„Rusija griežtai smerkia puolimą prieš Siriją, kur Rusijos kariuomenė padeda teisėtai vyriausybei kovoti su terorizmu“, – sakoma pirmajame Kremliaus pareiškime po šeštadienį paryčiais JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos surengtų smūgių prieš numanomus Sirijos cheminių ginklų programos objektus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas JAV ir sąjungininkų smūgius pavadino „agresijos aktu“.

„Press Association“ sukūrė grafinį žemėlapį, kuriame matyti, kur įvykdytos atakos:

Maskva taip pat nurodė šaukianti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nepaprastąjį posėdį. Rusija, veto teisę turinti nuolatinė Tarybos narė, ragina aptarti Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių „agresyvius veiksmus“.

„Be Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų, pažeidžiant JT Chartiją, tarptautinės teisės normas ir principus, buvo įvykdytas agresijos aktas prieš suverenią valstybę, esančią kovos su terorizmu priešakinėje linijoje“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Rusija pridūrė, kad Vakarų galybės „ciniškai“ ėmėsi karinių veiksmų prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ekspertams pradedant tyrimą dėl praeitą šeštadienį įvykdytos numanomos cheminės atakos Dumos mieste šalia Damasko esančiame Rytų Gutos rajone, išprovokavusios JAV ir jų sąjungininkių intervenciją.

Vladimiras Putinas

Dabartinis padėties eskalavimas „gilina humanitarinę katastrofą Sirijoje,suteikia kančių taikiems gyventojams ir iš esmės talkina teroristams, septynerius metus kankinančius Sirijos žmones, provokuoja naują pabėgėlių iš šios šalies ir regiono bangą“, pareiškė Kremlius.

Vakarų šalių intervencija Sirijoje „daro pragaištingą poveikį visai tarptautinių santykių sistemai“, pridūrė Maskva.

Rusija: į Siriją buvo paleista dagiau kaip 100 raketų

Jungtinės Amerikos Valstijos ir jų sąjungininkės paleido į Siriją daugiau kaip 100 sparnuotųjų raketų, tačiau didelę dalį raketų numušė Sirijos oro gynybos sistemos, šeštadienį skelbė Rusijos gynybos ministerija.

JAV, Jungtinė Karalystė (JK) ir Prancūzija iš jūros ir oro paleido į Sirijos karinius ir civilius taikinius daugiau kaip 100 sparnuotųjų ir „oras–žemė“ raketų“, – teigiama ministerijos pranešime.

Ministerija pridūrė, kad Sirijos vyriausybė numušė daug raketų pasitelkusi kelių dešimtmečių senumo oro gynybos sistemas.

Ministerijos duomenimis, smūgius sudavė JAV karinių jūrų pajėgų du laivai Raudonojoje jūroje, taktinė aviacija virš Viduržemio jūros akvatorijos, taip pat amerikiečių strateginiai bombonešiai „B-1B“ iš at Tanfo rajono.

Rusijos Gynybos ministerija pabrėžia, kad didelę dalį raketų, beskrendančių taikinių link, numušė Sirijos PRG sistemos.

„Atremiant raketų smūgį panaudotos oro gynybos sistemos „S-125“, „S-200“, „Buk“ ir „Kvadrat“, – skelbiama Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Rusija šeštadienį nepanaudojo Sirijoje dislokuotų oro erdvės gynybos sistemų, Vakarų šalims sudavus baudžiamuosius smūgius Damasko režimo taikiniams, reaguojant į numanomą cheminę ataką, rusų naujienų agentūros citavo Gynybos ministeriją.

„Rusijos oro erdvės gynybos sistemos, esančios Sirijos teritorijoje, nebuvo panaudotos atremti raketų smūgiams“, surengtiems JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Rusijos kariškiai giriasi: paleistos raketos sėkmės nepasiekė

Rusijos kariškiai šeštadienį paskelbė, kad Sirijos turimos sovietinės gamybos oro erdvės gynybos priemonės numušė 71 iš 103 sparnuotųjų raketų, paleistų per JAV ir jų sąjungininkių paryčiais surengtus baudžiamuosius smūgius.

Rusijos kariuomenės Generalinio štabo operacijų valdybos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Rudskojus sakė, kad per JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos smūgius niekas nežuvo, o taikiniais tapę Sirijos kariniai objektai ir tyrimų kompleksai, siejami su Damasko cheminių ginklų programa, buvo tik nežymiai apgadinti.

„Sirijos oro erdvės gynybos priemonėmis, kurių pagrindą sudaro sovietinės gamybos priešlėktuvinės gynybos kompleksai, sėkmingai atremti aviacijos ir jūrinių puolamųjų priemonių smūgiai. Perimta 71 sparnuotoji raketa“, – nurodė S. Rudskojus.

Sergejus Rudskojus

Kariškis pridūrė, kad Sirijos pajėgos per šią operaciją naudojo zenitines sistemas „SS-125“, „S-200“, „Buk“, „Kvadrat“ ir „Osa“.

„Tai byloja apie Sirijos turimos ginkluotės didelį veiksmingumą ir mūsų specialistų apmokytų Sirijos kariškių puikią parengtį“, – pabrėžė S. Rudskojus.

Pasak jo, Sirijoje esančios Rusijos pajėgos savo turimomis moderniomis oro erdvės gynybos priemonėmis stebėjo operacijos eigą, bet jokių atsakomųjų smūgių nesurengė.

S. Rudskojus sakė, kad Rusija anksčiau netenkindavo Damasko prašymų aprūpinti Sirijos kariuomenę modernesnėmis oro erdvės gynybos sistemomis „S-300“, atsižvelgdama į Vakarų šalių argumentus, tačiau dabar šis klausimas gali būti iš naujo svarstomas.

Rusijos kariuomenės ekspertas generolas leitenantas Aitečas Biževas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad per šią operaciją Sirijoje esantys kariškiai dalijosi su sirų pajėgoms žvalgybos duomenis ir radiolokacijos sistemų informacija, ir tai leido veiksmingai sumažinti Vakarų šalių smūgių padarinius.

„JAV ir jų sąjungininkai per šios nakties smūgį Sirijai planuotos sėkmės nepasiekė. Iš 103 Amerikos ir jos partnerių paleistų sparnuotųjų raketų numušta 71. Tai tapo įmanoma dėl nuolat veikusio radiolokacinio lauko, sukurto oro erdvės gynybos priemonėmis, esančiomis (rusų pajėgų Sirijoje) bazėse Hmeimime ir Tartuse. Todėl smūgio veiksmingumas buvo mažas“, – sakė A. Biževas, 2003–2007 metais vadovavęs Nepriklausomų Valstybių Sąjungos jungtinei oro erdvės gynybos sistemai.

Pasak jo, Rusijos pajėgų radarų duomenys leido sirų pajėgoms sekti atskriejančias raketas ir į jas nusitaikyti.

JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija, šeštadienį paryčiais surengusios baudžiamuosius smūgius prieš numanomus Sirijos cheminio arsenalo objektus, paleido iš viso 110 raketų į taikinius Damaske ir kitose šalies vietose, nurodė Sirijos kariškiai.

Visos naujausios žinios apie įvykius Sirijoje – čia:

Brigados generolas Ali Mayhoubas per Sirijos valstybinę televiziją pareiškė, kad „mūsų oro erdvės gynybos priemonės daugumą jų sėkmingai numušė“.

Jis pridūrė, kad raketos smogė Mokslinių tyrimų centrui, įsikūrusiam Barzės rajone netoli Damasko, ir apgriovė vieną pastatą.

Chomso provincijoje vienos numuštos raketos nuolaužos sužeidė tris žmones, nurodė kariškis.

A. Mayhoubas sakė, kad šios atakos „neatgrasys“ Sirijos kariuomenės nuo pastangų eliminuoti „ginkluotus teroristus“ šalies teritorijoje.

BREAKING: Syrian air defence systems firing at US missiles. Russian air defence systems now also firing. Narrator "#GodBless you" #Syria #SyriaStrike pic.twitter.com/oxkE0l8Hgr
— Partisangirl 🇸🇾 (@Partisangirl) 14 April 2018

Sirijos užsienio reikalų ministerija anksčiau paskelbė, kad ši ataka buvo įvykdyta tuo pačiu metu, kai atvyko tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos misijos, siekiantys patikrinti Dumos miestą netoli Damasko, kur prieš savaitę buvo įvykdyta numanoma cheminė ataka.

Pasak Damasko, Vakarų galybės šiais smūgiais „stengiasi sutrukdyti misijos darbą“.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) anksčiau pranešė, kad jos ekspertai šeštadienį planuoja apsilankyti Dumoje.

JAV, JK ir Prancūzija bendrą operaciją prieš Sirijos vyriausybę surengė praėjus savaitei po įtariamos cheminės atakos Sirijos Dumos mieste. Teigiama, kad per ataką Dumoje žuvo daugiau kaip 40 žmonių. JAV su sąjungininkėmis anksti šeštadienį smogė Sirijos karinėms bazėms ir mokslinių tyrimų centrams sostinėje ir aplink ją.

Tačiau, remiantis naujienų agentūros „Reuters“ pranešimais, taikiniai, kuriems smogė JAV, Prancūzija ir JK buvo evakuoti prieš kelias dienas, sulaukus iš Rusijos įspėjimo apie galimą smūgį.

V. Putinas užsipuolė JAV

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas smūgius Sirijoje pavadino „agresijos aktu“ ir metė kaltinimus JAV dėl esą dar labiau gilinamos humanitarinės katastrofos Sirijoje.

V. Putinas pavadino Vakarų šalių smūgį Sirijai „agresijos aktu prieš suverenią respubliką, kuri yra priešakinėse kovos su terorizmu pozicijose“.

„Savo veiksmais JAV dar labiau gilina humanitarinę katastrofą Sirijoje, suteikia kančių taikiems gyventojams, iš esmės pataikauja teroristams, septynerius metus draskantiems Sirijos žmones, provokuoja naują pabėgėlių bangą iš šios šalies ir apskritai iš regiono“, – pareiškė V. Putinas.

Prezidento teigimu, Rusija sušauks JTO Saugumo Tarybos skubų posėdį, siekiant „aptarti agresyvius JAV ir jų sąjungininkių veiksmus“.

Rusija: tai grasinimas ir V. Putino įžeidimas

Kiek anksčiau Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Anatolijus Antonovas pareškė, kad Rusijai „grasinama“ ir „tokie veiksmai neliks be pasekmių“.

Visa atsakomybė, pasak jo, tenka Vašingtonui, Londonui ir Paryžiui. „Įžeidinėti prezidentą Putiną – nepriimtina“, – pareiškė jis.

„Didžiausi nuogąstavimai virto realybe, – tviteryje parašė Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas. – Mūsų įspėjimai liko neišgirsti.“

Anatolijus Antonovas

„Realizuojamas iš anksto numatytas scenarijus. Mums vėl grasina. Įspėjome, kad tokie veiksmai neliks be padarinių. Visa atsakomybė už juos tenka Vašingtonui, Londonui ir Paryžiui“, – sakė A. Antonovas.

„Rusijos prezidento įžeidinėjimas yra nepriimtinas ir netoleruotinas, – sakė jis. – JAV – didžiausio cheminių ginklų arsenalo turėtoja – neturi moralinės teisės kaltinti kitų šalių.“

Rusijos užsienio reikalų minsterijos atstovė Marija Zacharova socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė, kad „Sirija turėjo taikos galimybę“. „Pirmiausia „Arabų pavasaris“ išbandė Sirijos žmones, paskui – „Islamo valstybė“, dabar – išmaniosios JAV raketos“, – rašė M. Zacharova.

„Užpulta suverenios valstybės sostinė, kuri metų metais stengiasi išgyventi teroristų atakas. Reikia būti kiek nenormaliam, kad pultum Sirijos sostinę tuo metu, kai ji turėjo taikos galimybę“, – rašė M. Zacharova.

Atsakydama į šias atakas, Sirija paleido raketų „žemė–oras“, bet Rusija, regis, to nepadarė. Anksčiau Rusijos ambasadorius Libane buvo perspėjęs, kad Sirijoje dislokuotos rusų pajėgos numuš visas į šią šalį nutaikytas raketas.

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad JAV, Prancūzijos ir Britanijos pajėgos paleido į taikinius Sirijoje daugiau kaip 100 raketų, bet pridūrė, kad sirų pajėgos daug jų numušė.

Sirijos valstybinė žiniasklaida pareiškė, kad naujieji smūgiai yra „skandalingas tarptautinės teisės pažeidimas“ ir perspėjo, kad ši „intervencija pasmerkta žlugti“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad smūgių Sirijoje buvo surengta, kai ši šalis, jau septynerius metus niokojama karo, „turėjo taikios ateities galimybę“. Maskvos ambasadorius Vašingtone perspėjo, kad šie veiksmai sukels „pasekmių“, bet jų nedetalizavo.

D. Trumpas perspėjo Rusiją ir Iraną neremti savo sąjungininko Damaske.

„Rusija privalo apsispręsti, ar ji toliau eis šiuo tamsiu keliu, ar prisidės prie civilizuotų valstybių kaip jėga už stabilumą ir taiką“, – sakė jis.

JAV opozicinės Demokratų partijos įstatymų leidėjai perspėjo, kad platesnei karinei kampanijai reikės Kongreso sutikimo, taip pat gerai suformuluotos strateginės vizijos.

Griežtas Irano pareiškimas

Iranas šeštadienį perspėjo, kad JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų suduoti baudžiamieji smūgiai taikiniams Sirijoje sukels „padarinių regione“.

„Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės neturėjo jokių įrodymų ir, netgi nesulaukusios Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) pozicijos, įvykdė šią karinę ataką“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jos bus „atsakingos už šių avantiūristinių veiksmų padarinius regione“, perspėjo Teheranas.

Iranas kartu su Rusija yra pagrindiniai Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo rėmėjai. Teheranas į šią šalį yra pasiuntęs karinių patarėjų ir „savanoriškų“ antžeminių pajėgų.

Teherano pareigūnai sakė, kad galingosios Vakarų šalys naudojasi praeitą šeštadienį įvykdyta numanoma chemine ataka prieš sukilėlių kontroliuotą Dumos miestą šalia Damasko, kad galėtų pateisinti pastangas eliminuoti pastarojo meto Sirijos vyriausybės pajėgų sėkmę.

Pirmadienį per Izraelio įvykdytą smūgį vienai Sirijos karinei bazei žuvo septyni iraniečiai. Kol kas neturima duomenų, ar šios šalies pajėgos Sirijoje nukentėjo per šeštadienį surengtus naujausius JAV, Prancūzijos ir Britanijos smūgius.

B. al Assado režimas tvirtino, kad naktį įvykdytas išpuolis nesumenkins Sirijos kariuomenės apsisprendimo įveikti maištininkus ir atkurti kontrolę visoje šalyje, pareiškė Sirijos Užsienio reikalų ministerija.

„Barbariška agresija niekaip nepaveiks Sirijos žmonių ir jų didvyriškų ginkluotųjų pajėgų ryžto ir atkaklumo“, – citavo SANA oficialų šaltinį ministerijoje.

Anot jo, ši agresija tik pakurstys įtampas pasaulyje, be to, ji esą kelia grėsmę tarptautiniam saugumui.

BBC korespondentas: smūgis buvo didesnio masto

BBC korespondentas gynybos klausimais Jonathanas Marcusas rašo, kad JAV ir sąjungininkų surengtas smūgis buvo didesnio masto nei kiek daugiau kaip prieš metus JAV suduotas smūgis Sirijos karinei oro bazei.

„Kita vertus, iš pirmo žvilgsnio atrodo ne toks didžiulis, kaip galėjo pasirodyti iš JAV prezidento Donaldo Trumpo kalbos“, – rašo jis.

Pernai buvo paleistos 59 raketos. Šį kartą – beveik dvigubai daugiau.

„Šiuo metu puolimas baigtas, tačiau aiškiai nuskambėjo įspėjimas – jei B. al Assado režimas vėl griebsis cheminio ginklo, tuomet galima tikėtis daugiau smūgių.

Esminis klausimas išlieka – ar prezidentas B. al Assadas bus sustabdytas? Pernykščiai JAV smūgiai nepadarė įtakos jo elgesiui. Ar šį kartą bus kitaip?“ – rašo BBC korespondentas.

Prancūzija: Rusija buvo perspėta

Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly šeštadienį nurodė, kad per bendrą karinę operaciją su JAV ir Didžiąja Britanija šalies pajėgos smogė trims taikiniams Sirijoje ir kad Rusija apie šiuos veiksmus buvo iš anksto informuota.

F. Parly sakė žurnalistams, kad Prancūzija per šią operaciją pasiuntė naikintuvus iš keleto bazių savo teritorijoje, taip pat panaudojo raketomis apginkluotas fregatas Viduržemio jūroje.

Naktį Eliziejaus rūmų per „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše matyti kylantys modernūs naikintuvai „Rafale“.

„Skynews“ paviešintame vaizdo įraše – Prancūzijos ataka:

Ministrė nurodė, kad smūgių taikiniais tapo Sirijos cheminių ginklų programos „pagrindinis tyrimų centras“ ir „dvi svarbios gamybos vietos“.

Ji pridūrė, jog „kartu su savo sąjungininkais pasirūpinime, kad rusai būtų iš anksto įspėti“.

Sirijos sąjungininkė Rusija šiuos Vakarų karinius veiksmus pasmerkė.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sakė, kad per šią operaciją nebuvo taikomasi į Sirijos sąjungininkus arba civilius, tik į prezidento Basharo al Assado vyriausybę dėl numanomo jos cheminių ginklų naudojimo. Damaskas savo ruožtu griežtai neigia naudojęs cheminius ginklus.

Buvo vengiama Rusijos karinių objektų

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija laiko Maskvą naujausios cheminės atakos Sirijoje bendrininke, bet Pentagono planuotojai labai stengėsi, kad smūgiai nepataikytų į Rusijos karinius objektus.

Vakarų ir Rusijos susidūrimas Sirijoje – tyčinis ar netyčinis – galėtų turėti katastrofiškų pasekmių ir staigiai pasukti septynerius metus trunkantį konfliktą nauja pavojinga kryptimi.

Kaip sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Joe Dunfordas, šeštadienį paryčiais buvo suduoti smūgiai trims taikiniams, susijusiems su Sirijos prezidento Basharo al Assado cheminių ginklų programa – mokslinių tyrimų kompleksui Damasko apylinkėse, cheminių ginklų sandėliui vakariniame Chomso mieste ir trečiam taikiniui, kuriame buvo vadavietė ir cheminės ginkluotės įrangos sandėlis.

Atrodo, kad buvo tikrai išvengta pataikymo į kokius nors rusų kariškius ar įrangą.

„Kalbant apie rusus, konkrečiai identifikavome šiuos taikinius, kad sumažintume Rusijos pajėgų įtraukimo riziką“, – sakė J. Dunfordas.

Rusų naujienų agentūros šeštadienį citavo Gynybos ministeriją, kad Maskva per šiuos smūgius nepanaudojo Sirijoje dislokuotų oro erdvės gynybos sistemų.

„Rusijos oro erdvės gynybos sistemos, esančios Sirijos teritorijoje, nebuvo panaudotos atremti raketų smūgiams“, surengtiems JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

D. Trumpas apie šiuos karinius veiksmus paskelbė per televiziją iš Baltųjų rūmų penktadienio vakarą JAV laiku. Jis kaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo vyriausybę neužtikrinus 2013 metų susitarimo, pagal kurį B. al Assadas turėjo atsisakyti cheminių ginklų, įgyvendinimo.

„Assado pastarojo meto ataka ir šiandienos atsakas yra tiesioginis Rusijos nesugebėjimo tesėti tą pažadą rezultatas“, – pareiškė D. Trumpas.

Tačiau ir J. Dunfordas, ir gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pabrėžė, kad šiais smūgiais Amerika nesiekia labiau įsitraukti į Sirijos karą.

„Taikiniai vėlgi buvo konkrečiai paskirti siekiant degraduoti Sirijos karo mašinos pajėgumus kurti cheminius ginklus, – sakė J. Mattisas. – Nebuvo bandymų plėsti šią taikinių grupę.“

Jimas Mattisas, Josephas Dunfordas

Bendravimo linija

J. Dunfordas pažymėjo, kad JAV kariškiai prieš šeštadienio nakties smūgius nekoordinavo jokių taikinių ir planų su rusais, bet sakė, kad pasinaudojus seniai veikiančia telefono linija, turinčia padėti išvengti konfliktinių situacijų, Maskvai buvo pasakyta, kuriuose rajonuose amerikiečiai, prancūzai ir britai vykdys operacijas.

Šia linija bendraujama kone kasdien, siekiant išvengti nesusipratimų JAV vadovaujamai koalicijai vykdant antskrydžius prieš kovotojų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), o Rusijai siekiant savų B. al Assado rėmimo tikslų.

Tačiau Maskvai vargu ar dar reikėjo perspėjimo, kad rengiami kariniai veiksmai.

Trečiadienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad į Siriją atskries „mielos, naujos ir „išmanios“ raketos ir kad Rusijai reikia „pasiruošti“.

Sulaukęs kritikos dėl karo planų skelbimo, kuo ir pats kaltindavo savo pirmtaką Baracką Obamą, D. Trumpas ketvirtadienį kalbėjo aptakiau ir pareiškė, kad galutinis sprendimas dar nepriimtas.

„Mūsų santykiai su Rusija dabar blogesni, nei kada nors buvo, įskaitant Šaltąjį karą“, – trečiadienį tviteryje rašė D. Trumpas.

Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas po šeštadienio smūgių perspėjo dėl pasekmių, kurių nedetalizavo.

„Mes perspėjome, kad tokie veiksmai neliks be pasekmių. Visa atsakomybė už jas tenka Vašingtonui, Londonui ir Paryžiui, – sakė jis. – Rusijos prezidento įžeidimas yra nepriimtinas ir neleistinas.“

Rusija nuo 2015 metų aktyviai dalyvauja Sirijos pilietiniame kare. Vašingtonas ir Maskva šioje šalyje jau buvo netiesiogiai susirėmę.

Darbą CŽV direktoriaus poste baigiantis Mike'as Pompeo šią savaitę, regis, patvirtino pranešimus, kad vasario mėnesį per susirėmimą su JAV vadovaujamomis pajėgomis Sirijoje žuvo maždaug 200 rusų samdinių.

Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad rusų samdiniai, dirbę sukarintai Rusijos organizacijai „Gruppa Vagnera“ („Vagnerio grupė“), dalyvavo tame vasario mūšyje.

Šeštadienį prieš 4 val. Sirijos (ir Lietuvos) laiku pradėti amerikiečių, prancūzų ir britų smūgiai buvo riboti ir truko maždaug valandą. J. Mattisas sakė, kad jokių papildomų atakų neplanuojama, nors D. Trumpas anksčiau užsiminė, kad smūgiai gali tęstis ilgiau.

Th. May: smūgiai Sirijai pasiunčia „aiškią žinią“

Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų smūgiai Sirijoje pasiuntė „aiškią žinią“ dėl cheminių ginklų naudojimo, šeštadienį sakė britų ministrė pirmininkė Theresa May.

„Šis kolektyvinis veiksmas pasiunčia aiškią žinią, kad tarptautinė bendrija nestovės nuošaliai ir netoleruos cheminių ginklų naudojimo“, – spaudos konferencijoje sakė Th. May.

Pasak jos, per ketvirtadienį Londone įvykusį skubų vyriausybės posėdį, išklausius teisininkų nuomonę, buvo pripažinta, kad „ir teisinga, ir teisėta imtis karinių veiksmų“.

„Manau, kad veiksmai, kurių buvo imtasi, bus reikšmingai susilpninę Sirijos režimo pajėgumus naudoti cheminius ginklus“, – sakė ministrė pirmininkė.

Theresa May

„Nors visapusiškas smūgio vertinimas dar vyksta, esame įsitikinę jo sėkme“, – pridūrė ji.

Keturi britų naikintuvai smogė karinei bazei netoli Chomso, kur, pasak Britanijos, Sirijos vyriausybinės pajėgos laikė cheminių ginklų komponentus.

„Smogėme konkrečiai ir ribotai taikinių grupei“, – sakė Th. May.

Paklausta, kodėl ėmėsi veiksmų nepasitarusi su parlamentu, ji nurodė priežastis, susijusias su operacijų saugumu.

„Tuo metu, kai ėmėmės šių veiksmų, buvo teisinga jų imtis“, – sakė ji.

Pasak Th. May, pirmadienį ji apie šią operaciją informuos parlamentą.

Rusijos televizijoje – precedento neturintis įvykis

Bendras JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos raketų antskrydis Sirijoje tapo svarbiausia, vienintele tema visuose Rusijos televizijos kanaluose balandžio 14 d., šeštadienį.

Dėl puolimo prieš Artimųjų Rytų valstybę, kurioje, pirminiais duomenimis, niekas nežuvo, kai kurios Rusijos televizijos netgi pakeitė programą – tai praktiškai neturintis precedento įvykis šių laikų Rusijos televizijoje.

Specialiosios transliacijos nebuvo nei po „An-18“ katastrofos, nei po gaisro „Žiemos vyšnios“ prekybos centre – abu įvykiai nutiko sekmadienį, abiem atvejais buvo daug aukų.