Ri Yong Ho vizitas buvo surengtas prieš planuojamus Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimus su Pietų Korėjos ir JAV prezidentais.

„Dabar (Šiaurės Korėjai) ypač svarbu gauti paramą, taip pat ir iš Rusijos, kad ji galėtų apsisaugoti“, – sakė Aleksandras Voroncovas iš Maskvos Rytų studijų instituto.

Ri Yong Ho praėjusią savaitę lankėsi Pekine ir susitiko su Kinijos užsienio reikalų ministru. Praėjusį mėnesį Pekine su pirmuoju savo užsienio vizitu lankėsi Kim Jong Unas.

Rusijos užsienio reikalų sekretorius Sergejus Lavrovas ir Ri Yong Ho be kitų dalykų aptars būdus, kaip išspręsti įtampą Korėjos pusiasalyje, nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Prieš susitikimą paskelbtame pareiškime ministerija gyrė „pozityvias tendencijas“ regione.

Praėjusį kartą Šiaurės Korėjos ministrų vizitas Rusijoje įvyko rugsėjo mėnesį. Tuomet išorės ekonominių santykių ministras lankėsi Vladivostoke.

Kim Jong Unas 2015 metais turėjo dalyvauti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-ųjų metinių minėjime Maskvoje, bet paskutinę minutę nusprendė nevykti.

Tris kovo mėnesio dienas trukęs slaptas jo susitikimas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu buvo pirmoji jo užsienio kelionė nuo atėjimo į valdžią 2011 metais mirus tėvui. Kinija yra pagrindinė Šiaurės Korėjos prekybos partnerė.

Tas vizitas buvo laikomas susitaikymo gestu po kelis mėnesius tvyrojusios didelės įtampos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programų.

Kim Jong Unas balandžio 27 dieną Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje turi susitikti su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu. Tai bus tik trečias tokio pobūdžio viršūnių susitikimas.

Istorinis Kim Jong Uno susitikimas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu planuojamas vėliau, bet konkreti data ir vieta dar nepaskirtos.

Diplomatinį atšilimą išprovokavo Pietų Korėjoje įvykusi žiemos olimpiada, į kurią Šiaurės Korėja buvo nusiuntusi sportininkų, palaikymo grupę ir Kim Jong Uno seserį kaip pasiuntinę.

Stulbinantis įtampos tarp Pchenjano ir Vašingtono mažinimas vyksta Šiaurės Korėjai pernai paleidus daug raketų ir atlikus iki šiol galingiausią savo branduolinį bandymą.

D. Trumpas savo ruožtu svaidėsi įžeidimais Kim Jong Unui, pavadino jį „bepročiu su branduoliniais ginklais“ ir pareiškė apie galimybę imtis karinių veiksmų prieš Šiaurės Korėją.

„Posūkio taškas“

Maskva remia „tiesioginį dialogą“ tarp Pchenjano ir Jungtinių Valstijų ir jo santykių su Seulu „normalizavimą“, nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Jei viršūnių susitikimai su Moon Jae-inu ir D. Trumpu bus sėkmingi, „tai bus posūkio taškas, persilaužimas“, sakė analitikas A. Voroncovas.

Kim Jong Uno užsienio politikos vadovas į Maskvą pirmadienį atskrido įprastu reisu iš Turkmėnistano centrinėje Azijoje, apsilankęs Azerbaidžane, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Oro uoste Ri Yong Ho nereagavo į laukusių žurnalistų klausimus.

Maskva parėmė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl Pchenjano balistinių raketų ir branduolinių bandymų.

Bet Rusija vis tiek palaiko palyginti šiltus ryšius su Šiaurės Korėja, su kuria turi neilgą bendrą sausumos sieną, ir teikia jai tam tikrą pagalbą maistu.

Šiuo metu Rusijos Tolimuosiuose Rytuose dirba maždaug 35 tūkst. darbininkų iš Šiaurės Korėjos, daugiausia miškų kirtimo, žemės ūkio ir statybos sektoriuose.

Šie darbininkai triūsia sąlygomis, „panašiomis į vergų“, gruodžio mėnesį JT sakė tuometinis JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

Pagal JT Saugumo Tarybos rezoliuciją Rusija palaipsniui likviduoja šią programą ir vasario mėnesį pradėjo siųsti Šiaurės Korėjos darbininkus namo, bet atsisako išsiųsti juos visus iš karto ir jie dirbs iki baigsis jų sutartys.