„Po daugiau nei savaitės atgavau sąmonę, esu labai laiminga, galėdama pasidžiaugti, jog kiekvieną dieną vis labiau stiprėju. Dėkoju, kad domitės mano reikalais, ačiū už visas gero linkinčias palaikymo žinutes“, – rašoma jos pareiškime.

„Noriu padėkoti daug žmonių, kurie prisidėjo prie mano atsigavimo, ypatinga padėka Solsberio žmonėms, kurie man ir tėvui ištiesė pagalbos ranką. Labai noriu padėkoti ir Solsberio rajono ligoninės personalui už profesionalią priežiūrą ir rūpestį. Visas šis laikotarpis labai sunkus, daug neaiškumų, viliuosi, kad gerbsite mūsų privatumą šiuo nelengvu metu“, – toliau dėstoma pranešime.

Apie savo tėvo būklę moteris neužsimena.

Julijos Skripal giminaitė tikina sulaukusi jos skambučio

S. Skripalio giminaitė teigia telefonu bendravusi su jo dukra Julija – tai esą buvo pirmasis jos pokalbis su išoriniu pasauliu po to, kai pabudo iš komos, į kurią paniro kovo 4 dieną apnuodyta cheminiu ginklu.

„Ji sakė, kad viskas gerai, jog jaučiasi visai gerai. Galiu pasakyti tik tiek“, – „The Guardian“ telefonu iš Maskvos sakė Viktoria Skripal.

V. Skripal taip pat sakė, kad neilgai trukus jų telefoninio pokalbio išrašą paskelbs Rusijos naujienų agentūros.

„Net ir angliškai“, – pridūrė ji. Pokalbis esą įvyko balandžio 5 d.

Rusijos televizija skelbia, kad J. Skripal savo giminaitei sakiusi, kad „viskas gerai, viskas taisosi, visiems jau geriau“, informuoja „Reuters“.

Paklausta apie tėvo būklę, J. Skripal esą atsakė, kad „viskas gerai, jis ilsisi, miega“.

S. Skripalio brolio dukra Viktoria sako artimiausiomis dienomis ketinanti vykti į Londoną ir pabandysianti Juliją parsivežti atgal į Rusiją.

Trečiadienio rytą V. Skripal sakė paprašiusi Didžiosios Britanijos vizos ir koordinuojanti savo vizitą su Rusijos ambasada Londone. Moteris teigia besitikinti, kad Rusijos ambasadorius Aleksandras Jakovenka su ja susitiks ir pabrėžė, kad jis padėjo jai gauti pasą.

„Dabar turiu vieną vienintelį tikslą: nuskristi ten ir parsivežti Juliją“, – teigia V. Skripal ir pabrėžė, kad S. Skripaliaus turima užsienio pilietybė situaciją „labai apsunkina“.

Leidiniui „Daily Mail“ moteris sakė netikinti, kad šis skambutis – tik piktas pokštas. Moteris esanti tikra, kad kalbėjo su Julija.

Visgi šis pokalbis kelia abejonių. Iš pradžių V. Skripal nepažino, kas jai skambina, tad kyla klausimas, kodėl skambutis buvo įrašinėjamas.

Rusijos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Aleksandras Jakovenko ketvirtadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje sakė negalintis patvirtinti, kad J. Skripal būklė gerėja. Britai esą Rusijos atstovams neteikia jokios informacijos.

Praėjusią savaitę skelbta, kad J. Skripal būklė sparčiai gerėja, ji nebėra kritinė. Apie tai pranešė ligoninės, kurioje gydoma jauna moteris, atstovai.

Ji ir jos tėvas prieš keturias savaites Solsberyje buvo apnuodyti nervų sistemą veikiančiomis dujomis.

BBC skelbė, kad J. Skripal atgavo sąmonę ir kalba. Jos tėvo būklė ir toliau išlieka kritinė, tačiau stabili, teigė Solsberio rajono ligoninės atstovai. Tuo metu „Skynews“ skelbė, kad jauna moteris jau valgo ir geria.

Gydytojų teigimu, J. Skripal „organizmas palankiai reaguoja į gydymą, tačiau ji vis dar gydoma intensyviosios terapijos skyriuje, kur ja rūpinamasi 24 valandas per parą“.

„Pasinaudodama galimybe, noriu dar kartą padėkoti Solsberio ligoninės personalui už tokios aukštos kokybės priežiūrą ir rūpestį šiais pacientais tas pastarąsias kelias savaites. Labai didžiuojuosi pas mus dirbančiais specialistais“, – sakė minėtosios ligoninės medicinos reikalų vadovė Christina Blanshard.

BBC korespondentas Duncanas Kennedy sakė, kad J. Skripal būklė šiuo metu stabili. Kokią įtaką jos sveikatai ateityje turės cheminis ginklas, kuriuo buvo apnuodyta, kol kas sunku pasakyti.

DELFI primena, kad dienraštis „The Times“, remdamasis neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad Didžiosios Britanijos saugumo tarnybos mano nustačiusios slaptą Rusijos laboratoriją, kurioje buvo pagaminta kovinė nervus paralyžiuota medžiaga, panaudota per ataką Solsberio mieste prieš buvusį rusų dvigubą agentą.

Vyriausybės ir saugumo tarnybų pareigūnai sugebėjo nustatyti šaltinį pagal mokslinių tyrimų rezultatus ir žvalgybos duomenis, praėjus kelioms dienoms po kovo 4-ąją įvykdyto buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo duktės Julijos apnuodijimo minėtame pietiniame Anglijos mieste, sakė saugumo šaltiniai.

Manoma, kad Britanijai buvo žinoma apie kompleksą Rusijoje, kuriame esą buvo pagaminta medžiaga, priskiriama prie Sovietų Sąjungoje sukurtų cheminių ginklų „Novičiok“ („Naujokas“) grupės, rašo „The Times“.

Laikraštis citavo šaltinį, sakiusį, kad praėjus kelioms dienoms po atakos, kai buvo surengtas Jungtinės Karalystės nacionalinio saugumo komiteto (COBRA), vyriausybė jau „gana gerai žinojo, kad labiausiai tikėtina, jog tai atkeliavo iš Rusijos“.

Saugumo šaltiniai netvirtino, kad medžiagos kilmė nustatyta 100 proc. patikimumu, bet sakė, kad dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos šaltinio abejonių beveik nekyla. Jie taip pat sakė laikraščiui manantys, kad Rusija yra atlikusi bandymų, kad įsitikintų, ar „Novičiok“ gali būti panaudotas tiksliniams nužudymams.