JAV prezidentas tviteryje paskelbė, kad susitikimas Pchenjane „praėjo labai sklandžiai ir kad buvo užmegzti geri santykiai“.

„Šiuo metu derinamos viršūnių susitikimo detalės. Branduolinis nusiginklavimas bus geras dalykas ne tik pasauliui, bet ir pačiai Šiaurės Korėjai!“ – rašė jis.


M. Pompeo pretenduoja tapti naujuoju valstybės sekretoriumi, kai JAV prezidentas pasirinko jį Rexui Tillersonui pakeisti.

Žinios apie jo vizitą pasklido tuomet, kai D. Trumpas pareiškė susitikęs su Kim Jong Unu. Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders vėliau patikslino, ką reiškė ši pastaba.

„Prezidentas sakė, kad administracija surengė derybas aukščiausiu lygiu, ir pridūrė, kad jos vyko ne su juo asmeniškai“, - teigė ji.

Jungtinėse Valstijose šiuo metu vieši Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe, bet kiek anksčiau D. Trumpas sakė: „Mes taip pat pradėjome tiesiogines derybas su Šiaurės Korėja“.

„Mes surengėme tiesiogines derybas labai aukštu lygiu, itin aukštu lygiu, su Šiaurės Korėja“.

„Tikrai manau, kad tai leidžia tikėtis, jog reikalai krypsta gera linkme“.

„Pamatysime, kas bus, kaip jie visuomet sako. Pamatysime, kas bus, nes galiausiai svarbiausias yra galutinis rezultatas, o ne faktas, kad mes galvojame surengti susitikimą ar rengiame susitikimą“.

D. Trumpas su Kim Jong Unu turi susitikti šį mėnesį. Šiuo metu svarstomos penkios vietos, kuriose galėtų įvykti šios derybos, sakė jis.

Su Šiaurės Korėjos lyderiais dar nebuvo susitikęs nė vienas JAV prezidentas. Abi valstybės taip pat neturi formalių diplomatinių santykių.

Šie planai buvo pradėti kurti po netikėto Kim Jong Uno pasiūlymo susitikti su D. Trumpu.

Prezidentas, kuris anksčiau su Šiaurės Korėja bendravo tik įžeidimais, priėmė šį pasiūlymą ir pavadino jį „puikia pažanga“.
Pastaraisiais metais Šiaurės Korėja, ignoruodama tarptautinį pasmerkimą ir Jungtinių Tautų sankcijas, toliau vykdė savo branduolinę programą ir rengė raketų bandymus.

Dar praėjusių metų pabaigoje tarp Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno vyko tikras žodžių karas. Jis prasidėjo Amerikos lyderiui per savo pirmąją kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje pagrasinus „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją, jei ši užpuls Ameriką arba jos sąjungininkes. Vėliau abu lyderiai daug kartų apsikeitė viešais įžeidimais.

Tačiau ji pažadėjo sustabdyti šią programą, kol vyks derybos su JAV.