Trys sąjungininkės šeštadienį pristatė JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projektą, raginantį ištirti chemines atakas Sirijoje. Tai buvo padaryta praėjus kelioms valandoms po to, kai jos smogė raketomis trims taikiniams Sirijoje, siejamiems su Damasko režimo cheminių ginklų programa.

Paprašytas pakomentuoti siūlomą rezoliuciją, Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia naujienų agentūrai AFP sakė, kad ji „nesavalaikė“ ir leido suprasti, jog po karinių smūgių Maskva nepasirengusi bendradarbiauti su Vakarais dėl Sirijos.

„Pirmiausia jie turi atitaisyti tai, ką padarė prieš kelias dienas“, – sakė V. Nebenzia, turėdamas galvoje karinius smūgius.

Rezoliucijos projektas numato organizuoti naują tyrimą cheminių atakų Sirijoje vykdytojams identifikuoti, siekti visų Sirijos cheminio ginklo atsargų likvidavimo. Jame visos konflikto šalys taip pat raginamos skelbti paliaubas, o Damasko reikalaujama sėsti prie taikos derybų stalo.

Per Saugumo tarybos posėdį, sušauktą Rusijos padėčiai Sirijos Rakos mieste aptarti, V. Nebenzia sakė, kad Vakarai savo kariniais veiksmais pakenkė pastangoms vesti politines derybas.

„Sunku įsivaizduoti, kad po viso to, kas nutiko, Sirijos valdžia galėtų būti nusiteikusi Vakarų trejeto prašymu kalbėtis apie politinį sprendinį“, – sakė ambasadorius.

„Jei tikslas yra bombų kruša priversti Sirijos prezidentą sėsti prie derybų stalo... toks tikslas yra tiesiog neįvykdomas“, – pridūrė V. Nebenzia.

Pirmadienį buvo surengtas pirmasis derybų dėl pateikto rezoliucijos projekto ratas, tačiau Rusija, pasak, diplomatų, diskusijoje nedalyvavo. Balsavimo dėl rezoliucijos projekto data dar nepaskirta.

„Reikės laiko“

Vakarų diplomatai sako esantys pasirengę skirti daugiau laiko deryboms, kad būtų išnaudotos visos galimybės įtikinti Rusiją prisijungti.

„Rezoliucija svarstoma, tačiau nesitikime greitos pažangos šiuo klausimu“, – žurnalistams sakė Jungtinės Karalystės ambasadorė Karen Pierce.

„Turime rasti kelią, kuris sugrąžintų atgal prie politinio proceso. Manau, visi žinome, jog tam reikės laiko“, - pridūrė ji.

Rusija 12 kartų pasinaudojo savo veto teise Saugumo Taryboje, kad blokuotų veiksmus, nukreiptus prieš jos sąjungininką Damaską.

Tarptautiniai inspektoriai iš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) antradienį atvyko į Sirijos miestą Dumą, kur balandžio 7 dieną per įtariamą cheminę ataką žuvo dešimtys žmonių.

OPCW komanda gali nustatyti, ar cheminė medžiaga buvo panaudota kaip ginklas, tačiau neturi mandato identifikuoti atakos vykdytojus.

JT Saugumo Taryba 2015 metais įsteigė komisiją - Jungtinį tyrimų mechanizmą (Joint Investigative Mechanism, JIM), turėjusią įgaliojimus nustatyti cheminių atakų vykdytojus. Tačiau Rusija pernai lapkritį vetavo JIM mandato pratęsimą.

JIM nustatė, kad Damasko režimo pajėgos atsakingos už 2017 metų balandį Sirijos šiaurėje esančiame Chan Šeichūno mieste surengtą cheminę ataką, per kurią buvo panaudotas zarinas.

Kalbėdamas Saugumo Taryboje Rusijos ambasadorius sakė, kad nebėra prasmės atkurti šią komisiją, nes Vašingtonas ir jo sąjungininkės jau nusprendė, kas kaltas.

Aštuntus metus vykstantis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau nei 350 tūkst. gyvybių, o milijonus žmonių privertė palikti savo namus.