Pasak šaltinio, nemažai aviacijos technikos Sirijos pajėgos jau perkėlė į Rusijos kontroliuojamus aerodromus, nes viliasi, kad į juos Vašingtonas veikiausiai nesmogs.

„Į visą situaciją žvelgiame labai labai rimtai ir stebime ją labai atidžiai. Bus matyti, kas čia atsitiks“, – ketvirtadienį reporteriams pasakė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Sirijos oro erdvė – tuščia

Vakarų valstybėms ruošiantis galimoms atakoms Sirijoje dėl cheminio ginklo panaudojimo, didžiosios skrydžių bendrovės permąstė savo skrydžių maršrutus taip, jog netektų skristi virš Sirijos, skelbia „The New York Times“ .

Europos aviacinio saugumo agentūra (EASA) antradienį perspėjo dėl skrydžių Rytų Viduržemio regione pavojaus, kuris siejamas su raketinių atakų Sirijoje galimybe.

Prieš dieną Europos oro navigacijos saugumo organizacijos „Eurocontrol“ atstovas pareiškė, kad EASA išplatintas perspėjimas nėra privalomas, o tiesiog rekomendacija.

Kaip ten bebūtų, dauguma didžiųjų aviacijos bendrovių nusprendė nerizikuoti. Ketvirtadienį Sirijos oro erdvė buvo praktiškai tuščia – joje keleiviniai lėktuvai neskraidė.

Konkrečiai savo maršrutus pakeitė „Air France“, „Lufthansa“ ir „easyJet“.

Kuveito skrydžių bendrovė „Kuwait Airways“ atšaukė skrydžius į Beirutą. Libano avialinijos „Middle East Airlines“ taip pat skelbia apie pokyčius, kuriuos lėmė įtampa tarp Jungtinių Valstijų ir Sirijos.

„Eurocontrol“ atstovas sako, kad tokie perspėjimai dėl saugumo nėra kažkas ypatingo. Pavyzdžiui, jis priminė, kad panaši rekomendacija buvo paviešinta prieš kelerius metus, kai Rusija iš Kaspijos jūros akvatorijos apšaudė „Islamo valstybės“ pozicijas Sirijoje.

JAV smūgiai Sirijoje 2017 metais

Sirija ruošiasi JAV kariniam smūgiui

Po JAV prezidento D. Trumpo grasinimų kariniu smūgiu Sirija ruošiasi galimam puolimui. Pasak vyriausybei artimų šaltinių, daugelyje valstybinių ir karinių objektų sostinėje Damaske paskelbta visiška parengtis.

Daugelyje institucijų sumažintas darbuotojų skaičius. Agentūros dpa reporteris pranešė, kad praėjusiomis dienomis sostinės gatvėse smarkiai sumažėjo transporto.

Baltieji rūmai ketvirtadienį pranešė, kad sprendimas dėl karinės operacijos, kaip reakcijos į spėjamą Sirijos pajėgų cheminio ginklo ataką, dar nepriimtas. Esą pradžioje bus toliau analizuojama žvalgybinė informacija.

Rusijos karo laivai Tartuso uoste

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tuo metu, artimo jo patikėtinio duomenimis, paslaptyje laikys galimą sprendimą dėl karinių smūgių Sirijoje.

„Jei bus apsispręsta dėl smūgių, aš jums to nesakysiu“, – penktadienį stotims BFMTV ir RMC sakė prezidento partijos „La Republique en Marche“ pirmininkas Christophe'as Castaneris.

„To jums nesakys ir Respublikos prezidentas (Macronas)“, – pridūrė jis. Apie galimą sprendimą esą nebus skelbiama, kad nebūtų pakenkta „operacijos kokybei“ ir joje dalyvaujantiems žmonėms.

E. Macronas ketvirtadienį interviu TV pareiškė, jog Prancūzija turi įrodymų, kad Sirijos vyriausybė naudojo cheminį ginklą. Jis neįvardijo, kada gali būti priimtas sprendimas dėl karinio smūgio ir pareiškė palaikąs kontaktą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. E. Macronas cheminio ginklo panaudojimą keliskart yra pavadinęs „raudona linija“.

Tartuso uostas balandžio 11 dieną

Po D. Trumpo grasinimų smogti Sirijai į tai, atrodo, reaguoja ir Rusija. Įmonė „ImageSat International“, kuri specializuojasi iš palydovų darytų nuotraukų analize, tviteryje ir feisbuke skelbia, kad didelė dalis Sirijoje dislokuotų rusų laivų paliko Tartuso uostą.

Šiais duomenimis, iš uosto išplaukė fregata „Admirolas Gregorovičius“, „Kilo“ klasės povandeninis laivas ir keli aprūpinimo laivai. Vokietijos laikraščio „Bild“ informacija, „Admirolas Gregorivičius“ pastaruoju metu buvo pastebėtas tarp Kretos ir Kipro salų. Sirijos uoste šiuo metu liko tik vienas rusų povandeninis laivas.

S. Lavrovas: cheminė ataka Sirijoje surengta su užsienio slaptosios tarnybos pagalba

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, neva Maskva turi „nepaneigiamų“ įrodymų, kad cheminių ginklų ataka Sirijoje buvo surengta su užsienio slaptosios tarnybos pagalba.

„Turime nenuginčijamų įrodymų, kad tai buvo dar vienas suorganizuotas įvykis ir kad su šiuo suorganizuotu įvykiu yra susijusios tam tikros valstybės, šiuo metu esančios rusofobiškos kampanijos priešakyje, slaptosios tarnybos“, - per spaudos konferenciją sakė S. Lavrovas.

Remiantis Sirijos medikų ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešimais, per cheminio ginklo ataką balandžio 7-ąją sukilėliams priklausiusioje Dumoje žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

JAV ir jos sąjungininkės įsitikinusios, kad Sirijos režimas yra atsakingas už cheminio ginklo panaudojimą, tačiau Rusija atkakliai tvirtina, kad ataką surengė sukilėliai, siekdami paskatinti tolesnę Vakarų intervenciją.

Šaukiamas naujas JT Saugumo Tarybos posėdis

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį, Rusijos prašymu, surengs naują posėdį, per kurį bus svarstoma grėsmė tarptautinei taikai, keliama Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių potencialių karinių smūgių Sirijai.

Rusija paprašė, kad būtų surengtas posėdis, per kurį padėtį apžvelgtų JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Tačiau ketvirtadienio vakarą paskelbtoje JT vadovo darbotvarkėje dalyvavimas tokiame posėdyje penktadienį nėra numatytas.

Kol kas neaišku, kas gali paskelbti pareiškimą Saugumo Tarybai.

Kinija ir Bolivija palaikė Rusijos raginimą, kad padėtį apžvelgtų A. Guterresas.

Atvirą Saugumo Tarybos posėdį planuojama surengti penktadienį 10 val. JAV Rytų pakrantės (17 val. Lietuvos) laiku.

Spaudimas Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui ir jį remiančiai Rusijai didėjo po praeitą šeštadienį įvykdytos numanomos cheminės atakos prieš sukilėlių kontroliuotą Dumos miestą netoli Damasko.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Amerikos sąjungininkės Didžioji Britanija bei Prancūzija sakė svarstantys galimas atsakomąsias karines priemones. Prancūzija taip pat perspėjo turinti įrodymų, kad cheminius ginklus naudojo Sirijos režimas.

Trumpas pažadėjo žada „gana greitai“ nuspręsti dėl Sirijos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį su patarėjais nacionalinio saugumo klausimais aptarė savo karines galimybes Sirijoje, o Maskva tuo tarpu perspėjo nesiimti jokių veiksmų, galinčių išprovokuoti konfliktą tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų.

Kariniai veiksmai atrodo labiau tikėtini, nes Rusija trukdė diplomatinėms pastangoms Jungtinėse Tautose, o Prancūzija paskelbė turinti „įrodymų“, kad Maskvos sąjungininkė Sirija praeitą šeštadienį įvykdė daugiau kaip 40 sirų gyvybę nusinešusią cheminę ataką.

„Gaila, kad pasaulis stato mus į tokią poziciją“, – sakė D. Trumpas, gynybos sekretoriui Jamesui Mattisui atvykus į Baltųjų rūmų Vakarų sparną išdėstyti atsakomojo smūgio galimybių.

„Šiandien turime nemažai susitikimų, pažiūrėsime, kas bus, aišku, kad mes labai atidžiai tai nagrinėjame“, – Kabineto kambaryje įstatymų leidėjams ir gubernatoriams sakė jis.

„Dabar turime priimti tam tikrus tolesnius sprendimus, tad jie bus priimti gana greitai“, – pridūrė pirmą kadenciją dirbantis vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. D. Trumpas anksčiau ketvirtadienį per "Twitter" paskelbė, kad smūgių Sirijai gali būti suduota „labai greitai arba visai negreitai“.

Nuo šeštadienio, kai buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose matyti išblyškę ir dūstantys vaikai Dumoje, Viduržemio jūros rytinėje dalyje telkiami kariniai pajėgumai.

Prie Sirijos pakrančių priartėjo prancūzų fregata, britų Karališkojo laivyno povandeniniai laivai su sparnuotosiomis raketomis ir amerikiečių eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“, apginkluotas raketomis „Tomahawk“.

„Donald Cook“ turi priešpriešos su rusų kariškiais patirties – jis buvo dislokuotas Juodojoje jūroje per neseniai vykusią krizę Kryme.

Pagrindinis šalia Damasko esančio Rytų Gutos anklavo miestas Duma buvo vienas pagrindinių sukilimo prieš Basharą al Assadą židinių.

Tuo tarpu Niujorke Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose perspėjo, kad prioritetas Sirijoje yra išvengti JAV vadovaujamų smūgių, kurie galėtų nuvesti prie pavojingos dviejų pranašesniųjų pasaulio branduolinių galių konfrontacijos.

„Skubus prioritetas yra išvengti karo pavojaus“, – po Saugumo Tarybos pasitarimo už uždarų durų sakė ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Vasilijus Nebenzia

Paklaustas, ar turi omenyje karą tarp JAV ir Rusijos, jis atsakė: „Deja, negalime atmesti jokių galimybių.“

D. Trumpas kritikavo Rusiją dėl jos partnerystės su „Dujomis Žudančiu Žvėrimi“ B. al Assadu ir pakurstė susirūpinimą, kad JAV smūgis galėtų nuvesti prie rimto konflikto su Rusija, kuri turi didelius karinius objektus Tartuse ir Hmeimime, ir veikia greta Sirijos pajėgų, į kurias gali būti taikomasi.

JAV pareigūnai atsisakė atmesti tiesioginės karinės kovos su Rusija galimybę. Baltieji rūmai sakė, kad „visos galimybės yra ant stalo“.

Tačiau veikia speciali tiesioginė linija JAV ir rusų kariškiams bendrauti apie operacijas Sirijoje, ir abi šalys ja naudojasi, ketvirtadienį sakė Maskva.

E. Macronas kalbėjosi su V. Putinu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį per pokalbį telefonu Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui pareiškė norintis „intensyvinti“ derybas dėl taikos Sirijoje, informavo Eliziejaus rūmai.

„Respublikos prezidentas sakė norintis, jog dialogas tarp Prancūzijos ir Rusijos tęstųsi ir intensyvėtų, kad į Siriją atneštume taiką ir stabilumą“, – nurodė Prancūzijos prezidentūra.

V. Putinas ir E. Macronas kalbėjosi telefonu Vakarams svarstant galimybę smogti Sirijai atsakant į numanomą cheminę ataką.

Prancūzijos lyderis išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl blogėjančios situacijos Sirijoje. Jis taip pat „apgailestavo“, kad anksčiau šią savaitę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje Rusija vetavo JAV parengtą raginimą vėl įsteigti tarptautinį Bendrąjį tyrimų mechanizmą (Joint Investigative Mechanism, JIM) ir nustatyti numanomos cheminės atakos Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste kaltininkus.

E. Macronas ketvirtadienį nacionalinei Prancūzijos televizijai sakė, kad jo šalis turi įrodymų, jog Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas panaudojo cheminį ginklą.

Prezidentas kiek anksčiau yra sakęs, kad cheminio ginklo panaudojimu Sirijoje buvo peržengta raudona linija.

JAV, Didžioji Britanija bei Prancūzija sakė svarstančios galimas atsakomąsias karines priemones Damasko režimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (772)