Vladislavas Surkovas žurnale „Russia in Global Affairs“ rašė, kad „Rusijos epinė kelionė Vakarų link“ baigėsi ir žymi pastaruosius keturis šimtmečius trukusių jos „kartotinių bergždžių bandymų tapti Vakarų civilizacijos dalimi“ pabaigą.

V. Surkovo straipsnis atspindi V. Putino pareiškimus. Po savo pirmo išrinkimo 2000 metais Rusijos lyderis siekė užmegzti glaudžius ryšius su Vakarais, bet vėliau ėmė vis kritiškiau vertinti Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes NATO. Jis kaltina jas atmetant Maskvos bendradarbiavimo pasiūlymus ir bandant nustumti į paraštes bei susilpninti jo šalį.

Rusijos ir Vakarų santykiai dėl Ukrainos krizės, karo Sirijoje ir kitų klausimų nusmuko į žemiausią nuo Šaltojo karo laikų lygį. Naujausias santykius pabloginęs dalykas yra buvusio rusų šnipo apnuodijimas Didžiojoje Britanijoje, išprovokavęs masinį diplomatų išsiuntimą.

V. Putino padėjėjas V. Surkovas, kuris daug metų dirbo jo vyriausiuoju strategu, o dabar yra prezidento patarėjas Ukrainai, rašė, kad „vienatvė nereiškia visiško izoliavimo“, bet pridūrė, kad Rusijos atvirumas bus ribotas.

Rusijai 2014 metais aneksavus Ukrainos Krymą ir parėmus separatistus Rytų Ukrainoje, JAV ir Europos Sąjunga įvedė sankcijas, kurios drauge su pasaulinių naftos kainų smukimu nulėmė dvejus metus trukusią Rusijos ekonomikos recesiją.

2015 metų taikos susitarimas, kuriam tarpininkavo Prancūzija ir Vokietija, padėjo sumažinti karo veiksmų Rytų Ukrainoje mastą, bet reguliarūs susirėmimai tęsėsi.

V. Surkovas, kuris surengė kelis bevaisius derybų dėl Ukrainos krizės ratus su JAV specialiuoju atstovu Ukrainai Kurtu Volkeriu, sakė, kad 2014-ieji žymi, jo nuomone, „geopolitinės vienatvės šimtmečio (ar, galbūt, dviejų ar trijų šimtmečių)" pradžią.

Jis skundėsi dėl buvusių Rusijos valdytojų tuščių bandymų suvakarietinti šalį ir pažymėjo, kad Rusija per savo istoriją bandė imituoti Nyderlandus, Prancūziją, Jungtines Valstijas ir „įsiterpti į Vakarus“.

„Mūsų elitas iš jų ateinančias idėjas ir jaudinimąsi pasigavo su didžiuliu ir turbūt per dideliu entuziazmu“, – sakė V. Surkovas.

Daugiau taip nebus, perspėjo jis.

„Rusija, be abejo, dalyvaus prekyboje, pritrauks investicijas, keisis patirtimi ir kariaus karus, ... konkuruos ir bendradarbiaus, kels baimę, neapykantą, smalsumą, užuojautą ir susižavėjimą, – rašė V. Surkovas. – Bet be apgaulingų tikslų ir savimaršos.“

53 metų V. Surkovas, spalvinga asmenybė, kuri žavisi amerikiečių reperiu Tupacu Shakuru ir yra parašęs romanų, savo straipsnį užbaigė mįslingai.

„Bus sunku“, – sakė jis ir pareiškė, kad Rusijos laukia ilga kelionė „per kančias į žvaigždes“.

„Bus smagu. Ir mes pamatysime žvaigždes“, – pridūrė jis.