Pietų Korėjos gynybos ministerija informavo, kad pirmadienį buvo nutrauktas propagandos transliavimas per garsiakalbius. Tai, anot ministerijos, padaryta siekiant sumažinti karinę įtampą ir sukurti palankią atmosferą taikioms deryboms.

Pietų Korėja pasienyje per garsiakalbius transliuoja prieš Šiaurės Korėją nukreiptą propagandą nuo 2016 metų pradžios, kai Pchenjanas įvykdė savo ketvirtą branduolinį bandymą.

Šiaurės Korėja ėmėsi analogiško žingsnio ir taip pat pasienyje transliuoja prieš Seulą nukreiptą propagandą. Kol kas neaišku, ar Pchenjanas pirmadienį taip pat nutraukė transliacijas.

Pietų Korėja šio žingsnio ėmėsi likus keturioms dienoms iki Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimo Korėjos pusiasalį dalijančioje smarkiai įtvirtintoje demilitarizuotoje zonoje.

Tai bus tik trečiasis Šiaurės ir Pietų Korėjų viršūnių susitikimas nuo 1950–1953 metų Korėjos karo. Šis konfliktas baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi, todėl abi Korėjos techniškai tebekariauja.

Gegužę arba birželio pradžioje taip pat turėtų įvykti Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas.

Pietų Korėjos prezidentas vertina Pchenjano sprendimą sustabdyti ginklų bandymus

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas pirmadienį gyrė Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno paskelbtą branduolinių ir tolimojo nuotolio raketų bandymų moratoriumą.

Likus kelioms dienoms iki abiejų Korėjų viršūnių susitikimo paskelbtas Pchenjano moratoriumas yra „reikšmingas sprendimas siekiant visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“, per susitikimą su padėjėjais sakė Moon Jae-inas.

Savaitgalį Kim Jong Unas paskelbė sustabdysiantis branduolinius ir raketų bandymus, be to, uždarysiantis branduolinių bandymų objektą, nes Pchenjanui esą nebereikia branduolinių bandymų ar tarpžemyninių balistinių raketų bandomųjų paleidimų.

Šeštadienio pareiškimą iškart pasveikino JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris taip pat netrukus turėtų susitikti su Kim Jong Unu.

Tačiau analitikai perspėjo, kad Pchenjanas neįsipareigojo atsisakyti savo branduolinio arsenalo.

Moon Jae-inas pirmadienį sakė, jog minimas Šiaurės Korėjos žingsnis reiškia uždegtą „žalią šviesą, didinančią Korėjų ir Šiaurės Korėjos bei JAV viršūnių susitikimų sėkmės perspektyvą“.

„Jeigu Šiaurė žengia žingsnį denuklearizacijos link, pradedant branduolinių (bandymų) moratoriumu, tai galėtų garantuoti šviesią ateitį“, – sakė jis.

Pasak Pietų Korėjos prezidento, naujausias Pchenjano žingsnis „kursto viltis, kad tempas paspartės“.