Praėjus kelioms valandoms po to, kai šeštadienį keturi lėktuvai „Tornado“ paleido raketas „Storm Shadow“ į gamyklą, kurioje, manoma, Basharo al Assado režimas kaupė mirtinus ginklus, britų premjerė pareiškė, kad antskrydis buvo teisingas ir sėkmingas, informuoja guardian.co.uk.

Britų premjerės atstovas spaudai pranešė, kad šeštadienį po pietų Th. May kalbėjo su Prancūzijos ir JAV prezidentais ir visi sutarė, kad ataka buvo sėkminga.

Tiesa, Rusijos prezidentas ją griežtai pasmerkė. Jo pageidavimu buvo sušauktas neeilinis JT Saugumo Tarybos posėdis. Patariant įvairius galimus scenarijus, organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino narius būti santūresnius ir vengti perdėto problemos eskalavimo.

Raketų antskrydis buvo surengtas, atsakant į Sirijos Dumos mieste įvykdytą cheminę ataką, dėl kurios Vakarai kaltina B. al Assado režimą.

Nors Vakarų lyderiai pasveikino raketų antskrydį, JK opozicinės leiboristų partijos lyderis Jeremy‘is Corbynas apkaltino Th. May „kopijuojant D. Trumpą“ ir pakartojo, kad prieš duodama nurodymą pulti premjerė privalėjo pasikonsultuoti su parlamentu ir sulaukti jo pritarimo.

„Bombos neišsaugos gyvybių ir neatkurs taikos, – kalbėjo J.Corbynas. – Šie kvestionuojamo teisėtumo veiksmai gali tik dar labiau paaštrinti ir taip jau žiaurų konfliktą ir dėl to mažiau tikėtina, kad už cheminių ginklų naudojimą bus prisiimta atsakomybė.“

Net leiboristai, manantys, kad antskrydžiai buvo būtini, svarstė, kodėl premjerė nepalaukė pirmadienio, kai galbūt būtų sulaukusi parlamento pritarimo.

Parlamentas Johnas Woodcock pareiškė: „JK teisingai pasielgė, prisijungdama prie sąjungininkių ir mažindama B. al Assado režimo cheminio ginklo pajėgumą, tačiau premjerė privalės paaiškinti parlamentui, kodėl manė, kad tam nereikia balsavimo.“

Atakas pasmerkė ir Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, liberalų demokratų lyderis Vince‘as Cable‘as, Žaliųjų partijos lyderiai Caroline Lucas ir Jonathanas Bartley‘is pareiškė, kad Th. May pamynė demokratiją, ir paragino surengti balsavimą pirmadienį.

Pati Th. May neatmeta galimybės surengti daugiau antskrydžių, jei B. al Assado režimas vėl panaudotų cheminį ginklą. Ji išvengė atsakymų į klausimus, ar konsultuosis su parlamentu, tik pareiškė, kad pirmadienį kreipsis į parlamentą ir atsakys į parlamentarų klausimus.