„Kabinetas susitarė dėl poreikio imtis veiksmų, kad būtų sumažinta žmonių kančios, o (Sirijos prezidento Basharo al) Assado režimas – atgrasytas nuo tolesnio cheminių ginklų naudojimo“, – Dauningo gatvė nurodė po Th. May sušaukto pasitarimo su svarbiausiais savo kabineto nariais.

Ministrai „susitarė, kad ministrė pirmininkė turėtų dirbti su sąjungininkais Jungtinėse Valstijose ir Prancūzija, siekiant koordinuoti tarptautinį atsaką“, pridūrė Th. May biuras.

Posėdis Londone įvyko JAV prezidentui Donaldui Trumpui svarstant galimas karines priemones. Prancūzija taip pat perspėjo turinti įrodymų, kad Sirijos režimas naudojo cheminius ginklus.

Spaudimas B. al Assado režimui ir jį remiančiai Rusijai didėjo po praeitą šeštadienį įvykdytos numanomos cheminės atakos prieš sukilėlių kontroliuotą Dumos miestą netoli Damasko.

Britanijos vyriausybės pareiškė, kad tas smūgis yra „sukrečiantis ir barbariškas aktas“, žudęs žmones „baisiausiu ir nežmoniškiausiu būdu“.

Theresa May

„Kabinetas sutinka, kad Al Assado režimas anksčiau yra naudojęs cheminius ginklus ir kad labai tikėtina, jog režimas atsakingas už šeštadienio ataką“, – pažymėjo Dauningo gatvė.

Maskva ketvirtadienį paragino Vakarus „rimtai apsvarstyti“ grasinimų Sirijai padarinius, JAV ir Prancūzijai paskelbus apie galimą karinį atsaką į numanomą cheminę ataką Dumos mieste.

„Raginame (...) tarptautinės bendruomenės narius rimtai apsvarstyti galimus tokių kaltinimų, grasinimų ir ypač veiksmų (prieš Siriją) padarinius“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Rusija pranešė, kad gins „savo žmones“ Sirijoje, jei bus paleistos JAV ir jos sąjungininkų raketos, skelbia news.sky.com.

M. Zacharova sakė, kad esama situacija, kuomet Donaldas Trumpas grasina paleisti raketas, yra „išbandymas visoms valstybėms apginti savo žmones“. Rusija ir Iranas yra Assado režimo sąjungininkai Sirijos pilietiniame kare. Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad JAV ir jos sąjungininkės Prancūzija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė turėtų „rimtai apsvarstyti“ galimų karinių veiksmų pasekmes.

„Mes atėjome į pagalbą žmonėms, kurie mus kvietė ir jūs matote tų žmonių dėkingumą“, – teigė Zacharova.

Didėjant nerimui, kad ši krizė gali vesti į tiesioginį Amerikos karinį konfliktą su Damasko sąjungininke Rusija, vienašališkų JAV veiksmų priešininkai paragino ketvirtadienį surengti nepaprastąjį uždarą JT Saugumo Tarybos posėdį.

D. Trumpas po pasitarimo su patarėjais žada „gana greitai“ nuspręsti dėl Sirijos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį su patarėjais nacionalinio saugumo klausimais aptarė savo karines galimybes Sirijoje, o Maskva tuo tarpu perspėjo nesiimti jokių veiksmų, galinčių išprovokuoti konfliktą tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų.

Kariniai veiksmai atrodo labiau tikėtini, nes Rusija trukdė diplomatinėms pastangoms Jungtinėse Tautose, o Prancūzija paskelbė turinti „įrodymų“, kad Maskvos sąjungininkė Sirija praeitą šeštadienį įvykdė daugiau kaip 40 sirų gyvybę nusinešusią cheminę ataką.

„Gaila, kad pasaulis stato mus į tokią poziciją“, – sakė D. Trumpas, gynybos sekretoriui Jamesui Mattisui atvykus į Baltųjų rūmų Vakarų sparną išdėstyti atsakomojo smūgio galimybių.

Donaldas Trumpas

„Šiandien turime nemažai susitikimų, pažiūrėsime, kas bus, aišku, kad mes labai atidžiai tai nagrinėjame“, – Kabineto kambaryje įstatymų leidėjams ir gubernatoriams sakė jis.

„Dabar turime priimti tam tikrus tolesnius sprendimus, tad jie bus priimti gana greitai“, – pridūrė pirmą kadenciją dirbantis vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. D. Trumpas anksčiau ketvirtadienį per "Twitter" paskelbė, kad smūgių Sirijai gali būti suduota „labai greitai arba visai negreitai“.

Nuo šeštadienio, kai buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose matyti išblyškę ir dūstantys vaikai Dumoje, Viduržemio jūros rytinėje dalyje telkiami kariniai pajėgumai.

Prie Sirijos pakrančių priartėjo prancūzų fregata, britų Karališkojo laivyno povandeniniai laivai su sparnuotosiomis raketomis ir amerikiečių eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“, apginkluotas raketomis „Tomahawk“.

„Donald Cook“ turi priešpriešos su rusų kariškiais patirties – jis buvo dislokuotas Juodojoje jūroje per neseniai vykusią krizę Kryme.

Pagrindinis šalia Damasko esančio Rytų Gutos anklavo miestas Duma buvo vienas pagrindinių sukilimo prieš Basharą al Assadą židinių.

Tuo tarpu Niujorke Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose perspėjo, kad prioritetas Sirijoje yra išvengti JAV vadovaujamų smūgių, kurie galėtų nuvesti prie pavojingos dviejų pranašesniųjų pasaulio branduolinių galių konfrontacijos.

„Skubus prioritetas yra išvengti karo pavojaus“, – po Saugumo Tarybos pasitarimo už uždarų durų sakė ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Vasilijus Nebenzia

Paklaustas, ar turi omenyje karą tarp JAV ir Rusijos, jis atsakė: „Deja, negalime atmesti jokių galimybių.“

D. Trumpas kritikavo Rusiją dėl jos partnerystės su „Dujomis Žudančiu Žvėrimi“ B. al Assadu ir pakurstė susirūpinimą, kad JAV smūgis galėtų nuvesti prie rimto konflikto su Rusija, kuri turi didelius karinius objektus Tartuse ir Hmeimime, ir veikia greta Sirijos pajėgų, į kurias gali būti taikomasi.

JAV pareigūnai atsisakė atmesti tiesioginės karinės kovos su Rusija galimybę. Baltieji rūmai sakė, kad „visos galimybės yra ant stalo“.

Tačiau veikia speciali tiesioginė linija JAV ir rusų kariškiams bendrauti apie operacijas Sirijoje, ir abi šalys ja naudojasi, ketvirtadienį sakė Maskva.

Rusija: situacija dabar labai pavojinga

Rusija perspėjo Jungtines Valstijas, kad aviacijos smūgiai, kuriais galbūt bus mėginama atsakyti į numanomą cheminę ataką Sirijoje, gali įplieksti karą tarp dviejų didžiųjų valstybių.

„Aktualiausias prioritetas dabar – bent kiek atitraukti karo grėsmę“, – ketvirtadienį sakė Maskvos ambasadorius Jungtinėse Tautose V. Nebenzia.

Jis apkaltino Vašingtoną pasaulinės taikos sutrikdymu ir pareiškė, kad situacija dabar labai pavojinga.

Galingosios Vakarų valstybės, kaip manoma, rengiasi smūgiams, o Sirijos sąjungininkė Rusija pademonstruotų pasipriešinimą.

„Deja, negalima atmesti jokių galimybių“, – sakė V. Nebenzia po Niujorke įvykusio uždaro JT Saugumo Tarybos susitikimo.

Pasak jo, pavojus, kad krizė bus eskaluojama, labai didelis, nes Sirijoje dislokuotas tam tikras kiekis Rusijos pajėgų.