Tačiau didžiausia opozicinė partija pareikalavo Nacionalinės rinkimų komisijos ištirti įtariamus pažeidimus per sekmadienį įvykusius rinkimus.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų Vengrijoje buvo surengta spaudos konferencija tarptautinei žiniasklaidai, per kurią trečią kadenciją iš eilės laimėjęs V. Orbanas sakė, kad jo vyriausybė dar prieš balsavimą buvo parengusi įstatymų paketą „Sustabdyti Sorosą“.

„Mes pateikėme šį paketą prieš rinkimus, kad Vengrijos rinkėjai galėtų balsuoti, žinodami mūsų ketinimus šiuo klausimu“, - sakė 54 metų politikas.

„Tai įvyko, ir manau, kad per šiuos rinkimus buvome įpareigoti priimti šį įstatymą“, – aiškino jis.

Griežtai prieš imigraciją nusiteikusio V. Orbano partija „Fidesz“ per sekmadienio rinkimus gavo beveik pusę balsų ir dviejų trečdalių daugumą parlamente.

Vienas pagrindinių V. Orbano priešrinkiminių pažadų buvo sustabdyti G. Soroso ir Briuselio vadovaujamą „globalistų elitą“, kuris kenkia Europos saugumui ir krikščioniškai kultūrai, skatindamas masinę musulmonų imigraciją.

Vengrijoje gimusio 87 metų G. Soroso nuotraukomis buvo apklijuotos informacinės lentos, o rinkimuose dalyvavusius opozicijos politikus V. Orbanas vadino „Soroso kandidatais“.

Kritikai savo ruožtu palygino V. Orbano kalbas apie „pinigais spekuliuojantį priešą“, veikiantį „ne šalies viduje, o tarptautiniu mastu“, su grėsminga XX amžiaus antisemitine propaganda.

Gimtinėje dosniai aukojančio G. Soroso finansuojamos pilietinės visuomenės organizacijos ir jų darbuotojai jau ilgą laiką susiduria su įkyriu reguliavimu, vietos valdžios priekabiavimu, grasinimais bei įžeidimais internete.

Vis dėlto „Sustabdyti Sorosą“ įstatymų paketu žadama imtis ryžtingesnių veiksmų, pavyzdžiui, sekant Rusijos pavyzdžiu, užkrauti mokesčių iš užsienio finansuojamoms nevyriausybinėms organizacijoms (NVO), neva remiančioms nelegalią imigraciją.

Be to, prieglobsčio prašytojus tariamai remiantys užsieniečiai galėtų būti neįleidžiami į šalį, o NVO darbuotojai – prie pasienio teritorijų. Taip pat įvairiose organizacijose žadama „patikrinti saugumą“.

Neminint Soroso įstatymų, V. Orbanas apie savo politinę darbotvarkę kalbėjo miglotai.

„Neketiname pratęsti ankstesnės kadencijos; pradėsime naują kadenciją. Taigi, galima tikėtis reikšmingų pokyčių ir pakeitimų“, – sakė jis, bet plačiau neaiškino.

Uždaromas opozicijos dienraštis

V. Orbanas taip pat sarkastiškai atmetė griežtą Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) kritiką dėl rinkimų kampanijos.

„Esame dėkingi už šiuos pastebėjimus. Ačiū už indėlį į nuomonės apie Vengrijos rinkimus formavimą. Viskas tvarkoj“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

ESBO ataskaitoje rinkimų stebėtojai jo priešrinkiminę retoriką vadino „gana priešiška ir ksenofobiška“, pabrėžė vyriausybės ir „Fidesz“ reklamos sutapimą „dingstant ribai tarp valstybės ir partijos“ bei nustatė, kad valstybinė žiniasklaida yra „akivaizdžiai palanki“ vyriausybei.

Be to, didžiausia opozicinė partija, ultradešinioji „Jobbik“, antradienį paprašė rinkimų komisijos ištirti „sisteminius trūkumus, kurie nulėmė įtarimus dėl sukčiavimo“, įskaitant „abejotinus“ duomenis apie rinkėjų aktyvumą, opozicijos balsų „kūrybingą apskaitą“ ir rinkimų programinės įrangos gedimus.

Ferencas Gyurcsany, vadovaujantis centro kairės Demokratinei koalicijai (DK), taip pat sakė, kad jo partija nesutinka su rinkimų rezultatais.

Tuo tarpu vienas iš nedaugelio likusių opozicijos dienraščių „Magyar Nemzet“ antradienį rašė, kad jo trečiadienio numeris dėl „finansinių priežasčių“ bus paskutinis.

Laikraštis, kuris ėjo 80 metų, priklauso oligarchui ir buvusiam „Fidesz“ iždininkui Lajosui Simicskai.

L. Simicska 2015 metais įspūdingai susipyko su V. Orbanu ir laikraštis užėmė vyriausybei priešišką poziciją.

Prieš rinkimus jis paskelbė virtinę skandalingų straipsnių apie vyriausybės aukšto rango pareigūnus.

L. Simicskai priklausanti radijo stotis nuo trečiadienio taip pat nebebus transliuojama.

Nepriklausomų žiniasklaidos priemonių pastaraisiais metais sumažėjo, nes V. Orbanui artimi verslo interesai supirko nemažai televizijos stočių ir nacionalinių bei regioninių laikraščių.

Pagrindinis opozicinis šalies laikraštis „Nepszabadsag“ staiga buvo uždarytas 2016 metais.

Antradienį paklaustas apie „Magyar Nemzet“ uždarymą, V. Orbanas atsakė: „Nei aš, nei vyriausybė nesikiša į verslo klausimus.“

Atvyksta Junckeris

Briuselis yra pradėjęs virtinę teisinių veiksmų prieš Vengriją dėl pilietinės visuomenės organizcijų varžymo ir atsisakymo pagal Europos Sąjungos schemą priimti migrantus.

V. Orbano pergalę entuziastingai sveikino Europos euroskeptiškos partijos, vadinančios save kovotojomis su isteblišmentu.

Nuosaikios partijos sveikino dalykiškiau, o Vokietija ir Prancūzija paragino plėtoti bendradarbiavimą ir dialogą remiantis bendromis ES vertybėmis.

V. Orbanas antradienį sakė, kad Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris paskambino jam palinkėti sėkmės.

„Kalbėjausi su Jeanu-Claude'u Junckeriu, kuris skambino prieš valandą. Jis pasveikino mane. Pakviečiau jį greito vizito į Vengriją – jis įvyks per ateinančias dvi savaites“, – sakė V. Orbanas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)