Rusijos ambasada Londone jau įspėja dėl slapto jų perkėlimo į kitą vietą. Tai Kremlius traktuos kaip savo valstybės piliečių pagrobimą ar „bent jau jų izoliaciją“. Taip neliks galimybės išgirsti jų pateikiamos įvykių kovo pradžioje versijos, teigiama ambasados pranešime.

S. ir J. Skripalių apnuodijimas jau daug savaičių kelia įtampą tarp Maskvos ir Londono. Tėvas ir dukra kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Anglijos Solsberio mieste. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga. Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, buvęs šnipas ir jo duktė apnuodyti „Novičiok“ grupės kovine medžiaga, kuri buvo sukurta ir gaminama buvusioje Sovietų Sąjungoje.

Britų laikraštis tikina išsiaiškinęs, kur yra Julija Skripal

Buvusio Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininko S. Skripalio duktė Julija, kovo pradžioje per išpuolį Anglijos pietiniame Solsberio mieste kartu su tėvu apnuodyta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, bet pirmadienį išrašyta iš rajono ligoninės, dabar yra perkelta į vienos britų karinės bazės ligoninę, remdamasis šaltiniais pranešė Didžiojoje Britanijoje laikraštis „The Sun“.

J. Skripal saugo „ginkluota apsauga, kad būtų išvengta naujo pasikėsinimo nužudyti“, rašoma straipsnyje.

„Ji yra ligoninėje karinėje bazėje, dėl jos apsaugos ir sveikatos stebėjimo“, – sakė laikraščio šaltinis.

Jis pažymėjo, kad Julijos apnuodijimo „nervus paralyžiuojančiomis dujomis“ pasekmės nėra aiškios ir gali pasireikšti bet kuriuo metu. Britų pareigūnai neskelbė, kad buvo panaudotos būtent dujos, o laikraštis „The Mail on Sunday“ rašė, kad per ataką prieš Skripalius buvo panaudota gelio pavidalo medžiaga.

„Yra vilčių, kad Julija dabar galės padėti įminti bandymą ją nužudyti“, – pažymėjo „The Sun“.

Antradienį Skripalius gydžiusios ligoninės atstovai patvirtino, kad Julija buvo išrašyta, bet jos gydymas dar nebaigtas.

Žiniasklaida pranešė, kad išrašyta iš ligoninės Julija buvo nuvežta į „saugią vietą“.

Tuo metu Rusijos ambasada Didžiojoje Britanijoje pareiškė, jog būtini įrodymai, kad su visais veiksmais jos atžvilgiu Julija pati sutiko. „Sveikiname Juliją Skripal pasveikus, bet mums skubiai reikalingi įrodymai, kad tai, kas su ja vyksta, vyksta jos pačios valia“, – sakoma pranešime.

Praėjusios savaitės pabaigoje laikraštis „The Mail on Sunday“ remdamasis šaltiniais Britanijos saugumo tarnybose pranešė, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga buvo gelio pavidalo ir kad jos buvo užtepta ant S. Skripalio namų Solsberyje durų rankenos.

Laikraštis taip pat rašė, kad „visiškai atsitiktinai“ ligoninėje, į kurią buvo nuvežti Skripaliai, tuo metu „budėjo medikai, turėję žinių apie cheminį ginklą“. Du gydytojai neseniai dalyvavo kursuose netoliese esančiame britų kariuomenės Porton Dauno laboratorijų komplekse, todėl sugebėjo greitai atpažinti apsinuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga požymius.

Laikraštis pažymėjo, kad S. Skripalis tikriausiai pirmas palietė durų rankeną, todėl jam teko didesnė nuodingos medžiagos dozė negu jo dukrai.

Be to, straipsnyje buvo rašoma, kad S. Skripalio namą rengiamasi nugriauti. Taip pat gali būti nugriautas restoranas „Zizzi“ ir alaus baras „The Mill“, kuriuose savo apnuodijimo dieną ilsėjosi Skripaliai.

Pareigūnai, laikraščio duomenimis, aplink pagrindines vietas, susijusias su Skripalių apnuodijimu, planuoja pastatyto beveik 3 m aukščio tvoras. Pasak šaltinio, šios tvoros galbūt stovės iki rudens.

NATO neturi priežasčių netikėti britų išvadomis

NATO nemato priežasčių netikėti Didžiosios Britanijos išvadomis, prie kurių buvo prieita tiriant praėjusį mėnesį Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykusį incidentą, kai buvęs rusų šnipas kartu su dukra buvo apnuodyti kovine chemine medžiaga, pareiškė Šiaurės Atlanto aljanso generalinio sekretoriaus pavaduotoja Rose Gottemoeller.

„Neturime priežasčių nepasitikėti britų išvadomis dėl šios situacijos“, – sakė ji interviu laikraščiui „Kommersant“.

Komentuodama Maskvos pareiškimus, esą daugeliui Europos šalių buvo daromas spaudimas prisijungti prie bendros pozicijos reaguojant į vadinamąjį Skripalio reikalą, R. Gottemoeller sakė: „Tai Rusijos propaganda. Esame pripratę prie tokios taktikos“.

Rusija mėgina apsiausti šį incidentą neaiškumo migla ir pateikia vis naujas įvykio versijas. Tačiau nė viena jų nėra pagrįsta faktais“, – pažymėjo NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja.

Ji pridūrė, kad karinės Porton Dauno laboratorijos išvados – „ne vienintelė informacija, kuria vadovaudamasi Didžiosios Britanijos valdžia priėjo prie jos paskelbtų išvadų“.

„Ji vadovavosi ir kitais informacijos šaltiniais. NATO narės neturi priežasčių netikėti Britanijos išvadomis“, – pažymėjo R. Gottemoeller.