Į atidengimo ceremoniją buvo pakviesti visi aukų artimieji. Monumentą pašventino Varšuvos metropolitas kardinolas Kazimierzas Nyczas.

„Pirmiausia meldžiamės už mirusiuosius, kurie prieš aštuonerius metus žuvo per Smolensko katastrofą, bet taip pat meldžiamės už tai, kad šis paminklas mus visus suvienytų“, - sakė dvasininkas.

Monumentas primena lėktuvo trapą. Pasak jo autoriaus Jerzy`io Kalinos, laiptai simbolizuoja perėjimą iš šio pasaulio į aną. Vienoje paminklo pusėje surašyti 96 tragedijos aukų vardai, kitoje - užrašas: „Smolensko katastrofos aukų atminimui“.

Požeminė paminklo dalis - 96 tvirto stiklo dengiamos ir apšviečiamos nišos.

Šalies prezidentas Andrzejus Duda pareikalavo, kad Rusija grąžintų Varšuvai 2010-aisiais sudužusio prezidentinio lėktuvo nuolaužas.

„Lėktuvo nuolaužos - tikriausiai svarbiausi įkalčiai šioje byloje. Jos vis dar Rusijoje, ir Rusijos valdžia nenori jų atiduoti“, - Lenkijos žiniasklaidai sakė A. Duda.

„Galima tik spėlioti, kodėl rusai nenori jų grąžinti“, - pridūrė Lenkijos vadovas, prieš tai padėjęs gėlių vainikus prie L. Kaczynskio ir jo žmonos kapų Krokuvoje.

Varšuva jau ne kartą prašė, kad Maskva jai perduotų orlaivio nuolaužas ir juodąsias dėžes. Tačiau Rusija kaskart atsakydavo šį prašymą įgyvendinsianti tada, kai užbaigs savo pradėtą tyrimą.

2010 metų balandžio 10 d. leisdamasis Smolensko oro uoste Rusijoje sudužo Lenkijos lėktuvas „Tu-154M“, kuriuo skrido prezidentas L. Kaczynskis ir šalies politinio ir karinio elito atstovų delegacija. Jie vyko į gedulo renginius, skirtus lenkų karininkų žudynių Katynės miške 70-osioms metinėms. Žuvo visi 89 keleiviai ir septyni įgulos nariai.