Karalius Mswati III šią žinią paskelbė per valstybės nepriklausomybės 50-ųjų metinių ir savo 50-ojo gimtadienio iškilmes. Kadangi Svazilando Karalystė yra absoliutinė monarchija, jokių papildomų debatų dėl šio sprendimo nebus.

Daugelis Afrikos valstybių skelbdamos nepriklausomybę „susigrąžino savo senuosius, vietinius pavadinimus“, pabrėžė monarchas.

„Nuo šiandienos nebebūsime vadinami Svazilandu“, – pridūrė jis.

Nuo šiol karalystė turės savo istorinį pavadinimą – Esvatinis (eSwatini). Karalius anksčiau yra jį ne kartą pavartojęs per parlamento sesijų atidarymus ir kitus renginius.

Kadangi Svazilando ir Šveicarijos (Switzerland) pavadinimai pildant elektroninius dokumentus neretai būdavo supainiojami, kai kurie šveicarai socialiniuose tinkluose rašė, kad karaliaus Mswati sprendimas jiems atnešė palengvėjimą.

Kitaip negu kai kurios šalys, Svazilandas nepakeitė savo pavadinimo 1968 metais, kai tapo nepriklausomas nuo Didžiosios Britanijos. Iki tol šis kraštas ilgiau kaip 60 metų buvo britų protektoratas.

Paskelbusi nepriklausomybę Rodezija tapo Zimbabve, Njasalandas – Malaviu, o Bečuanalandas – Botsvana.

Svazilande politinėms partijoms draudžiama dalyvauti rinkimuose. Kandidatai į parlamentą turi būti patvirtinti karaliui ištikimų bendruomenių vadų.

Ši karalystė, turi apie 1,3 mln. gyventojų, smarkiai kenčia nuo ŽIV. Šiuo virusu yra užsikrėtę 27 proc. suaugusių šalies gyventojų, ir pagal šį rodiklį padėtis Svazilande yra blogiausia pasaulyje.

Kol kas neaišku, kiek šis žingsnis kainuos priėjimo prie jūros neturinčiai Afrikos valstybei.

Pakeitus šalies pavadinimą gali tekti perrašyti konstituciją, taip pat pakoreguoti Svazilando karališkosios policijos, Svazilando gynybos pajėgų ir Svazilando universiteto pavadinimus.