Ketinimai papildomai nubausti Rusiją už jos paramą Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybei, surengusiai įtariamą cheminio ginklo ataką Sirijoje, Baltuosiuose Rūmuose sukėlė nuostabą.

Sekmadienio rytą N. Haley per „CBS News“ laidą „Face the Nation“ buvo pareiškusi, kad pirmadienį iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas paskelbs sankcijas Rusijos bendrovėms, tiekusioms įrangą, susijusią su įtariama B. al Assado cheminio ginklo ataka.

Tačiau kiek vėliau D. Trumpas sukvietė į pasitarimą savo nacionalinio saugumo patarėjus ir jiems pareiškė esąs nepatenkintas, kad sankcijos jau skelbiamos, nors jis dar nėra pasirengęs jas vykdyti, teigė keli šaltiniai, susipažinę su šiuo planu.

Administracijos pareigūnai teigė, kad sankcijos dar yra rimtai svarstomos, kaip ir kitos priemonės, kurias būtų galima taikyti Rusijai, bet pažymėjo, kad D. Trumpas dar nedavė galutinio leidimo pradėti jas vykdyti. Administracijos pareigūnai pirmadienį sakė, kad D. Trumpas veikiausiai nepritars jokioms papildomoms sankcijoms be dar vienos Rusijos sukeltos kibirkšties ir šią strategiją apibūdino kaip esančią laukimo būklės.

Kažkuriuo metu po N. Haley komentarų per CBS D. Trumpo administracija Rusijos ambasadai Vašingtone pranešė, kad sankcijos iš tikrųjų dar neskelbiamos, pirmadienį nurodė vienas Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Vasilijus Nebenzia, Nikki Haley

D. Trumpo komanda nusprendė N. Haley pranešimą viešai vadinti klaidingu pareiškimu. Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Sarah Huckabee Sanders pirmadienį pranešime spaudai rašė: „Svarstome skelbti papildomas sankcijas Rusijai ir sprendimas bus priimtas artimoje ateityje“.

Kitas Baltųjų rūmų pareigūnas privačiai teigė, kad N. Haley paskubėjo ir padarė „klaidą, kurią dabar reikia iškuopti“.

Tačiau kiti administracijos pareigūnai skeptiškai vertino nuomonę, kad N. Haley tiesiog paskelbė neteisingą informaciją. Jie tvirtino, kad N. Haley yra viena atsargiausių ir pareigingiausių Kabineto narių, ypač kalbant apie jos viešus pasirodymus. Prieš interviu televizijoms ji nuolat asmeniškai su D. Trumpu suderina planuojamus pasisakymus.

Pati N. Haley sekmadienį neišplatino jokio paaiškinimo, kai jos komentarais remdamiesi naujienų šaltiniai, tarp jų ir „The Washington Post“, garsiai pranešė, kad pirmadienį Rusijai bus skelbiamos sankcijos.

Pirmadienį paklaustas, kodėl administracijai prireikė net 24 valandų, kad atšauktų N. Haley komentarus, vienas Baltųjų rūmų pareigūnas atsakė tik tiek, kad tebetvyro vidinė sumaištis, koks tai turėtų būti planas.
Tuo metu naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP) du su padėtimi susipažinę pareigūnai sakė, kad N. Haley sekmadienį sukėlė audrą, pareiškusi, kad JAV Iždo departamentas naujas sankcijas paskelbs jau pirmadienį, nors iš tikrųjų jokių panašių pareiškimų nebuvo suplanuota.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai S. H. Sanders mėgino paaiškinti situaciją, bet jos komentarai sukėlė dar didesnį sąmyšį: iš jų buvo galima suprasti, kad prezidentas Donaldas Trumpas asmeniškai įsikišo ir blokavo sankcijų paskelbimą pirmadienį.

„Svarstome papildomas sankcijas Rusijai, ir sprendimas bus priimtas artimoje ateityje“, – sakoma S. H. Sanders pranešime.

Minėti du AP šaltiniai, pageidavę neviešinti jų vardų, tvirtino, kad N. Haley suklydo, kai duodama interviu televizijai CBS pareiškė, jog iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pirmadienį paskelbs sankcijas, „jeigu dar to nepadarė“.

Sarah Huckabee Sanders

Abu pareigūnai sakė, kad administracija neplanuoja šią savaitę paskelbti Rusijai su Sirija susijusių sankcijų, bet atkreipė dėmesį, kad tokios priemonės dviejų subjektų atžvilgiu buvo įtrauktos į praeitą mėnesį paskelbtą sankcijų paketą, daugiausiai susijusį su Rusijos kišimusi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Šis faktas daugelyje žiniasklaidos pranešimų nebuvo akcentuojamas.

Po N. Haley pareiškimo kai kurie administracijos pareigūnai kėlė prielaidą, kad dabar svarstomos sankcijos gali būti paskelbtos pirmadienį. Tačiau kiti sakė, kad būtų protingiau ir veiksmingiau šių priemonių imtis praėjus daugiau negu trims dienoms po Maskvos įtūžį sukėlusių šeštadienį surengtų JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos raketų smūgių prieš numanomus Sirijos cheminių ginklų programos objektus.

Pareigūnai negalėjo atsakyti, kada naujosios sankcijos galėtų būti paskelbtos.

Šios sankcijos pastarosiomis savaitėmis buvo parengtos kartu su išankstiniu potencialių karinių ir ekonominių veiksmų meniu, kad D. Trumpas galėtų suduoti smūgį B. al Assado vyriausybei ir ją globojančiai Rusijai, pažymėjo vienas aukšto rango administracijos pareigūnas.

Kovo pradžioje, kai Sirijoje įvyko palyginus mažo masto cheminio ginklo ataka, D. Trumpas pasipiktino, kad neturi iš anksto paruošto galimų veiksmų plano, taigi tuometinis patarėjas saugumo klausimais H. R. McMasteris parengė virtinę priemonių, kurios nebuvo įgyvendintos.

Tačiau kovo pabaigoje Didžiosios Britanijos teritorijoje surengtas buvusio dvigubo Rusijos agento apnuodijimas paskatino D. Trumpo administraciją imtis pirmojo ekonominių sankcijų iš šio meniu paketo ir, koordinuotai su sąjungininkėmis Europoje, išsiųsti iš šalies 60 Rusijos diplomatų.

Balandžio pradžioje Dumoje surengta B. al Assado cheminė ataka Baltuosiuose Rūmuose įplieskė debatus, ar Jungtinės Valstijos turėtų griebtis antrojo ekonominių sankcijų paketo, kad nubaustų Rusiją.

Panašu, kad JAV prezidentas apie šias priemones kalbėjo ir savo penktadienio vakaro kalboje, kai paskelbė suduosiantis smūgius B. al Assado režimui. Jis žadėjo atsakyti „visomis mūsų nacionalinės galios priemonėmis: karinėmis, ekonominėmis ir diplomatinėmis“.

Tačiau pareigūnams liko neaišku, ar D. Trumpas norėjo smogti Rusijai sekančiu galimybių rinkiniu iš sankcijų meniu, ar ketino laukti dar vienos atakos, sakė minėtas aukšto rango pareigūnas.

Kai kurie šaltiniai sakė, kad šis nesusipratimas galėjo kilti dėl N. Haley įpročio tiesiogiai kalbėtis su prezidentu, kartais apeinant įprastą politinį procesą. „Paprastai ji kalbasi su prezidentu be likusių Baltųjų rūmų ir tiesiogiai gauna pritarimą savo pastaboms, - sakė šis pareigūnas. – Dažnai mes nieko apie tai net nežinome“.

Iš pradžių D. Trumpo administracijoje tarp N. Haley komandos ir prezidento kildavo nesutarimų dėl Rusijos. Netrukus po D. Trumpo inauguracijos N. Haley Jungtinėse Tautose sakė kalbą, kurioje Baltuosius Rūmus sugrąžino prie Baracko Obamos administracijos sankcijų politikos, skirtos Rusijos agresijai Ukrainoje. Šią kalbą patvirtino Davidas Cattleris, tuo metu ėjęs aukštas pareigas Nacionalinėje saugumo taryboje. Tačiau šios pastabos papiktino D. Trumpą ir jis pareikalavo nurodyti, kas joms pritarė.

„Buvo apšaukta daugybė žmonių – kai kuriuos apšaukė pats prezidentas“, - sakė vienas JAV pareigūnas Jungtinėse Tautose. Po kelių savaičių, kai H. R. McMasteris pradėjo Nacionalinės saugumo tarybos reorganizaciją, D. Cattleris buvo atleistas.

Tačiau Baltųjų rūmų pareigūnai pažymi, kad pastaruoju metu D. Trumpas žavisi N. Haley, ypač jos pastarosios savaitės pasisakymais apie Siriją, ir pirmadienį pabrėžė, kad prezidentas ją labai gerbia.

Kol nėra nuolatinio valstybės sekretoriaus, N. Haley yra tapusi Amerikos diplomatijos veidu ir praėjusią savaitę, kai D. Trumpo administracija sureagavo į ataką Sirijoje, atliko itin ryškų vaidmenį.