėgą. Prašome tėvų stebėti savo nepilnamečius vaikus. Prašome žurnalistus parodyti abipusį supratimą ir netrukdyti teisėsaugos pareigūnų veiksmų“, – rašoma policijos pareiškime.

„Tęsiasi kvietimai imtis veiksmų, keliančių grėsmę visuomenės saugumui, ir tai rodo, kad organizuotos pastangos vykdyti nusikaltimus, keliančius grėsmę teisėtvarkai ir teisėtumui Armėnijoje, taip pat tęsiasi“, – sekmadienį nurodė pareigūnai.

Opozicija reikalaus pirmalaikių rinkimų

Armėnų opozicijos lyderis Nikolas Pašinianas pirmadienį pareiškė, jog opozicijos aktyvistai nori susitikti su laikinuoju premjeru, kad aptartų „taikų valdžios perdavimą“.

Per protestą Jerevane pirmadienio vakarą N. Pašinianas sakė, kad opozicija reikalaus pirmalaikių opozicijos rinkimų, ir nori neleisti buvusiam prezidentui ir anksčiau šiandien atsistatydinusiam premjerui Seržui Sargsianui valdyti šalį iš užkulisių.

S. Sargsianas pirmadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą po ilgiau kaip savaitę trukusių mitingų ir protesto akcijų prieš jo valdymą.

Į šias pareigas jis buvo paskirtas praėjusią savaitę. Neseniai jis užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Laikinai eiti Armėnijos premjero pareigas buvo paskirtas Karenas Karapetianas, iki šiol dirbęs premjero pirmojo pavaduotojo poste.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (335)