Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimus asmenis galintis paliesti sprendimas paskelbti sankcijas rodo Vašingtono norą priversti Rusiją atsakyti už kišimąsi į pastaruosius prezidento rinkimus, nors Maskva šį faktą ir neigia. Jo imamasi nepaisant Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo intencijų palaikyti gerus santykius su Rusijos prezidentu.

D. Trumpui teko išklausyti tam tikros kritikos dėl nepakankamų pastangų nubausti Rusiją už kišimąsi į rinkimus ir kitus veiksmus. Specialusis prokuroras Robertas Muelleris vis dar aiškinasi, ar jo kampanijoje dalyvavę asmenys slaptai nebendrininkavo su rusais. D. Trumpas tokį tvirtinimą vienareikšmiškai neigia.

Sankcijos, kurios, anot informaciją perdavusių šaltinių, bus paskelbtos jau ketvirtadienį, atitinka kovo 15 d. priimtą sprendimą pritaikyti tam tikro poveikio arba kontrolės priemones devyniolikai asmenų ir penkioms organizacijoms, tarp kurių ir Rusijos žvalgybos tarnybos, už ne mažiau kaip porą metų kibernetinėje erdvėje vykdytas atakas.

Nors pritaikytos priemonės buvo pripažintos griežčiausiais prieš Maskvą nukreiptais veiksmais nuo pat D. Trumpo prezidentavimo pradžios 2017 metų sausį, išlygos, kurias tada buvo nutarta taikyti oligarchams ir Rusijos vyriausybėje dirbantiems ištikimiems V. Putino bendražygiams, buvo kritiškai įvertintos abiem partijoms atstovaujančių JAV politikų.

Šią savaitę ketinamos paskelbti sankcijos Rusijos oligarchų jau neaplenks. Jos palies ir tuos, kurie gali būti susiję su V. Putinu arba su Rusijos vyriausybe.

Keturių šaltinių teigimu, sankcijos bus pritaikytos vadovaujantis teisės aktu „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ („Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act“, CAATSA), už kurį pasisakė ir respublikonai, ir demokratai, siekdami nubausti Rusiją už 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją, įsitraukimą į pilietinį karą Sirijoje ir kišimąsi į 2016 metais vykusius JAV prezidento rinkimus.

Po tvirtinimų (kuriuos Maskva neigia), kad Rusija turi prisiimti atsakomybę už kovo 4 d. įvykdytą išpuolį prieš Didžiojoje Britanijoje gyvenantį buvusį Rusijos šnipą, panaudojant paralyžiuojamąją nuodingąją medžiagą, JAV ir Rusijos santykiai pablogėjo. Kovo 26 d. JAV kartu su keliomis Europos valstybėmis, reaguodamos į Rusijos veiksmus, priėmė sprendimą išsiųsti daugiau nei 100 Rusijos diplomatų.

Nei Baltieji rūmai, nei Finansų departamentas planų šią savaitę paskelbti sankcijas nekomentavo.

„Administracija, kaip jau ne kartą sakyta, yra pasiryžusi vykdyti CAATSA įstatymą. Neseniai paskelbėme apie oligarchus, o Finansų ministerijos sekretorius pasakė, kad bus imtasi tolesnių veiksmų. Šįkart nėra nieko ypatingo, apie ką reikėtų pranešti“, – sakė vienas aukštas pareigas einantis asmuo atsakydamas į šia tema pateiktą klausimą.

Laikydamasi įstatymo, D. Trumpo administracija sausio 30 d. paskelbė Rusijos valstybinių įmonių vadovų ir oligarchų sąrašą. Jame figūruoja tokie žinomi asmenys kaip „Gazprom“ generalinis direktorius Aleksejus Milleris ir „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas.

„Rusijoje oligarchų nėra“

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė į klausimą, ar rusų oligarchai skundėsi Kremliui dėl galimo įtraukimo į Vašingtono juodąjį sąrašą. Ketvirtadienį, balandžio 5 d. jo žodžius cituoja lenta.ru korespondentas.

„Frazę „rusų oligarchai“ laikome nederama. Seniai praėjo tie laikai, kai Rusijoje buvo oligarchai, Rusijoje nėra oligarchų“, – pataisė D. Peskovas žurnalistą, uždavusį šį klausimą. Jis pabrėžė, kad stambaus verslo atstovų pranešimų apie tai nebuvo.

Be to, Maskva kol kas negavo oficialių patvirtinimų dėl informacijos apie galimą greitą verslininkų iš Rusijos įtraukimą į JAV sankcijų sąrašą ir apie rusų verslininkų apklausą.

„Šios naujienų spėlionės gana gausiai figūruoja žiniasklaidos pranešimuose. Tačiau jokių oficialių patvirtinimų arba oficialių pranešimų apie tai nematome“, – pabrėžė D. Peskovas.

Kremliaus atstovas pasiūlė palaukti ir pažiūrėti, kaip klostysis įvykiai, arba oficialaus atitinkamų ketinimų patvirtinimo.

„Suprantate, kad iš esmės situacija gana sudėtinga, ji labai įtempta. Ir žinoma, todėl mes negalime vadovautis žiniasklaidos pranešimais“, – sakė jis.