Dešimtmetė moksleivė, socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusi dėl grasinančių gestų, kurių nepabūgo demonstruoti per Maskvos srities gubernatoriaus Andrejaus Vorobjovo susitikimą su Volokolamsko gyventojais, kartu su šeima išvyks į Nyderlandus. Šią informaciją radijo stoties „Govorit Moskva“ eteriu perdavė pats regiono vadovas.

Gubernatorius nurodė, kad Maskvos srities administracija yra suinteresuota kuo greičiau išspręsti kilusį nesusipratimą, todėl ir buvo priimtas sprendimas išsiųsti Volokolamske gyvenančią šeimą į Europą.

Volokolamske ir toliau protestuoja žmonės, pasipiktinę dėl sąvartynų dujų emisijų „Jadrovo“ sąvartyne, o užsienyje keletas iš jų neva galės susipažinti su svetur taikomomis šiukšlių perdirbimo technologijomis.

„Manau, kad ta mergaitė vien veikiama emocijų šitaip išreiškė neigiamą savo požiūrį į tai, kas vyksta. Aš tai vertinu kaip postūmį veikti. Su jais jau susisiekė mūsų darbuotojai, bendraujame su ta šeima. Dabar jie vyks į Nyderlandus ir galės stebėti, kaip ten perdirbamos šiukšlės, kokios technologijos naudojamos. Ekskursija organizuojama mūsų sąskaita. Visi šeimos nariai – nenuilstantys aktyvistai. Jiems bus pravartu viską apžiūrėti“, – kalbėjo A. Vorobjovas.

Gubernatoriaus atstovas spaudai nurodė, kad Maskvos srities vadovybė apmokėjo šeimos iš Volokolamsko išvyką į Nyderlanduose veikiančią šiukšlių perdirbimo įmonę.

Tačiau moksleivės motina Tatjana Lozova pranešė, kad sprendimo dėl išvykos į Nyderlandus šeima dar nepriėmė, kelialapių taip pat kol kas neturi, o ji pati tik dabar pradėjo rūpintis užsienio pasu.

Galutinį sprendimą, pasak T. Lozovos, lems tai, kas būtent apmokės kelionę.

„Jei tai mūsų valdžios pasiūlymas, niekur nevyksime. Jei kelionę siūlo olandai, vėliau planuojantys čia perdirbti šiukšles, tada pagalvosime. Nesirengiu stoti nei vienų, nei kitų pusėn. Manęs nedomina nei valdžia, nei opozicija. Aš tik noriu, kad sąvartynas būtų uždarytas ir nebenuodytų mūsų vaikų“, – paaiškino T. Lozova.

Kiek anksčiau mergaitės motina sakė, kad jokių asmeninių pretenzija A. Vorobjovo atžvilgiu jos dukra neturi, o tas gestas buvo ne daugiau kaip vaiko sielos šūksnis.

„Juk niekada anksčiau nebuvo jo mačiusi. Per pirmą mitingą nė nesuprato, kas tas A. Vorobjovas yra. Suprato tik, kad klausimo išspręsti nepavyksta, kad jokių priemonių nesiimama, štai ir sureagavo tuo sielos šūksniu – tiesiog norėjo, kad ją pamatytų, kad atkreiptų dėmesį į mūsų miesto problemas“, – kovo 22 d. kalbėjo T. Lozova.

Moksleivės sukeltas incidentas įvyko Volokolamske kovo 21 d., per A. Vorobjovo susitikimą su vietos gyventojais, susirinkusiais į stichinę protesto akciją.

Susirinkusieji griežtai reikalavo uždaryti sąvartyną.
Kaip tik tuo metu šalia regiono administracijos vadovo stovėjo maža mergaitė. Ji išraiškingai rodė į jį ranka, o tada tarsi grasinančiai persibraukė kaklą horizontaliai laikomu delnu.

A. Vorobjovui išvykstant, į jį lydinčius asmenis buvo paleista keletas gniūžčių. Apsauginiams teko rankomis pridengti gubernatorių ir vargais negalais brautis pro minią iki automobilio.

Rusijos teismas pirmadienį skyrė 15 parų administracinio arešto aktyvistui Artiomui Liubimovui, praeitą savaitgalį Pamaskvėje organizavusiam didelį protestą dėl toksiškų dujų, besiveržiančių iš vieno didelio sąvartyno, esančio netoli sostinės, pranešė viena pareigūnė.

Maskvos srities teismo atstovė spaudai Natalija Osipova sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad A. Liubimovas pripažintas kaltu dėl policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo.

Kitam aktyvistui – Andrejui Ždanovui, sekmadienį sulaikytam per vairuotojų protesto akciją – skirta 14 parų arešto.

Sekmadienį Volokolamsko mieste, esančiame maždaug už 100 km į vakarus nuo Maskvos, tūkstančiai žmonių protestavo prieš pavojingą taršą, sklindančią iš netoliese veikiančio Jadrovo šiukšlių poligono. Pasak miesto mero Piotro Lazarevo, akcijoje dalyvavo apie 6 tūkst. žmonių.

Mitingo dalyviai reikalavo, kad Jadrovo sąvartynas būtų uždarytas, kad būtų surengti tiesioginiai regiono administracijos vadovo rinkimai, taip pat kad būtų paleistas A. Liubimovas, vienas iš pagrindinių aktyvistų lyderių. Teismo dokumentuose sakoma, kad A. Liubimovas buvo sulaikytas šeštadienį, kadangi atsisakė pateikti policijos pareigūnams dokumentus ir vykti su jais į nuovadą.

Kovo 21 dieną po didelio sąvartynų dujų prasiveržimo iš Jadrovo sąvartyno šimtai gyventojų, tarp jų dešimtys vaikų, kreipėsi į Volokolamsko ligonines, skųsdamiesi prasta savijauta.

Kitą dieną po šio incidento mieste įvyko protesto akcijų. Su protestuotojais susitikęs Pamaskvės gubernatorius A. Vorobjovas atleido Volokolamsko rajono administracijos vadovą Jevgenijų Gavrilovą.

Įvykus naujų sąvartyno dujų išsiveržimų, o gyventojams toliau rengiant protestus, vietoje J. Gavrilovo paskirtas Andrejus Vicharevas praeitą savaitę pranešė, kad pradedama laipsniško nepaprastosios padėties režimo įvedimo rajone procedūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)