„Numatėme sau kelis veiksmų variantus, įskaitant tokias priemones, kurios mums leis labai dideliu tempu atnaujinti savo branduolinę veiklą“, – sakė diplomatas.

Iranas ir šešios tarptautinės tarpininkės – Kinija, Rusija, JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – 2015 metais pasirašė JCPOA (Bendrąjį išsamių veiksmų planą, Joint Comprehensive Plan of Action) dėl Teherano branduolinės programos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtina, kad jis yra „blogas“ ir reikalauja jį peržiūrėti, antraip Vašingtonas iš šio susitarimo pasitrauks.

D. Trumpas europiečiams liepė iki gegužės 12-osios „pataisyti“ tą susitarimą, apribojantį Irano branduolinę programą mainais į finansinių sankcijų sušvelninimą.

Žurnalistams Niujorke M. J. Zarifas sakė, kad Iranas nesiekia turėti branduolinės bombos, bet „galimas“ Teherano atsakas į JAV pasitraukimą bus sodrinto urano -pagrindinio bombų gamybos ingrediento – gamybos atnaujinimas.

„Amerika niekada neturėjo baimintis, kad Iranas pagamins branduolinę bombą, bet aktyviai sieksime savo branduolinio sodrinimo (programos atnaujinimo)“, – sakė jis.

M. J. Zarifas perspėjo, kad Iranas gali per keturias dienas pasiekti 20 proc. urano sodrinimo lygį. JCPOA numato apribojimų, kad urano sodrinimo lygis negali viršyti 4 procentų.

Į Niujorke vykstantį Jungtinių Tautų susitikimą dėl taikos palaikymo atvykęs Irano užsienio reikalų ministras žurnalistams sakė: „Iranas turi daugybę galimų veiksmų variantų, tiek laikantis, tiek nesilaikant JCPOA. Be abejonės, Irano ir tarptautinės bendruomenės reakcija (į JAV pasitraukimą iš susitarimo) bus nemaloni Jungtinėms Valstijoms.“.

Irano atominės energetikos organizacijos vadovas Ali Akbaras Salehi Irano žiniasklaidai pareiškė, kad Teherano atsakas JAV į jų pasitraukimą iš susitarimo bus „netikėtas“.

„Mes ne kartą sakėme, kad tikimės, jog tai (JAV pasitraukimas) neįvyks, bet esame pasirengę, kad tai būtų netikėtumas kitai pusei“, – tvirtino jis.

Tuo tarpu Irano prezidentas Hassanas Rouhani Teherane pareiškė, kad JAV pasitraukimas iš JCPOA nepakenks jo šalies ekonomikai; pasak jo, Teheranas yra pasirengęs tokiam scenarijui.

Irano susitarimo likimas bus svarbiausias klausimas per kitą savaitę įvyksiančius Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono bei Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizitus Vašingtone.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)