Po praeitą mėnesį įvykdyto Julijos ir jos tėvo, dvigubo agento Sergejaus Skripalio, apnuodijimo, panaudojant Rusijoje pagamintą nervus paralyžiuojančią medžiagą, Stepanas Vikejevas tiesiog dingo.

Maskvoje dirbantys saugumo šaltiniai tikina, kad trisdešimtmetis S. Vikejevas yra slaptos įmonės, užsiimančios šiuolaikinių saugumo problemų sprendimu, darbuotojas. Slaptam institutui vadovauja jo motina – 61 metus turinti Tatjana. Organizacija, kaip teigiama, yra neatsiejama nuo FSB – tarnybos, sužlugus Sovietų Sąjungai pakeitusios KGB.

Po išpuolio prieš Skripalius S. Vikejevas ir jo motina ėmė slapstytis; juos, anot prieigą prie informacijos turinčių šaltinių, ėmė saugoti V. Putino agentai.

Su S. Vikejevu FSB vadai neleidžia pasikalbėti net incidentą tiriantiems Maskvos teisėsaugininkams. Šios aplinkybės tik sustiprina įtarimus, kad S. Vikejevas ir jo motina suvaidino tam tikrą vaidmenį Skripalių apnuodijimo istorijoje, dėl kurios Didžioji Britanija kaltina Rusiją.

Kaip neseniai paaiškėjo iš Jungtinės Karalystės žvalgybos pateiktos dosjė, Rusijai dirbantys programišiai nuo 2013 metų sekė J. Skripal susirašinėjimą el. paštu, siekdami išgauti kokios nors informacijos apie jos ir jos tėvo gyvenimą.

Dabar išaiškėję S. Vikejevo sąsajos su FSB duoda pagrindo manyti, kad šis vyras galėjo būti tam tikras masalas, leidęs akylai stebėti Julijos ir išdaviku laikomo jos tėvo veiksmus, nuo tada, kai 2010 metais, po apsikeitimo šnipais operacijos, jis buvo išsiųstas į Jungtinę Karalystę.

Šaltinių teigimu, 66-erių metų S. Skripalis anaiptol nesižavėjo S. Vikejevu. Pasak šeimai artimų asmenų, S. Skripalis skeptiškai žiūrėjo į S. Vikejevą, bet J. Skripal pasakė tėvui, kad nenori su juo skirtis.

Kad ir kaip būtų, po išpuolio S. Vikejevas nebuvo susisiekęs nei su savo sužadėtine, nei su kuriuo nors jos šeimos nariu.

33-ejų metų J. Skripal labai nuliūdo, kai, gerokai pasitaisius sveikatai, bandė paskambinti S. Vikejevui, tačiau šis į skambutį neatsiliepė.

DELFI primena, kad britų laikraštis „Daily Mirror“ sekmadienį paskelbė buvusio rusų dvigubo agento S. Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimu įtariamo vyro vardą.

Laikraštis pranešė, kad tai buvo 54 metų buvęs Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnas slapyvardžiu „Gordonas“, naudojęs išgalvotą Michailo Savickio vardą ir turėjęs dar du pseudonimus.

Policija, kurios duomenimis remiasi leidinys, mano, kad šis asmuo jau išvyko iš Didžiosios Britanijos. Teisėsaugos pareigūnai tvirtina, kad prie Skripalių apnuodijimo prisidėjo šešių žmonių grupė.

„Daily Mirror“ duomenimis, slapyvardį „Gordonas“ britų tyrėjai išsiaiškino po penkias valandas trukusios perbėgėlio FSB darbuotojo Boriso Karpičkovo apklausos.

Išvakarėse britų laikraštis „The Daily Telegraph“ pranešė, kad Britanijos pareigūnai išaiškino pagrindinius įtariamuosius dėl Skripalių apnuodijimo.

Britanija kaltina Rusiją dėl atakos, įvykdytos ištepus S. Skripalio namo Solsberyje durų rankeną Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“). Maskva griežtai neigia esanti kaip nors susijusi su šiuo incidentu.

Po incidento Solsberyje 66 metų S. Skripalio ir jo 33 metų dukters Julijos būklė kelias savaites buvo kritinė. Praeitą savaitę J. Skripal buvo išrašyta iš Solsberio rajono ligoninės, bet jos tėvas tebėra hospitalizuotas.