Palydovo darytos nuotraukos, kurias paviešino „Fox News“, demaskuoja kelias Sirijoje esančias karines bazes, kuriomis naudojasi Irano revoliucijos gvardijos pajėgos.

Ekspertai sako, kad tokiu būdu Izraelis grasina Iranui, pripažindamas žinąs, kur yra šalies karinės bazės, ir kur, išaugus įtampai, galėtų numesti savų bombų.

Nuogąstaujama, kad tarp dviejų šalių išaugusi įtampa gali žymėti naujo pavojingo karo Sirijoje etapo, į kurį būtų įtrauktos ir šios dvi valstybės, pradžią.

Kaip skelbia „Fox“, Irano oro pajėgos veikia penkiuose Sirijos oro uostuose, tarp kurių tarptautinis Damasko oro uostas ir papildomas aerodromas į pietryčius nuo šalies sostinės.

Izraelio žvalgyba mano, jog Iranas planuoja veiksmų, kurie taptų atsaku į balandį įvykdytą Irano dronų bazės ataką. Jie įtaria Iraną ketinant statyti savo nepriklausomą infrastruktūrą Sirijoje, iš kurios būtų galima smogti Izraeliui, informuoja „The Times“.

Izraelis viešai nepripažįsta praeitą savaitę smogęs Iranui, tačiau Baltieji rūmai tvirtina, kad Izraelis, prieš imdamasis veiksmų, įspėjo, ką ketina daryti.

Panašią nuomonę „New York Times“ skiltininkui Thomasui Friedmanui išsakė ir vienas neįvardytas kariuomenės pareigūnas – esą ataka „pirmasis kartas, kai buvo atakuojami aktyvūs Irano taikiniai – tiek infrastruktūros objektai, tiek žmonės“.

„Tai pirmas kartas, kai Iranas iš viso prieš Izraelį ėmėsi kažkokių veiksmų – tiesiogiai, o ne per tarpininkus. Tai naujo etapo pradžia“, – paaiškino pašnekovas. Nors oficialiai tai niekada nebuvo deklaruota, Irano valdžia yra davusi pažadą atkeršyti.

„Zionistai anksčiau ar vėliau sulauks deramo atsako ir neabejotinai pasigailės, ką padarę“, – kalba Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Qasemi.

Įtampa regione ir toliau išlieka gana didelė. Prie to prisidėjo ir praeitą savaitę Jungtinių Valstijų prieš B. al Assado cheminio ginklo objektus įvykdytos raketinės atakos.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai praeitą šeštadienį Sirijos sostinėje surengė maždaug valandą trukusią ataką – taikiniais pasirinkti šalies cheminio ginklo programos objektai.

Tokie veiksmai – atsakas į, kaip įtariama, cheminio ginklo ataką, kurią Sirijos valdantysis režimas surengė šalies Dumos mieste. JAV prezidentas Donaldas Trumpas tokius veiksmus viešai pasmerkė kaip „žiaurų ir pasibjaurėtiną išpuolį“ prieš Sirijos civilius.

Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu

Izraelis jau seniau įspėjo Iraną, kad naujos karinės bazės Sirijoje pridarys problemų, ir tokie veiksmai nebus jokiais būdais toleruojami.

Vasarį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pažadėjo imtis veiksmų prieš priešus. Toks drąsus pareiškimas nuskambėjo Izraelio žvalgybai pareiškus, jog pastebėjo į Izraelio erdvę iš Sirijos skrendantį bepilotį orlaivį.

Ministras pirmininkas pažadėjo visomis išgalėmis gintis nuo Teherano: tai buvo tiesmukas įspėjimas, jog Izraelio gynyba prieš „bet kokius bandymus pakenkti šalies suverenumui“ „nekelia abejonių“.

Izraelio ir Irano santykiai labai įtempti nuo 1979 metų, kai Irane įvyko vadinamoji Islamo revoliucija. Nuo tada Siriją Iranas įvardija kaip vieną iš pagrindinių ir svarbiausių sąjungininkų.

Kai 2011 metais Sirijos žmonės pradėjo protestuoti prieš B. al Assado valdžią, ėmė sklisti gandai, kad Irano valdžia padeda Sirijos režimui malšinti protestus. 2013 metų viduryje Iranas B. al Assado pajėgoms į pagalbą pasiuntė 4 tūkst. karių – nuo tada parama tapo gana reguliari.

Izraelis minėtame konflikte užima gana neutralią poziciją ir stengiasi nesikišti. Nepaisant to, jį gana seniai neramina regione auganti Irano įtaka.

Vasario konfrontacija žymi vieną iš svarbiausių Irano ir Izraelio konfliktų nuo pat Sirijos pilietinio karo pradžios prieš septynerius metus. Abi valstybės regione užima gana svarbią poziciją, tad pelnytai nuogąstaujama, kad atviras jų tarpusavio konfliktas įtrauktų kaimyninį Libaną ir kitas gretimas šalis į naują karą.

Izraelis priešinsis Irano kariniam buvimui Sirijoje

Izraelis nori užkirsti kelią ilgalaikiam Irano kariniam buvimui Sirijoje. Vidaus reikalų saugumo ministras Giladas Erdanas balandžio 15 d. kariuomenės radijui sakė, kad jei Irano pajėgos įsitvirtins Sirijoje, tai reikš „grėsmę Izraelio saugumui“.

Švietimo ministras Naftalis Bennettas pareiškė, kad Izraelis pasilieka sau „pilną veiksmų laisvę“. „Mes neleisime Iranui įsikurti Sirijoje“, – pridūrė jis.

Pasak N. Bennetto, Izraelio šiaurinė siena negali tapti „žaidimų lauku“ Sirijos prezidentui Basharui al Assadui.

Vladimiras Putinas, Benjaminas Netanyahu

Izraelis šiaurėje ribojasi su Sirija ir Libanu. Čionykščiai Irano sąjungininkai šiitų „Hezbollah“ kovotojai Sirijos konflikte palaiko B. al Assadą.

N. Bennettas, naujakurių partijos „Žydų namai“ pirmininkas, ir G. Erdanas iš Izraelio premjero Benjamino Netanyahu „Likud“ partijos, priklauso tam pačiam saugumo kabinetui.

balandžio 9 d. buvo atakuota Sirijos karinių oro pajėgų bazė T-4 Homso provincijoje. Šie antskrydžiai priskiriami Izraeliui. Per juos žuvo mažiausiai 14 žmonių, tarp jų, Teherano duomenimis, buvo septyni iraniečių kariai. Ataka surengta praėjus dviem dienoms po spėjamo cheminio ginklo panaudojimo Dumos mieste.

Izraelis pastaraisiais metais surengė dešimtis smūgių prieš taikinius Sirijoje. Daugiausiai jie buvo nukreipti prieš Libano „Hezbbolah“ kovotojams ginklus vežančius konvojus, tačiau taip pat prieš Irano bazes. Paprastai Izraelis neprisiima atsakomybės dėl atakų. Izraelis nepatvirtino ir oro antskrydžio prieš bazę T-4.

Iranas: nelauksime jūsų pastabų ar sutikimo

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį pareiškė, kad jo šalis neketina imtis agresijos prieš savo kaimynes, tačiau toliau gamins visus ginklus, reikalingus jai apsiginti.

„Sakome pasauliui, kad gaminsime bet kokius mums reikalingus ginklus arba jų įsigysime. Nelaukėme... ir nelauksime jūsų pastabų ar sutikimo“, – sakė prezidentas per karinį paradą Teherane, skirtą Kariuomenės dienai.

„Tačiau tuo pat metu skelbiame savo kaimynėms regione... neketiname imtis jokios agresijos prieš jus“, – pažymėjo H. Rouhani. Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės reikalauja, kad šiitiška respublika apribotų savo balistinių raketų programą, tačiau Teheranas tvirtina, jog ji būtina šalies gynybiniams pajėgumams.

Hassanas Rouhanis

JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasina pasitraukti iš 2015 metais pasirašyto branduolinio susitarimo, pagal kurį buvo atšauktos Iranui taikytos sankcijos mainais į jo sutikimą apriboti savo branduolinę programą, jei iki kovo 12 dienos nebus įvesti nauji suvaržymai šiitiškos respublikos raketų programai ir kitoms sritims.

„Norime draugiškų ir broliškų santykių su mūsų kaimynėmis ir sakome joms, kad mūsų ginklai, įranga, raketos, lėktuvai ir tankai nėra skirti agresijai prieš jus. Jie skirti atgrasymui“, – sakė H. Rouhani.

„Vienintelis būdas spręsti problemas yra politinės derybos ir taikus elgesys“, – pridūrė jis.

Irano priešininkė regione Saudo Arabija kaltina Teheraną, esą šis siekia įtvirtinti savo dominavimą Artimuosiuose Rytuose plėsdamas jam lojalias pajėgas tokios šalyse, kaip Sirija, Irakas ir Libanas.

Iranas savo ruožtu tvirtina, kad šios pajėgos veikia su tų šalių vyriausybių leidimu ir prisideda prie kovos su džihadistų grupuotėmis. H. Rouhani neužsiminė apie Izraelį, kurį Teheranas laiko „nelegitimiu režimu“ ir kurio subyrėjimas yra svarbiausias Irano dvasinių lyderių prioritetas. Izraelis ne kartą reiškė susirūpinimą dėl prie jo sienų telkiamų Irano pajėgų ir neseniai iš oro atakavo iraniečių pozicijas Sirijoje.

DELFI primena, kad Izraelio kariškiai kovo mėnesį pirmą kartą oficialiai pripažino, kad 2007 metais šalies aviacija atakavo spėjamą branduolinį reaktorių Sirijoje.

„Naktį iš 2007 metų rugsėjo 5-osios į 6-ąją Izraelio karinių oro pajėgų lėktuvai sėkmingai atakavo ir sunaikino branduolinį objektą Sirijos Deir ez Zoro provincijoje, kuris jau buvo baigiamas statyti“, - sakoma Izraelio armijos spaudos tarnybos pranešime.

„Tai leido pašalinti grėsmę Izraeliui ir visam regionui“, - pažymi pranešimo autoriai.

Operacijoje kodiniu pavadinimu „Vaismedžių sodas“ dalyvavo naikintuvai F-15 ir F-16. Reaktoriaus kompleksas buvo susprogdintas ir jo jau nebuvo įmanoma atstatyti.

2011 metais TATENA pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad sunaikintas objektas buvo branduolinis reaktorius, kuris buvo statomas su Šiaurės Korėjos pagalba.

Šis pripažinimas buvo paskelbtas kartu su naujai išslaptinta medžiaga, susijusią su antskrydžiu Sirijoje. Tai buvo atlikta po pastaruoju metu vis garsiau skambėjusių Izraelio perspėjimų dėl jo pagrindinio priešininko Irano veiksmų kaimyninėje Sirijoje.