Pasak Sayido Fadli, šiame Borneo salos mieste po savaitgalio avarijos prie Semajango uosto jau trečią dieną galioja nepaprastoji padėtis.

„Mieste nepaprastoji situacija dėl naftos išsiliejimo, įlanka dabar kaip degalinė, – sakė S. Fadli. – Perspėjome darbuotojus ir gyventojus aplink įlanką neuždeginėti cigarečių ir pirmiausia rūpintis saugumu.“

Šeštadienį išsiliejusius naftos produktus padegė darbininkai, mėginę tokiu būdu panaikinti teršalų dėmę vandenyje. Dangų aplink miestą uždengė juodi dusinantys dūmai, žuvo keturi žmonės, o dar vienas yra dingęs.

Daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių duso ir vėmė. Miesto valdžia dalijo apsaugines kaukes.

S. Fadli sakė, kad policija vis dar aiškinasi, iš kur išsiliejo naftos produktai, kurie antradienį dengė maždaug 12 kv. km plotą. Preliminarus tyrimas parodė, kad tai žibalo ir mazuto grupei priskiriamas produktas.

Uosto administracija, bandydama surinkti išsiliejusius produktus, bendradarbiauja su „Chevron Indonesia“ ir valstybine naftos ir dujų kompanija „Pertamina“, eksploatuojančia naftos perdirbimo gamyklą Balikpapane, sakė S. Fadli.

Balikpapano uostų administracijos vadovas Sanggamas Marihotas sakė, kad buvo išskleistos penkios plūduriuojančios užtvaros ir surinkta daugiau kaip 14,6 tūkst. barelių naftos produktų.

Aplinkosaugos ministrės Siti Nurbayos pareiškime sakoma, kad ministerijos pareigūnai vertina aplinkai padarytą žalą.

Padarinius likviduojanti jungtinė komanda pirmiausia turėtų rūpintis gyvenamaisiais rajonais, „dėl dvoko ir kitų galimų pavojų“, sakė ministrė.