Didėjant nerimui, kad ši krizė gali vesti į tiesioginį Amerikos karinį konfliktą su Damasko sąjungininke Rusija, vienašališkų JAV veiksmų priešininkai paragino ketvirtadienį surengti nepaprastąjį uždarą JT Saugumo Tarybos posėdį. Be to, Didžioji Britanija sušaukė savo kabineto nepaprastąjį pasitarimą.

Iškilus pavojui, kad JAV artimiausiu metu imsis baudžiamųjų priemonių, Rusija stengėsi įrodinėti, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas su chemine ataka niekaip nesusijęs, o viena padėtį šalyje stebinti grupė nurodė, kad iš svarbių Damasko gynybos objektų evakuojamos režimo pajėgos.

D. Trumpo karingos tviterio žinutės buvo paskelbtos po Rusijos ambasadoriaus Beirute perspėjimo, kad bet kokios į Siriją nutaikytos raketos bus numuštos ir kad taip pat bus smogta „jas paleidusiems šaltiniams“. Ši žinia buvo paskelbta per Irano remiamos Libano sukarintos šiitų grupuotės „Hizbollah“ kontroliuojamą televiziją.

Tikėtina, kad Jungtinės Valstijos elgsis kaip praeitais metais, kai surengė sparnuotųjų raketų smūgį, atsakydama į kitą cheminę ataką Sirijoje. Tąsyk raketų salvė buvo paleista iš Viduržemio jūroje plaukiojančių amerikiečių karo laivų.

D. Trumpas savo tviterio žinutėse rašė, kad raketos bus „mielos, naujos ir „išmanios“.

JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas ir CŽV direktorius Mike'as Pompeo trečiadienį susitiko Baltuosiuose rūmuose aptarti galimybių, sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

JT Saugumo Tarybai kol kas nerandant diplomatinio sprendimo, organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį perspėjo, kad laikas senka.

„Šiandien paskambinau penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių ambasadoriams, kad pakartočiau savo didelį susirūpinimą dėl dabartinės aklavietės pavojų ir akcentuočiau būtinybę vengti leisti situacijai nevaldomai vystytis“, – sakė jis, turėdamas omenyje JAV, Rusiją, Kiniją, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją.

Ketvirtadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė mįslingą žinutę, kurioje rašoma, kad Sirija bus atakuota „labai greitai, o galbūt labai labai negreit“.

Kitą dieną po to, kai akivaizdžiai perspėjo, kad „raketos atskries“, D. Trumpas ankstyvo ryto žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Niekada nesakiau, kada įvyks ataka prieš Siriją. Galėtų būti labai greitai arba visai negreitai!“

Atrodo, kad D. Trumpas naująja žinute šiek tiek švelnina toną po ankstesnę dieną paskelbto karingo pareiškimo. Tąsyk prezidentas perspėjo Siriją ir jos sąjungininkę Rusiją, jog JAV smūgis dėl praeitą savaitę šalia Damasko įvykdytos numanomos cheminės atakos prieš civilius gali būti surengtas artimiausiu metu.

„Niekada nesakiau, kada Sirijoje laukti atakos. Galbūt tai įvyks labai greitai, o galbūt labai labai negreit! Bet kokiu atveju mano valdomos Jungtinės Valstijos nuveikė labai gerą darbą, iš regiono išgindamos „Islamo valstybę“. Kur jūsų „Ačiū, Amerika?“, – rašoma JAV prezidento žinutėje.

Prabilo Basharas al Assadas

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ketvirtadienį perspėjo, kad potencialūs Vakarų valstybių kariniai veiksmai prieš jo šalį dėl neseniai įvykdytos numanomos cheminės atakos tik dar labiau pakurstytų chaosą regione.

„Mums pasiekiant vis daugiau pergalių, kai kurios Vakarų valstybės kelia balsus ir intensyviau vykdo savo veiklą, mėgindamos pakeisti įvykių eigą“, – sakė Sirijos lyderis.

„Šie balsai ir bet kokie galimi veiksmai tik prisidės prie didesnio destabilizavimo regione“, – pridūrė jis.

Šiuos komentarus B. al Assadas išsakė per susitikimą su Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei užsienio politikos patarėju Ali Akbaru Velayati. Jie buvo paskelbti Sirijos prezidentūros paskyrose socialiniuose tinkluose.

B. al Assadas ir A. A. Velayati pasmerkė Vakarų šalių grasinimus į savaitgalį tariamai panaudotą cheminį ginklą Sirijoje atsakyti, pareiškė prezidentūra.

„Kai kurių Vakarų valstybių grasinimai užpulti Siriją paremti melu, išgalvotu šių šalių kartu su teroristų organizacijomis“, – sakė B. al Assado biuras.

Sirijos kariuomenė visoje šalyje rengėsi potencialiems Vakarų valstybių smūgiams – slėpė karinę įrangą ir perkelė pajėgas iš taikiniais galinčių tapti svarbių objektų.

Potencialių smūgių Sirijoje galimybė ketvirtadienį išliko didelė: JAV prezidentas Donaldas Trumpas svarstė įvairius karinius veiksmus, o Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May sušaukė skubų kabineto posėdį.

Basharas al-Assadas

„Dujomis Žudantis Žvėris“

Maskva ir Vašingtonas kol kas vetuodavo vienas kito veiksmus siekiant inicijuoti tarptautinį tyrimą dėl cheminių ginklų naudojimo.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija paskelbė, jog Dumoje, kur šeštadienį buvo įvykdyta numanoma cheminė ataka, jau iškelta Sirijos režimo vėliava ir tai rodo, kad vyriausybinės pajėgos perėmė viso sukilėlių kontroliuoto Rytų Gutos anklavo kontrolę.

„Šiandien įvyko reikšmingas Sirijos Arabų Respublikos istorijos įvykis. Ant vieno Dumos miesto pastato iškelta valstybinė vėliava pažymėjo šios gyvenamosios vietovės, o kartu ir visos Rytų Gutos kontrolę“, – ketvirtadienį pranešė Sirijos priešiškų šalių susitaikymo centro vadovas generolas majoras Jurijus Jevtušenka, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Rusijos armija toliau neigė, kad naujausia jų stovyklos pergalė buvo pasiekta B. al Assadui surengus cheminę ataką paskutiniame sukilėlių mieste šalia sostinės Damasko esančioje Rytų Gutoje, ir kaltino civilinės gynybos organizaciją „Baltieji šalmai“ surežisavus žudynes.

D. Trumpo atstovė tokius teiginius atmetė ir pabrėžtinai atsisakė pripažinti, kad nerimas dėl tiesioginės konfrontacijos su Rusija pavojų sulaikytų JAV kariškius.

„Žvalgybos duomenys neabejotinai pateikia kitokį vaizdą, – komentuodama Kremliaus teoriją sakė S. Sanders. – Prezidentas laiko Siriją ir Rusiją atsakingomis už šią ataką cheminiais ginklais.“

Nors Rusijos prezidento pareigūnai toliau didino įtampą, skelbdami grasinimus ir įtarimus, pats Vladimiras Putinas ambasadoriams, Kremliuje įteikusiems savo skiriamuosius raštus, kalbėjo valstybiškiau.

„Situacija pasaulyje darosi vis chaotiškesnė, bet vis tiek mes tikimės, kad galiausiai sveikas protas nugalės ir tarptautiniai santykiai pasuks konstruktyviu keliu“, – sakė jis.

D. Trumpo tviterio žinutės buvo karingesnės. Jis pasakė Rusijai: „Neturėtumėt būti Dujomis Žudančio Žvėries, kuris žudo savo žmones ir tuo mėgaujasi, partneriai!“

JAV prezidentas taip pat pareiškė, kad jo šalies santykiai su Rusija nusirito iki istorinių žemumų.

Tačiau jis taip pat sakė, kad „tam nėra priežasties“, dar kartą išreiškė viltį, kad derybos su V. Putinu sustabdys naujas ginklavimosi varžybas, ir kaltino savo vidaus politikos oponentus už santykių apnuodijimą.

B. al Assado režimas, kuris ilgą laiką kaltino JAV remiant jo ginkluotus oponentus jau septynerius metus trunkančiame pilietiniame kare, atsikirto į D. Trumpo „beatodairišką eskalavimą“.

Vladimiras Putinas

OPCW atsiunčia komandą

D. Trumpas ir kiti Vakarų lyderiai žadėjo greitą ir tvirtą atsaką į įtariamą šeštadienio cheminę ataką, per kurią, pasak gelbėtojų, žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May ketvirtadienį sušaukė nepaprastąjį savo kabineto posėdį padėčiai Sirijoje aptarti.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas dėl savo šalies atsako turi nuspręsti artimiausiomis dienomis. Anksčiau jis teigė, kad „nenori eskalavimo“ ir kad bet koks atsakas bus sutelktas į Sirijos cheminių ginklų pajėgumus, o ne į režimo sąjungininkus.

Siekdama užkirsti kelią Vakarų smūgiams Sirija sakė pakvietusi apsilankyti įtariamos cheminės atakos vietoje Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW), kuri kaltino režimą dėl ankstesnių atakų.

OPCW nurodė, kad netrukus į Dumą išsiųs komandą faktams nustatyti, bet JAV pareigūnai sakė, kad vadovaujasi savo informacija ir nebūtinai susilaikys.

Damaskas 2013 metais sutiko perduoti savo cheminį arsenalą ir taip vos išvengė amerikiečių ir prancūzų aviacijos smūgių reaguojant į vieną įtariamą zarino ataką.

Tas šimtų gyvybių pareikalavęs incidentas taip pat įvyko Rytų Gutoje.

Kremlius: Rusija seka JAV pranešimus apie galimus karinius smūgius Sirijoje

Kremlius atidžiai seka Vašingtono pareiškimus apie galimus raketų smūgius Sirijai, ketvirtadienį pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Žinote, kad Rusijoje atidžiai sekami tam tikri pareiškimai, sklindantys iš Vašingtono“, – žurnalistams sakė D. Peskovas, komentuodamas klausimą, ar Maskva reaguoja į JAV pareiškimus apie galimus karinius smūgius Sirijos režimo taikiniams po praeitą savaitgalį netoli Damasko įvykdytos numanomos cheminės atakos.

D. Peskovas pridūrė, kad į V. Putino artimiausių dienų darbotvarkę pokalbis telefonu su D. Trumpu nėra įtrauktas.

„Kol kas pokalbio telefonu su JAV prezidentu Trumpu prezidento darbotvarkėje nėra. Ši tema tarp Maskvos ir Vašingtono nebuvo aptariama, nebuvo inicijuota“, – nurodė Kremliaus atstovas.

Baltieji rūmai trečiadienį nurodė, kad D. Trumpas laiko Rusiją ir Siriją atsakingomis už numanomą cheminę ataką buvusioje sirų sukilėlių tvirtovėje Dumoje, nusinešusią daugiau kaip 40 žmonių gyvybių, trečiadienį pareiškė Baltieji rūmai.

JAV prezidentas anksčiau trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ perspėjo, kad Sirijos režimą remianti Rusija turėtų „pasiruošti“ raketoms, „nes jos atskries – mielos, naujos ir „išmanios“.

D. Trumpo karingos tviterio žinutės buvo paskelbtos po Rusijos ambasadoriaus Beirute perspėjimo, kad bet kokios į Siriją nutaikytos raketos bus numuštos ir kad taip pat bus smogta „jas paleidusiems šaltiniams“.

Theresa May iškvietė ministrus pasitarti

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May ketvirtadienį rengia skubų savo ministrų kabineto susitikimą, kuris yra skirtas aptarti „Didžiosios Britanijos atsaką į įtariamą cheminio ginklo ataką Sirijoje“.

Reaguojant į cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje, JAV kartu su kitomis šalimis svarsto karinio smūgio Sirijai galimybę ir, kaip pranešama, Th. May sieks ministrų pritarimo prisidėti prie karinių veiksmų atakuojant Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimą.

T. May ir D. Trumpas

Šaltiniai teigia, kad Th. May yra pasiruošusi imtis veiksmų prieš B. al-Assado režimą be šalies parlamentarų pritarimo.

Iš pradžių Th. May vengė žarstytis kaltinimais dėl šeštadienį Dumoje įvykdytos atakos, tačiau trečiadienį premjerė pareiškė: „Visi požymiai rodo, kad už ataką atsakingas Sirijos režimas.“

„Negalima nereaguoti į cheminių ginklų naudojimą“, – sakė Didžiosios Britanijos premjerė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (552)