Sąsiaurius perplaukęs laivas, anot naujienų agentūrų, – didžiulis desantinis laivas „Orsk“, įeinantis į Juodosios jūros laivynui priklausančios 197-osios desantinių laivų brigados sudėtį.

Minėtas laivas, kaip teigiama, plaukia Sirijos Tartuso uosto kryptimi. Tartuse veikia Rusijos karinėms jūrų pajėgoms pavaldi materialinių priemonių ir techninės įrangos bazė.

Turkijos žiniasklaidos pranešimuose taip pat nurodoma, kad laivu gabenama karinė technika, įskaitant ir šarvuotuosius transporterius BTR-80, sunkvežimius „KamAZ“, benzinvežį „Ural“ bei daugiafunkcį šarvuotąjį visureigį „Tigr“.

Internete jau paviešintos sąsiauriais perplaukusio laivo nuotraukos.
Šiais metais tai jau ketvirtas desantinio laivo „Orsk“ reisas į Siriją, primena agentūra TASS.

Kiek anksčiau, balandį, į Viduržemio jūrą per šiuos sąsiaurius perplaukė dar du desantiniai laivai – „Minsk“ (balandžio 5 d.) ir „Nikolaj Filčenkov“ (balandžio 13 d.).

Apskritai nuo metų pradžios krovinius į Siriją yra gabenę desantiniai laivai „Azov“, „Aleksandr Otrakovskij“, „Minsk“, „Nikolaj Filčenkov“, „Orsk“ ir transportinis laivas „Kyzyl-60“.

Remiantis užsienio žiniasklaidos pranešimais, desantiniai ir pagalbiniai Rusijos karinėms jūrų pajėgoms priklausantys laivai dalyvauja operacijoje, pavadinimu „Sirijos ekspresas“, kurios tikslas – pristatyti krovinius, reikalingus Chmeimimo oro operacijų bazėje dislokuotai Rusijos aviacijos grupei, Tartuse veikiančiai karinio jūrų laivyno techninės įrangos bazei ir Sirijos režimo kontroliuojamoms pajėgoms.

Praeitą savaitę Rusijos karo laivai pasitraukė iš Tartuso uosto. Ši informacija buvo grindžiama bendrovės „Image Satellite Internacional“ paskelbtomis iš palydovo gautomis nuotraukomis.

Tada buvo nurodyta, kad Rusijos laivų perkėlimas iš Tartuso susijęs su galimų smūgių grėsme. Toks manevras buvo atliktas prieš JAV, Prancūzijai ir Didžiajai Britanijai smūgiuojant į konkrečius Sirijos taikinius.

Sprendžiant iš balandžio 11 d. darytos nuotraukos, daugelio laivų Tartuse nebėra – uoste buvo likęs tik vienas povandeninis laivas. „Iš Tartuso uosto Sirijoje dingo daugelis Rusijos karinėms jūrų pajėgoms priklausančių laivų. Šiuo metu dingę karo laivai yra jūroje dėl galimų smūgių grėsmės. Uoste liko tik vienas „Kilo“ (NATO kodinis pavadinimas) klasės povandeninis laivas“, – balandžio 12 d. buvo nurodoma bendrovės „Image Satellite International“ išplatintame pranešime.

Oficialiai Rusija tokį skubų laivų išvedimą aiškino neplanuotomis karinėmis pratybomis netoli Sirijos krantų. Civilinei aviacijai skirtame pranešime (NOTAM) ir perspėjime dėl navigacijos jūroje buvo nurodoma, kad šis rajonas bus atitvertas balandžio 11, 12, 17–19 ir 25 bei 26 dienomis nuo 10.00 iki 18.00 val. Maskvos laiku.

Vis dėlto tokios „netikėtos karinės pratybos“ lyg tyčia sutapo ne tik su D. Trumpo įspėjimu rusams apie raketų smūgius, bet ir su kitais skubiais Rusijos veiksmais regione.

Praėjusią savaitę Rusija iš centrinės dalies į Pietų karinę apygardą perkėlė keliolika papildomų naikintuvų. Be to, Kremlius oficialiai paprašė Irano naudotis Hamadano oro pajėgų baze. Iš jos nuo 2016-ųjų bombarduoti taikinių Sirijoje reguliariai kyla rusų bombonešiai Tu-22M.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) pirmadienį pradėjo skubias derybas dėl numanomos cheminės atakos netoli Sirijos sostinės esančio netoli Dumos miesto, naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Susitikimas „ką tik“ prasidėjo, sakė viena šaltinis.

Derybos vyksta už uždarų durų.

Kiek anksčiau Didžiosios Britanijos, Rusijos ir Prancūzijos ambasadoriai buvo pastebėti atvykstantys į OPCW būstinę Hagoje.

OPCW turi 192 nares. Organizacijos vykdomosios tarybos, kuriai priklauso 41 šalis, pirmadienio susitikimą sušaukė jos pirmininkas, Bangladešo ambasadorius Sheikhas Mohammedas Belalas.

Jis nurodė, kad derybos šaukiamos „aptarti įtariamą cheminio ginklo panaudojimą“ Sirijoje.

Sirijoje šiuo metu taip pat dirba OPCW faktų nustatymo misija. Inspektoriams pavesta ištirti balandžio 7-osios įtariamos cheminės atakos vietą Dumoje.

Vakarai sako, kad per ataką, pareikalavusią 40 gyvybių, buvo panaudotas chloras ir zarinas.

Maskva pirmadienį pažadėjo nesikišti į OPCW faktų nustatymo misijos Sirijoje darbą tiriant numanomą cheminę ataką Dumoje.

Rusija patvirtina savo įsipareigojimą užtikrinti misijos... saugumą ir nesikiš į jos darbą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Rusijos ambasada Hagoje.

Ambasada taip pat sukritikavo Jungtines Valstijas ir sakė, kad savaitgalį suduoti JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos smūgiai trims objektams Sirijoje buvo bandymas „pakirsti misijos patikimumą“.

Rusijos komentaras pasirodė OPWC pirmadienį už uždarų durų pradėjus skubų pasitarimą.

JAV vadovaujami smūgiai buvo didžiausia tarptautinė ataka prieš prezidento Basharo al Assado režimą nuo Sirijos karo pradžios prieš septynerius metus.

Jie kelia konfrontacijos su Maskva riziką. Rusija yra pagrindinė Sirijos režimo sąjungininkė ir prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, kad naujos atakos „sukeltų chaosą“. Vašingtonas savo ruožtu pažadėjo ekonomines sankcijas Rusijai, o ne tolesnius karinius veiksmus.

JAV, prancūzų ir britų raketos šeštadienį sunaikino įtariamus cheminių ginklų kūrimo ir sandėliavimo objektus. D. Trumpas smūgius pavadino „tobulai atliktais“, nors tie pastatai buvo daugiausia tušti, o Damaskas ir Sirijos opozicija suniekino jų poveikį.

Po smūgių JAV, Britanija ir Prancūzija greit grįžo prie diplomatinių pastangų, o jų lyderių tuo tarpu laukia kritikos ugnis namuose.

Vis dėlto atrodo, kad vieninga šių trijų šalių pozicija sekmadienį susvyravo: Vašingtonas atrėmė E. Macrono pareiškimą, kad Paryžius įtikino D. Trumpą ilgam pratęsti dalyvavimą Sirijoje.

Kaip sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders, JAV misija nepasikeitė ir D. Trumpas nori, kad kariai „kuo greičiau“ grįžtų namo.

Kelios valandos po šeštadienio paryčiais suduotų smūgių į Damaską atvyko OPCW ekspertų komanda, turinti ištirti balandžio 7-osios įtariamos cheminės atakos vietą Dumoje, anksčiau sukilėlių kontroliuotame Rytų Gutos anklave. Vakarai sako, kad per ataką buvo panaudotas chloras ir zarinas, žuvo dešimtys žmonių.

OPCW pirmadienį Hagoje rengia posėdį dėl šios atakos, nors dar nebuvo ženklų, kad organizacijos tyrėjai jau nuvyko į Dumą pradėti darbo.

Inspektorių laukia sunki užduotis, o visi svarbūs veikėjai, įskaitant Vakarų galias, nelaukdami jų išvadų jau paskelbė savus pareiškimus. Vakarai smūgius Sirijai teisino tuo, kad jau turi įrodymų apie panaudotus cheminius ginklus.