Amerikiečių, britų ir prancūzų valdžios atstovai sako, kad iš viso Sirijoje į tris taikinius buvo paleistos 105 raketos. Jungtinė karinė operacija imta įgyvendinti balandžio 14 dienos 4 val. ryto.
Tiek antskrydžiai, tiek laivų paleistos raketos buvo atsakas į prieš savaitę įvykdytą brutalų nusikaltimą – per Sirijos valdančiojo režimo surengtą cheminio ginklo ataką mažiausiai 42 žmonės žuvo, šimtai buvo sužeisti.

„Him Shinshar“ cheminių ginklų saugykla

Jungtinių Valstijų štabų vadų komiteto pirmininkas Josephas Dunfordas teigia, kad „Him Shinshar“ objektas – „pirminė Sirijos sarino ir cheminio ginklų sudėtinių dalių gamybos įrangos vieta“.

Iš viso šį taikinį pasiekė 22 raketos iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Valstijų. Tarp jų būna aštuonių britų „Storm Shadow“ raketų ir devynių amerikiečių „Tomahawk“.

Skelbiama, kad minėtasis objektas – buvusi raketų bazė, esanti už keliolikos kilometrų į Vakarus nuo Chomso. Manoma, kad būtent ten Sirijos valdantysis režimas laikė cheminio ginklų sudėtinių dalių atsargas, kurios vėliau gana lengvai pavirsta vadinamosiomis garstyčių dujomis arba tokiomis nervų sistemą veikiančiomis medžiagomis kaip sarinas.

„Him Shinshar“ cheminių ginklų saugykla
„Him Shinshar“ cheminių ginklų saugykla

„Him Shinshar“ cheminių ginklų bunkeris

Į vakarus nuo Sirijos Chomso miesto esantis objektas – požeminė cheminių ginklų saugykla, dar vadinama tiesiog vadavietės postu. Kaip skelbia Jungtinių Valstijų kariuomenės atstovai, į bunkerį pataikė septynios SCAPL raketos. Jungtinių Valstijų gynybos departamento paviešintoje nuotraukoje matoma objektui padaryta žala.

„Him Shinshar“ cheminių ginklų bunkeris
„Him Shinshar“ cheminių ginklų bunkeris

Barzos tyrimų ir vystymo centras „Damascus“

Į šiaurę nuo Damasko esantis mokslinių tyrimų centras įvardijamas kaip Sirijos valdančiojo režimo lyderio Basharo al Assado vykdomos cheminio ginklo programos centras. Nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje, darytoje po atakos, matomi sugriauti biurai ir pro griuvėsius besibraunantys Sirijos kariai.

Kaip teigia pulkininkas generolas Kennethas McKencie, į šį tyrimų centrą buvo paleistos 76 raketos – iš jų 57 „Tomahawk“ ir 19 raketų „oras-žemė“.

2017 metų gegužę BBC2 skelbė, kad minėtasis objektas Sirijos valdančiojo režimo naudojamas kaip vieta, kur cheminiu ginklu užtaisomos ilgo nuotolio raketos, taip pažeidžiant 2013 metų susitarimą cheminio ginklo atsisakyti. JAV gynybos departamento paviešintuose vaizduose – objektui padaryta žala.

Barzos tyrimų ir vystymo centras „Damascus“
Barzos tyrimų ir vystymo centras „Damascus“

OPCW inspektoriai pradeda įtariamos cheminės atakos Sirijoje tyrimą

Pasaulinė Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW), jos inspektoriams pradedant tirti įtariamą cheminę ataką Sirijoje, pirmadienį turi susirinkti aptarti šio incidento, išprovokavusio raketinius Vakarų smūgius.

Prasidedant tyrimui netoli Damasko esančioje Dumoje, toliau aidi JAV vadovautų beprecedenčių smūgių Sirijai atgarsiai. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė įtikinęs JAV prezidentą Donaldą Trumpą palikti savo karius Sirijoje, bet Vašingtonas, regis, tai atmetė.

Tuo tarpu Londone britų ministrė pirmininkė Theresa May pirmadienį turi dalyvauti skubiai sušauktuose parlamento debatuose dėl Didžiosios Britanijos dalyvavimo operacijoje prieš Sirijos cheminių ginklų infrastruktūrą.

Šie JAV vadovaujami smūgiai buvo didžiausia tarptautinė ataka prieš prezidento Basharo al Assado režimą nuo Sirijos karo pradžios prieš septynerius metus.

Jie kelia konfrontacijos su Maskva riziką. Rusija yra pagrindinė Sirijos režimo sąjungininkė ir prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, kad naujos atakos „sukeltų chaosą“. Vašingtonas savo ruožtu pažadėjo ekonomines sankcijas Rusijai, o ne tolesnius karinius veiksmus.

JAV, prancūzų ir britų raketos šeštadienį sunaikino įtariamus cheminių ginklų kūrimo ir sandėliavimo objektus. D. Trumpas smūgius pavadino „tobulai atliktais“, nors tie pastatai buvo daugiausia tušti, o Damaskas ir Sirijos opozicija suniekino jų poveikį.

Po smūgių JAV, Britanija ir Prancūzija greit grįžo prie diplomatinių pastangų, o jų lyderių tuo tarpu laukia kritikos ugnis namuose.

Vis dėlto atrodo, kad vieninga šių trijų šalių pozicija sekmadienį susvyravo: Vašingtonas atrėmė E. Macrono pareiškimą, kad Paryžius įtikino D. Trumpą ilgam pratęsti dalyvavimą Sirijoje.

Kaip sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders, JAV misija nepasikeitė ir D. Trumpas nori, kad kariai „kuo greičiau“ grįžtų namo.

Kelios valandos po šeštadienio paryčiais suduotų smūgių į Damaską atvyko OPCW ekspertų komanda, turinti ištirti balandžio 7-osios įtariamos cheminės atakos vietą Dumoje, anksčiau sukilėlių kontroliuotame Rytų Gutos anklave. Vakarai sako, kad per ataką buvo panaudotas chloras ir zarinas, žuvo dešimtys žmonių.

OPCW pirmadienį Hagoje rengia posėdį dėl šios atakos, nors dar nebuvo ženklų, kad organizacijos tyrėjai jau nuvyko į Dumą pradėti darbo.

Inspektorių laukia sunki užduotis, o visi svarbūs veikėjai, įskaitant Vakarų galias, nelaukdami jų išvadų jau paskelbė savus pareiškimus. Vakarai smūgius Sirijai teisino tuo, kad jau turi įrodymų apie panaudotus cheminius ginklus.

Inspekcija vis tiek naudinga?

Komanda taip pat susidurs su rizika, kad įrodymai jau galėjo būti pašalinti iš įvykio vietos, esančios rajone, kurį pastarąją savaitę kontroliuoja rusų karo policija ir Sirijos pajėgos.

„Į šią galimybę visuomet reikia atsižvelgti ir tyrėjai ieškos įrodymų, ... ar incidento vietoje buvo klastojama“, – naujienų agentūrai AFP sakė ankstesnės OPCW misijos Sirijoje konsultantas ir narys Ralfas Trappas.

OPCW buvo paskelbusi, kad Sirijos vyriausybės cheminių ginklų atsargos buvo pašalintos 2014 metais, tačiau vėliau organizacija patvirtino, kad 2017 metais per ataką Sirijos šiaurėje esančiame Chan Šeichūno mieste buvo panaudotas zarinas.

„Užtikrinsime, kad jie galėtų dirbti profesionaliai, objektyviai, nešališkai ir be jokio spaudimo“, – AFP sakė Sirijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aymanas Soussanas.

Vos kelios valandos po minimų Vakarų smūgių Sirijos kariškiai paskelbė, kad visiškai atsiėmė Rytų Gutą. Tai svarbi pergalė atsigaunančiam režimui, kuris įnirtingą šio opozicijos bastiono puolimą pradėjo prieš du mėnesius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (886)