Anksčiau Europos aviacijos saugos agentūra (EASA) rekomendavo visoms aviakompanijoms ateinančias tris paras sustiprinti skrydžių virš Rytinės Viduržemio jūros dalies kontrolę dėl galimo sparnuotųjų raketų smūgio Sirijos teritorijoje, taip pat dėl galimų navigacijos sistemų trikdžių.

„Dėl galimų oras – žemė raketų smūgių Sirijai ir/arba sparnuotosiomis raketomis ateinančiomis 72 valandomis galimi periodiniai navigacijos ir radijo sistemų trukdžiai. Tai būtina turėti omenyje planuojant skrydžius virš Rytinės Viduržemio jūros dalies ir Nikosijos rajone“, - rašoma pranešime.

Analogišką Rusijos federalinės aviacijos agentūros „Rosaviacija“ rekomendaciją gavo ir rusų oro vežėjai.

Balandžio 11 d. oficialūs asmenys Pentagone pranešė, kad JAV ginkluotosios pajėgos pasirengusios suduoti smūgį virš Sirijos teritorijos. Tvirtinama, kad pozicijose esantys laivai, lėktuvai ir sparnuotosios raketos, pasirengę kovai. „Prezidento Donaldo Trumpo įsakymo laukiama bet kurią akimirką“, – televizijos „i24News“ žurnalistas Davidas Shusteris citavo šaltinio JAV karinėje žinyboje žodžius.

Pranešama, kad JAV ginkluotojų pajėgų smogiamoji grupė, kurios smaigalyje yra atominis lėktuvnešis „Harry Truman“ trečiadienį išvyks iš Norfolko (Virdžinijos valstija) į patruliavimą Artimuosiuose Rytuose. Lėktuvnešis bus lydymas raketų kreiserio ir keturių naikintuvų. Pirmajame etape prie jų prisijungs Vokietijos ginkluotojų pajėgų fregata, rašo portalas newsru.com.

DELFI primena, kad JAV kartu su kitomis šalimis svarsto karinio smūgio Sirijai galimybę, kaip reakciją į cheminio ginklo panaudojimą sukilėlių teritorijoje.

D. Trumpas Rusijai: ruoškitės!

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas anonsavo raketinę ataką Sirijoje. Tokiu būdu jis sureagavo į Rusijos valdžios pareigūnų pareiškimą, kad amerikiečių raketos bus numuštos.

Donaldas Trumpas

„Rusija žada numušti visas iki vienos Sirijoje paleistas raketas. Ką gi, Rusija, ruoškis, nes jos atskris – dailios, naujos ir „išmanios“. Neturėtumėte būti partneriais su tuo Dujomis žudančiu gyvuliu, kuris žudo nekaltus žmones ir tuo mėgaujasi“, – rašoma D. Trumpo „Twitter“ žinutėje.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Maria Zacharova iškart po D. Trumpo „Twitter“ įrašo pareiškė, kad „išmaniosios“ raketos turi skrieti į teroristus, o ne legaliai išrinktą valdžią“.

Pasak jos, raketų smūgis galėtų būti JAV bandymas sunaikinti galimos cheminės atakos įrodymus Sirijoje.

M. Zacharova kiek vėliau socialiniame tinkle „Facebook“ svarstė, ar Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW), tikrinančios informaciją apie numanomą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste, specialistai buvo perspėti, kad amerikiečių raketos sunaikins „visus įrodymus“ apie įtariamą išpuolį.

Marija Zacharova

„O galbūt originali idėja buvo panaudojus išmaniąsias raketas sušluoti provokacijos pėdsakus po kilimu?“ – rašė M. Zacharova.

Tiek Sirijos vyriausybė, tiek jos sąjungininkė Rusija neigia, kad Dumoje buvo surengta cheminė ataka.

Vos po gero pusvalandžio D. Trumpas vėl parašė „Twitter“ žinutę, šįkart jau gerokai ramesniu tonu.

„Mūsų santykiai su Rusija šiuo metu blogiausi, kokie tik yra buvę – net ir įskaitant Šaltąjį karą. Tam nėra jokio pagrindo. Rusijai reikia mūsų pagalbos sprendžiant ekonomines problemas, tai būtų labai lengva, tik reikia, kad visos valstybės dirbtų išvien. Stabdykime tas ginklavimosi varžybas?“ – rašoma jo žinutėje.

Sirija pavadino JAV grasinimus „beatodairišku eskalavimu“

JAV prezidento D. Trumpo grasinimai atsakyti į įtariamą cheminę ataką Sirijoje raketomis yra „beatodairiškas eskalavimas“, trečiadienį pranešė Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA.

„Mūsų nestebina toks beatodairiškas eskalavimas iš tokio režimo, kaip Jungtinės Valstijos, kurios puoselėjo ir tebepuoselėja terorizmą Sirijoje“, – vieną šaltinį Sirijos užsienio reikalų ministerijoje citavo SANA.

Iš rusų - grasinimas smogti atgal

Kiek anksčiau antradienį Rusijos ambasadorius Libane Aleksandras Zasypkinas pareiškė, kad jos šalis numuš bet kokias į Siriją nutaikytas JAV raketas ir bus pasiruošusi smogti jas paleidusiems objektams.

„Jeigu bus smūgis iš Amerikos pusės... raketos bus numuštos, taip pat bus smogta objektams, iš kurių buvo paleistos salvės“, – diplomatas sakė Libano televizijai „al Manar“ ir pridūrė, kad tai yra Rusijos vyriausybės oficiali pozicija.

Jis pabrėžė, kad bet kokie su Sirija susiję nesutarimai „privalo būti sureguliuoti – tuomet mes (Rusija) būsime pasiruošę deryboms“.

Tuo metu Didžiosios Britanijos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Richardas Barronsas duodamas interviu nacionaliniam transliuotojui BBC sakė, kad Rusijai darant tokius pareiškimus reikėtų būti labai atsargiai.

„Jeigu jis (A. Zasypkinas) turėjo omenyje mėginimus skandinti laivus ir numušti lėktuvus, tai yra karas“, – perspėjo jis.

Įtampa auga

Rusija blokavo JT pastangas ištirti numanomą cheminę ataką Sirijoje Rusija antradienį blokavo JAV parengtą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, numatančią, kad turi būti sudaryta komisija ištirti numanomą cheminių ginklų naudojimą Sirijoje po įtariamos nuodingųjų dujų atakos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste netoli Damasko.

.@POTUS Trump condemns the heinous attack on innocent Syrians with banned chemical weapons. #Syria pic.twitter.com/qiEahlL3Ah
— Department of State (@StateDept) April 9, 2018

Rusija jau 12-ą kartą pasinaudojo veto teise, kad blokuotų Saugumo Tarybos veiksmus, nukreiptus prieš Maskvos sąjungininkę Siriją.

Tuo metu Rusijos parengta alternatyvi rezoliucija nesurinko pakankamai balsų, kad būtų priimta.

Ši priešprieša tarp JAV ir Rusijos Jungtinėse Tautose vyko didėjant tikimybei, kad Vakarų šalys imsis karinių veiksmų prieš Siriją. JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo, kad kaltininkai turės „sumokėti didelę kainą“ už numanomą nuodingųjų dujų panaudojimą Dumoje.

Kaip teigia Sirijos medikai ir gelbėtojai, per praeitą šeštadienį įvykdytą ataką žuvo mažiausiai 40 žmonės.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pranešė, kad jo šalis taikysis į Sirijos vyriausybės objektus, kuriuose gali būti gaminami cheminiai ginklai, jeigu nuspręs smogti režimui po įtariamos cheminės atakos opozicijos bastione, antradienį sakė prezidentas Emmanuelis Macronas.

Savo ruožtu JAV prezidentas Donaldas Trumpas rengiasi paskelbti, ar įsakys suduoti smūgių dėl įtariamos šeštadienio dujų atakos.

Tuo metu Maskva perspėjo Vašingtoną dėl skaudžių padarinių, kurių sulauks tokiu atveju, jei Jungtinės Valstijos nuspręs imtis atakų Sirijoje – esą Amerika perspėta tik viešojoje erdvėje, bet ir kariniais kanalais. Tokią mintį per interviu „Euronews“ išsakė nuolatinis Rusijos atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas.

„Rusija tiek viešai, tiek atitinkamais kanalais, įskaitant ir karinius, įspėjo Jungtinių Valstijų atstovus dėl skaudžių padarinių, kurie neišvengiami tuo atveju, jei bus imtasi tokių atakų, o per tokias atakas tiek specialiai, tiek atsitiktinai nukentės Rusijos piliečiai“, – pareiškė V. Čižovas.

V. Čižovas taip pat pareiškė, kad jokių cheminių atakų Sirijos Dumos mieste nebuvo, o jos vaizdo įrašai tėra klastotės. „Rusijos karybos specialistai lankėsi tame rajone, apžiūrėjo tuos namus ir gatves, pabendravo su vietos medikais, viešėjo ir vienintelėje ten veikiančioje ligoninėje, įskaitant ir jos rūsius, kur esą guli vos ne kalnai lavonų. Nė vieno lavono, nė vieno pagalbos besikreipusio asmens. Supraskite – ten nebuvo jokios cheminės atakos“, – sako V. Čižovas.

„Konfliktas išplistų“

Bet koks konfliktas tarp JAV ir Rusijos Sirijoje greitai išplistų į kitus regionus, pareiškė Rusijos atsargos generolas.

Buvęs Rusijos gynybos ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo valdybos vadovas, generolas leitenantas Jevgenijus Bužinskis antradienį interviu televizijai sakė, kad visoje Sirijoje esama Rusijos karinių patarėjų, kurie nukentėtų per JAV smūgį.

Jis įspėjo, kad „bet koks Rusijos ir JAV karinis susidūrimas išplistų ir konfrontacija taptų neišvengiama“.

Kiek anksčiau panašius komentarus išsakė ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas.

Generolas Valerijus Gerasimovas taip pat pažymėjo, kad Sirijos objektuose esama Rusijos karininkų. Jis įspėjo, kad „jei kils pavojus mūsų kariškiams, Rusijos ginkluotosios pajėgos imsis atsakomųjų priemonių tiek dėl raketų, tiek dėl jų nešėjų“.

Kremlius trečiadienį paragino santūriai elgtis Sirijoje ir sakė, kad šalys turėtų vengti veiksmų, kurie galėtų dar labiau destabilizuoti šią karo draskomą šalį.

Komentaras pasirodė Jungtinėms Valstijoms svarstant raketinius smūgius Sirijai dėl ten įvykdytų įtariamų cheminių atakų.

„Kaip ir anksčiau tikėtumėmės, kad visos šalys vengs žingsnių, kurių iš tikrųjų niekas neišprovokavo ir kurie galėtų destabilizuoti ir šiaip trapią situaciją regione“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Savo ruožtu Turkijos premjeras Binali Yildirimas trečiadienį paragino JAV ir Rusiją nutraukti savo „gatvės kovas“ dėl Sirijos ir pareiškė, kad atėjo metas nutraukti varžybas, galinčias pakenkti civiliams.

„Tai yra gatvės kovos. Jie kovoja kaip gatvės mušeikos. Bet kas už tai sumoka? Civiliai“, – pareiškė premjeras Stambule. Jo kalbą transliavo vietos televizija.

„Dabar ne metas varžyboms. Dabar yra metas užgydyti regiono žaizdas, susitelkti ir palikti kovas nuošalyje“, – sakė B. Yildirimas.

Smūgis Sirijos karinei bazei

Pirmadienį Sirijoje buvo smogta vyriausybės karinių oro pajėgų bazei šalies vidurio regione. Atakos metu žuvo 14 kovotojų, tarp jų kažkiek Damasko režimo sąjungininko Irano pajėgų narių, pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.

„Per smūgį Taifūro aviacijos bazei žuvo mažiausiai 14 kovotojų, tarp jų kažkiek iraniečių“, – nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Šis smūgis įvyko Jungtinėms Valstijoms ir Prancūzijai perspėjus Damaską ir jo sąjungininkus dėl galimo griežto atsako į „šiurpias cheminių ginklų atakas“ viename sukilėlių kontroliuojamame mieste.

Vašingtonas neigė esąs atsakingas už smūgį Sirijos vidurio regione esančiai Taifūro oro pajėgų bazei. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas kalbėdamiesi telefonu pažadėjo „stiprų bendrą atsaką“ į dešimtis žmonių gyvybių nusinešusią įtariamą cheminę ataką, sekmadienį nurodė Baltieji rūmai.

Pranešime sakoma, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas „privalo būti patrauktas atsakomybėn už jo tebevykdomus žmogaus teisių pažeidimus“. D. Trumpas anksčiau per „Twitter“ paskelbė griežtą perspėjimą Sirijos režimui ir jo sąjungininkams. „Daug žuvusiųjų, tarp jų moterų ir vaikų, per beatodairišką CHEMINĘ ataką Sirijoje“, – rašė jis. – (Rusijos) prezidentas (Vladimiras) Putinas, Rusija ir Iranas atsakingi už Gyvulio Assado rėmimą. (Teks) sumokėti didelę kainą.“

Damaskas ir jo sąjungininkai savo ruožtu neigė šiuo kaltinimus. Rusijos užsienio reikalų ministerija naujausius pranešimus apie cheminę ataką pavadino provokacija.

„Būtina dar kartą perspėti, kad karinis įsikišimas Sirijoje dėl išgalvotų ir sufabrikuotų priežasčių, kur teisėtos vyriausybės prašymu esama Rusijos karių, visiškai neleistinas ir gali sukelti pačių sunkiausių pasekmių“, – sakoma jos pranešime.

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį pareiškė, kad raketų ataką prieš vieną Sirijos vyriausybės oro pajėgų bazę įvykdė Izraelio karo lėktuvai, įskridę į Libano oro erdvę.

„Balandžio 9-ąją nuo 3 val. 25 min iki 3 val. 53 min (Maskvos ir Lietuvos) laiku du Izraelio karinių oro pajėgų lėktuvai F-15, neįskridę į Sirijos oro erdvę, iš Libano teritorijos smogė Taifūro (Tijaso) aerodromui aštuoniomis valdomomis raketomis“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime. Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA anksti pirmadienį pranešė, kad „kelios raketos smogė Taifūro oro uostui. Mūsų oro erdvės gynybos sistemos blokuoja raketų ataką.“

Rusų pareigūnų delegacija atvyko į Siriją susitikti su Al Assadu

Rusijos aukšto rango pareigūnų delegacija atvyko į Siriją susitikti su šios šalies prezidentu Basharu al Assadu.

Apie vizitą trečiadienį pranešė Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“ ir TASS.

Rusijos delegacijos vizitas surengtas didėjant tikimybei, kad JAV smogs atsakomąjį smūgį Sirijos režimui už numanomą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame mieste.

Kaip praneša „RIA Novosti“ ir TASS, Rusijos delegacija, kurią sudaro naftos turtingo Sibiro regiono gubernatorius ir keli įstatymų leidėjai, į Siriją atvyko trečiadienį.

TASS pranešime iš Sirijos šiaurinio Chomso miesto cituojamas parlamentaras Dmitrijus Sablinas, atmetęs kalbas, esą B. al Assadas galėjo pabėgti iš šalies.

Pasak jo, Sirijos lyderis yra Damaske ir susitiks su Rusijos delegacija.

PSO: nukentėjo apie 500 žmonių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pasmerkė įtariamą cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje. Organizacijos teigimu, praėjusią savaitę po cheminio ginklo atakos Dūmoje apytikriai 500 žmonių kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigas, skųsdamiesi „simptomais, atitinkančiais nuodingų cheminių medžiagų poveikio požymius“, informuoja „Reuters“.

Organizacija taip pat reikalavo, kad nedelsiant būtų suteikta „nekliudoma prieiga“ į Dūmą suteikti priežiūrą nukentėjusiems ir įvertinti poveikį jų sveikatai.

Jungtinių Tautų (JT) pagalbos agentūros neturi galimybės patekti į didžiąją Rytų Gutos anklavo dalį, įskaitant ir Dūmą, kur buvo įvykdyta įtariama ataka.

Savaitgalį buvo pranešta apie cheminio ginklo panaudojimą Dūmoje, pareikalavusį mažiausiai 70 žmonių gyvybių. Kelių Sirijos aktyvistų grupuočių teigimu, sraigtasparniai numetė statinines bombas su nuodingomis dujomis.

Reikalauja galimybės susitikti su numanomos cheminės atakos Sirijoje aukomis

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareikalavo „nedelsiant“ užtikrinti jai galimybę susitikti su žmonėmis, nukentėjusiais per numanomą cheminę ataką Sirijoje.

Organizacija taip pat išreiškė pasipiktinimą smūgiu, po kurio žmonėms pasireiškė simptomai, atitinkantys nuodingųjų medžiagų poveikį.

„Visi turėtume būti šokiruoti šių siaubingų pranešimų ir vaizdų iš Dumos“, kur šeštadienį buvo surengta numanoma cheminė ataka, sakė PSO generalinio direktoriaus pavaduotojas Peteris Salama (Piteris Salama).

„PSO reikalauja nedelsiant užtikrinti nevaržomą patekimą į tą rajoną, kad būtų galima pasirūpinti nukentėjusiais žmonėmis, įvertinti poveikį sveikatai ir užtikrinti visapusišką visuomenės sveikatos sektoriaus atsaką“, – pridūrė jis.

Remdamasi anksčiau vietos sveikatos organizacijų pateikta informacija, PSO nurodė, kad „maždaug 500 pacientų kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigas su požymiais ir simptomais, būdingais nuodingų cheminių medžiagų poveikiui“.

Organizacijos pareiškime rašoma, kad nukentėjusiems žmonėms pasireiškė „smarkaus gleivinės sudirginimo požymių, kvėpavimo ir centrinės nervų sistemos sutrikimų“.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija tvirtina, jog visi požymiai rodo, kad smūgį surengė Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo pajėgos.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) ir Jungtinių Tautų remiami karo nusikaltimų tyrėjai kaltina B. al Assadą ir dėl ankstesnių atakų.

PSO, pasinaudodama humanitarinę pagalbą gabenančiomis vilkstinėmis, pastaraisiais metais parūpino Sirijos ligoninėms vaistų nuo tam tikrų cheminių medžiagų poveikio.

JT pareigūnai kaltina B. al Assado karius, kad jie kartais konfiskuoja tuos vaistus iš humanitarinę pagalbą gabenančių mašinų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3036)