Tai vienas iš tarptautinės kampanijos prieš Sirijos valdantįjį režimą epizodų, skelbia „The Daily Mail“.

„Virginia“ klasės povandeninis laivas „USS John Warner“ raketą paleido penktadienį vietos laiku. Tuo pačiu metu Jungtinės Valstijos kartu su Prancūzija ir Didžiąja Britanija vykdė ir atakas iš oro, kurių taikiniais pasirinkti Sirijos cheminio ginklo infrastruktūros objektai.

Vaizdo įraše matoma, kaip iš povandeninio laivo paleista raketa šauna tiesiai į dangų, o tada jos trajektorija padaro reikiamą linkį ir keliauja tiesiai į pasirinktą taikinį. Ši raketa – viena iš daugiau nei šimto, kurios buvo nukreiptos į tris taikinius Sirijoje.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį praėjus kelioms valandoms po raketų paleidimo džiaugėsi „sėkminga ataka“.

Povandeninis laivas „USS John Warner“ dislokuotas Viduržemio jūroje, kur reguliariai patruliuoja talkindamas sąjungininkų pajėgoms, esančioms regione.

Atakai jis pasirinktas būtent dėl patogios strateginės jo padėties.

Jungtinių Valstijų prezidentas D. Trumpas šeštadienį gyrė paryčiais kartu su Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pajėgomis surengtus smūgius Sirijos režimui ir pareiškė, kad „rezultatas nebūtų galėjęs būti geresnis“.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija šeštadienį paryčiais smogė keletui Sirijos režimo taikinių, praėjus savaitei po įtariamos dujų atakos sukilėlių kontroliuotame Damasko priemiestyje Dumoje. Manoma, kad per tą ataką žuvo mažiausiai 40 žmonių.

„Tobulai atliktas smūgis praeitą vakarą (JAV laiku). Ačiū Prancūzijai ir Jungtinei Karalystei už jų išmintį ir jų puikių kariuomenių galią“, – sakoma D. Trumpo „Twitter“ žinutėje.

„Rezultatas nebūtų galėjęs būti geresnis. Misija įvykdyta!“ – pridūrė jis.

Pavadinęs įtariamą praėjusios savaitės cheminę ataką „monstro nusikaltimais“, D. Trumpas vėlai penktadienį Vašingtono laiku iš Baltųjų rūmų per televiziją paskelbė apie karinius veiksmus prieš prezidento Basharo al Assado režimą, nepaisydamas įnirtingų Damasko ir Rusijos perspėjimų.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas smūgius pavadino „vienkartiniu šūviu“ ir sakė, kad kol kas jokie papildomi kariniai veiksmai neplanuojami.

2003 metais tuometinis JAV prezidentas George'as W. Bushas apie didelio masto kovinių operacijų pabaigą Irake paskelbė iš Persijos įlankos grįžtančiame amerikiečių lėktuvnešyje, už prezidento nugaros kabant užrašui „Misija įvykdyta“. Toji deklaracija pasirodė buvusi pirmalaikė.

V. Putinas: nauji Vakarų smūgiai Sirijai sukels „chaosą“

Nauji Vakarų raketų smūgiai Sirijai sukels „chaosą“ tarptautiniuose santykiuose, kalbėdamas su Irano prezidentu Hassanu Rouhani sekmadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Praėjus dienai po JAV vadovaujamos koalicijos smūgių įtariamai Sirijos cheminių ginklų infrastruktūrai telefonu su H. Rouhani kalbėjęs V. Putinas pareiškė, jog „tuo atveju, jeigu tokie veiksmai, kurių imamasi pažeidžiant Jungtinių Tautų Chartiją, bus įvykdyti pakartotinai, tai neišvengiamai sukels chaosą tarptautiniuose santykiuose“, nurodoma Kremliaus paskelbtame pranešime.

Dviejų šalių lyderiai „mano, kad šiais neteisėtais veiksmais buvo gerokai pakenkta perspektyvoms Sirijoje pasiekti politinį susitarimą“, nurodė Kremlius.

Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija šeštadienį paryčiais sudavė smūgių Sirijos cheminių ginklų infrastruktūrai, atsakydamos į įtariamą nuodingų dujų ataką Damasko Dumos priemiestyje, per kurią žuvo kelios dešimtys žmonių, įskaitant vaikus.

Šeštadienį V. Putinas „griežtai“ pasmerkė smūgius, kuriuos pavadino „agresijos prieš suverenią valstybę, kuri yra kovos su terorizmu priešakyje, aktu“.