D. Trumpo atstovas iš tikrųjų lankėsi Latvijos sostinėje ir ieškojo vietų, kur būtų galima pastatyti viešbutį. Vėliau D. Trumpas ir jo dukra Ivanka ne vieną valandą „Trump Tower“ dangoraižyje bendravo su garsiu rusų kompozitoriumi ir verslininku Igoriumi Krutojumi.

Tuomet Latvijos kovos su korupcija biurui ėmė kilti vis daugiau klausimų.

Britų dienraštis „The Guardian“ išsiaiškino, kad derybos su D. Trumpo kompanija nutrūko, Latvijos tarnyboms, vykdžiusioms didelio masto kriminalinį tyrimą, apklausus I. Krutojų ir dar vieną iš minėtos grupės verslininkų. Teigiama, kad vėliau Latvijos prašymu FTB pasidomėjo D. Trumpo ryšiais su minėtais verslininkais.

Igoris Krutojus (kairėje)

Susijusieji su minėtais verslo planais neigia, kad sumanymas žlugo dėl pradėto tyrimo.

Latvija 2014 metais paprašė Jungtinių Valstijų pagalbos ir kitais metais gavo FTB atsakymą, teigia apie procesą gerai informuotas šaltinis. Latvijos tyrėjai taip pat ištyrė slaptus įrašus, kuriuose D. Trumpas minimas kaip įtariamasis.

Tai reiškia, kad FTB domėjosi D. Trumpo pastangomis daryti verslą buvusioje Sovietų Sąjungoje žymiai anksčiau nei apie tai imta kalbėti plačiau. Specialusis prokuroras Robertas Muelleris šiuo metu tiria D. Trumpo ryšius su rusais, ir tai yra didesnio masto kriminalinio tyrimo dėl galimų ryšių tarp Maskvos ir D. Trumpo prezidentinės rinkimų kampanijos atstovų dalis.

Nekilnojamojo turto vystytojai Rygoje savo potencialius partnerius Niujorke laikė laimingu bilietu, kuris leis gauti pinigų iš Vakarų.

„Jie labai didžiavosi, kad kalbėjosi su D. Trumpu“, – sakė Latvijos Vienybės partijos atstovas parlamente Andrejus Judinas, kuris garsiai kritikavo generalinio prokuroro sprendimą 2016 metais nutraukti korupcijos tyrimą nepateikiant jokių kaltinimų.

I. Krutojus yra Rusijoje garsus kompozitorius, rašęs muziką Eminui Agalarovui, rusų dainininkui, kurio tėvas 2013 metais padėjo Maskvoje suorganizuoti D. Trumpo valdomos organizacijos rengiamą grožio konkursą „Mis Visata“. Konkurse dalyvavo ir I. Krutojus, kuris fotografavosi su D. Trumpu.

Valerijus Meladze (kairėje), Eminas Agalarovas

Eminas kartą pareiškė, kad I. Krutojus muzikos srityje yra vienas artimiausių jo draugų. Vieši duomenys rodo, kad I. Krutojus ir Agalarovai dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Naujajame Džersyje gyveno kaimynystėje, jų namai stovėjo šalia vienas kito. O dabar jiems priklauso prabangūs apartamentai tame pačiame komplekse Floridoje.

Tuo tarpu I. Krutojus yra sakęs, kad Agalarovai yra labiau pažįstami nei draugai.

2016 metų birželį Agalarovai dalyvavo susitikime „Trump Tower“ dangoraižyje su aukšto rango D. Trumpo prezidentinės rinkimų kampanijos atstovais, ir šis susitikimas dabar yra pagrindinis R. Muellerio tyrimo objektas.

Emino vadybininkas Donaldui Trumpui jaunesniajam prieš tai parašė elektroninį laišką, kuriame teigė, kad Agalarovai suteiks kompromituojančios informacijos apie Hillary Clinton, kurios esą gavo iš Rusijos vyriausybės. D. Trumpas jaunesnysis į šią žinią sureagavo itin entuziastingai.

63 metų I. Krutojus buvo pramogų pasaulyje garsus V. Putino 2018 metų prezidentinės rinkimų kampanijos atstovas ir už savo sukurtą muziką gavo net kelis valstybinius apdovanojimus iš Rusijos vyriausybės. Jis gimė Ukrainoje ir yra artimas Rinato Achmedovo draugas.

Viktoras Janukovyčius ir Rinatas Achmedovas (kairėje)

Pastarasis yra ukrainiečių plieno magnatas, kuris 2005 metais pasamdė būsimą D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovą Paulą Manafortą patarėju. I. Krutojus sakė nepažinojęs P. Manaforto, kurį R. Muelleris kaltina finansiniais nusikaltimais ir tuo, kad jis nesiregistravo esąs užsienio agentas.

Tačiau D. Trumpo ryšiai su I. Krutojumi iš esmės nesulaukė dėmesio, nes dėmesys nukrypo į Amerikos prezidento finansinius ryšius su Rusija, kurią JAV žvalgybos agentūros kaltina 2016 metais atakavus JAV rinkimų sistemą siekiant padėti D. Trumpui laimėti.

Derybos Latvijoje prasidėjo be jokių fanfarų. D. Trumpo vyresnysis viceprezidentas įsigijimams ir plėtrai Davidas Orowitzas 2010 metų rugsėjį diskretiškai apsilankė Latvijoje, kad apžiūrėtų kelias vietas, sakė vienas šaltinis. Tikėtina viešbučio statybų vieta buvo įvardinta Dauguvos upėje esanti Zakiusalos sala.

2011 metų birželį I. Krutojus su dviem verslo partneriais „Trump Tower“ dangoraižyje Manhatane susitiko su D. Trumpo vyriausia dukra Ivanka aptarti galimo projekto, sakė pats I. Krutojus ir Viesturas Koziolas, daug ryšių turintis Latvijos verslininkas. Ivanka Trump dabar yra vyresnioji Baltoji rūmų patarėja.

Verslininkai taip pat sakė buvę nuvesti susitikti su Ivankos tėvu jo biure. Anot V. Koziolo, susitikimai turėjo trukti 40 minučių, tačiau užtruko keturias valandas.

„Turėjome neįtikėtinai gerą susitikimą su Ivanka“, – sakė V. Koziolas, pridūręs, kad jis su D. Trumpu „paspaudė rankas kaip galimi partneriai“.

Susitikimo metu kalbėta apie galimos nuolatinės vietos, kur vyktų kasmetinis muzikos talentų konkursas „Naujoji banga“, statybas. I. Krutojus yra vienas iš šio konkurso organizatorių. Vienas asmuo, gerai informuotas apie šiuos pokalbius, sakė, kad buvo padarytas palyginimas su Las Vegasu, kad D. Trumpas labiau susidomėtų.

„Mintis buvo ta, kad mes galėtume per festivalį viešbutyje apgyvendinti dainininkus ir muzikantus ir galėtume naudoti koncertų salę pasirodymams“, – britų laikraščiui „The Guardian“ sakė I. Krutojus.

Liepą I. Krutojus atskrido į Rygą ir kartu su Latvijos verslininku ir buvusiu vicepremjero Ainaru Šleseriu surengė spaudos konferenciją, kurioje papasakojo apie derybas su D. Trumpu.

„Patraukdami tokio rimto investuotojo, kaip D. Trumpas dėmesį, mes galime galvoti apie „Naujosios bangos“ nukreipimą Vakarų Europos publikos link“, – tuomet sakė I. Krutojus.

2011 metų rugpjūtį A. Šleseris sakė, kad taip pat susitiko su D. Trumpu Niujorke ir „kelis kartus“ aptarė Rygos projektą su Ivanka Trump. Detalūs planai buvo derinami su „Trump Organization“, kuri rodė norą tęsti darbus, sakė vienas susijęs asmuo.

Ivanka Trump

Tačiau po kelių savaičių atsirado sunkumų. I. Krutojus buvo iškviestas apklausai į Latvijos korupcijos prevencijos ir kovos su korupcija biurą (KNAB), kuris neseniai buvo pradėjęs tyrimą dėl vadinamosios „oligarchų bylos“. I. Krutojui nebuvo pateikti jokie įtarimai ar kaltinimai, o ir jis pats neigė padaręs ką nors blogo.

A. Šleseris buvo viena iš centrinių šio tyrimo figūrų. Jis įtartas naudojęsis savo pareigomis, siekdamas daryti įtaką sprendimams dėl nekilnojamojo turto vystymo projektų, kurie būtų naudingi slapta jam priklausančioms įmonėms. Jis ir V. Koziolas buvo apklausti ir 2011 metais. Jie neigė padarę ką nors blogo. Kaltinimai jiems nebuvo pateikti. A. Šleseris į elektroninius laiškus, kuriuose prašyta komentaro, neatsakė.

Derybos su D. Trumpu dėl komplekso Rygoje statybų sustojo. Su projektu susiję žmonės neigia, kad taip įvyko dėl KNAB tyrimo. V. Koziolas ir jo verslo partneriai sakė, kad paprasčiausiai nepavyko gauti pakankamo išorinio finansavimo.

2012 metų gegužę vizito Rygoje metu D. Trumpas jaunesnysis pripažino, kad jo šeima svarsto potencialų projektą Latvijoje. „Mes kalbamės“, – sakė jis žurnalistams, paklaustas apie I. Krutojaus grupę. „Mes kurį laiką kalbėjomės, niekas nepajudėjo į priekį, tačiau tai yra sritis, kuria mes domimės“, – sakė jis.

Latvijoje vykdyto tyrimo epicentre atsidūrė slapti įrašai, padaryti per įtariamųjų susitikimus viename Rygos viešbutyje. Remiantis nutekintomis transkripcijomis, kurias paskelbė žurnalas IR, įrašuose girdėti, kaip A. Šleseris 2011 metų vasarį potencialiam investuotojui sako, kad jis „susitarė su D. Trumpu“, susitikęs su juo Niujorke ir kad jie yra „pasirengę statyti „Trump Plaza Riga“. A. Šleseris neatsakė į IR prašymą pakomentuoti.

Kaip manoma, siekdama tęsti tyrimą šia linkme, Latvija 2014 metų vasarį pateikė oficialų teisinės pagalbos prašymą Jungtinėms Valstijoms. Pirmą kartą apie Latvijos tarnybų susidomėjimą D. Trumpu pernai pranešė dienraštis „Neatkariga Rita Avize“.

Apie Latvijos prašymą britų dienraščiui „The Guardian“ papasakojo du gerai informuoti, tačiau viešai apie tai kalbėti negalintys šaltiniai.

Latvijos tarnybos prašė apklausti D. Trumpą, sakė šaltiniai. Mažiausiai vienas „Trump Organization“ vadovų kalbėjosi su FTB pareigūnais, ir kompanija pateikė raštiškus atsakymus į papildomus klausimus.

Jungtinės Valstijos, anot šaltinių, atsiuntė oficialų atsakymą tik 2015 metų rugsėjį. Tuomet Latvijos tyrėjai jau artėjo prie bylos uždarymo ir sąsajų su D. Trumpu nebetyrė.

„Trump Organization“ vyriausiasis teisininkas Alanas Gartenas sakė nepamenąs, ar kompanija sulaukė prašymo iš Latvijos suteikti informacijos. „Jeigu tarnybos su mumis būtų susisiekusios, mes tikrai būtume bendradarbiavę“, – elektroniniame laiške parašė teisininkas. FTB, Teisingumo departamentas ir Latvijos tarnybos nuo komentarų atsisakė.

Agalarovai neigia padarę kažką blogo. Jų advokatas Scottas Balberis sakė: „Agalarovai nesupažindino I. Krutojaus su Trumpais ir nebuvo susiję su kokiomis nors diskusijomis tarp pono I. Krutojaus ir Trumpų. Agalarovai 2011 metais Trumpų nepažinojo“.

Donaldas Trumpas ir Aras Agalarovas (kairėje)

Ivankos Trump advokato atstovas Peteris Mirijanianas sakė: „Panelės Trump darbai ir susitikimai likus penkeriems metams iki rinkimų, kurie neturėjo nieko bendro su rinkimais, nėra susijusios temos, kurias mes komentuotume“.

Nebaigtos „Oligarchų bylos“ išvados ir toliau kelia pyktį kovos su korupcija aktyvistams Latvijoje. Parlamento narys A. Judinas svarstė šią bylą specialioje komisijoje ir sakė, kad tyrimo metu atskleistas „valstybės užgrobimas“.

„Manau, kad buvo pakankamai įrodymų, kad prokuroras tęstų šią bylą. Tačiau jis to nepadarė“, – sakė A. Judinas.