Jis patikino, kad Londono teorija bet kokiu atveju nepasitvirtins, informuoja newsru.com.

Rusija nuo pat pradžių kartojo, kad neturi nieko bendro (su incidentu Solsberyje). Tik štai Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrui, kuris apkaltino prezidentą Putiną, ir ministrei pirmininkei teks kažkaip pažiūrėti į akis savo kolegoms Europos Sąjungoje, kuriems kažką ten porino. Ir teks, savaime suprantama, kažkaip Rusijos atsiprašyti“, – tvirtina D. Peskovas.

„Be jokios abejonės, tai bus ilga istorija, tas marazmas nukeliavo per toli. Labai gaila, mes puikiai suprantame, kad iš karto viskas neišsispręs, tačiau neišvengiami tiesioginiai ir netiesioginiai britų marazmų įrodymai“, – sako D. Peskovas.

Rusijos prezidento atstovas taip pat sakė, kad nuo pat tyrimo pradžios situacija „buvo absoliučiai nesąmoninga“.

D. Peskovas Londono kaltinimus Kremliui dėl apnuodijimo Solsberyje vadina „beprotiškais“.

Tie kaltinimai, kaip sako D. Peskovas, „neturi jokio pagrindo“, tad dabar „britams teks už juos atsakyti“.

Bet kokiu atveju, OPCW imsis darbo, „prezidentas ką tik kalbėjo apie klausimus, kuriuos uždavė Rusija“, akcentuoja D. Peskovas.

Atakos auka dalyvaus bendrame tyrime su numanomu kaltininku

Tarptautinė cheminių ginklų priežiūros organizacija trečiadienį surengs uždarą posėdį, vienai Didžiosios Britanijos laboratorijai paskelbus, kad ji nesugebėjo įrodyti, jog Rusija pagamino mirtiną nervus paralyžiuojančią medžiagą, panaudotą apnuodyti vienam buvusiam rusų dvigubam agentui ir jo dukrai.

Surengti Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) posėdį paprašė surengti Maskva, pareiškusi, kad ji nori „išsiaiškinti padėtį dėl kaltinimų... susijusių su incidentu Solsberyje“.

Londonas apkaltino Maskvą dėl kovo 4-ąją šiame pietiniame Anglijos mieste įvykusio incidento, kai buvęs rusų karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti apnuodyti, kaip teigiama, Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

„Reikalausime, kad būtų paaiškinti visi faktai, nustatyta tiesa. Mūsų iniciatyva bus surengta Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos vykdomosios tarybos specialioji sesija“, – anksčiau per spaudos konferenciją Maskvoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pasak jo, Maskva pateikė OPCW techniniam sekretoriatui, taip pat Britanijai ir Prancūzijai konkrečių klausimų dėl Skripalių apnuodijimo.

„Tikimės aptarti visą šį reikalą ir raginsime Britaniją pateikti visus įmanomus įrodymų elementus, kokie tik galbūt yra pakliuvę į jų rankas“, – žurnalistams sakė Rusijos ambasadorius Airijoje Jurijus Filatovas.

Antradienį viena Britanijos karinė laboratorija, išanalizavusi Skripaliams apnuodyti panaudotą medžiagą, pareiškė negalinti pasakyti, kokia yra šios medžiagos kilmė.

S. Skripalis, Rusijoje nuteistas kalėti už šnipinėjimą Britanijai ir 2010 metais paleistas per Rusijos ir JAV apsikeitimą šnipais, persikėlė gyventi į Britaniją, suteikusią jam prieglobstį. Po apnuodijimo kovo 4-ąją jo būklė tebėra kritinė, bet ligoninėje gydomos jo dukros, kaip pranešama, būklė pastebimai pagerėjo.

41 narę turinčios OPCW vykdomoji taryba susirinks 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku organizacijos būstinėje Hagoje.

Prieš šį posėdį Maskva gavo per ataką Solsberyje panaudotos medžiagos mėginių ir juos išanalizavo.

„Rusija suinteresuota išsiaiškinti visą tiesą“, – pabrėžė J. Filatovas.

Tačiau Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija apkaltino Rusiją, kad ji pareikalavo surengti šį posėdį, siekdama sutrukdyti OPCW tyrimą.

„Ši Rusijos iniciatyva yra dar viena apgaulinga taktika, kuria norima pakenkti OPCW darbui siekiant išvados“, – sakoma URM pranešime.

„Aišku, Cheminių ginklų uždraudimo konvencijoje nėra jokio reikalavimo, kad atakos panaudojant cheminius ginklus auka dalyvautų bendrame tyrime su numanomu kaltininku“, – pridūrė ministerija.

„Šaltinis nenustatytas“

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos „Porton Down“ laboratorijos generalinis direktorius Gary Aitkenheadas sakė Britanijos televizijai „Sky News“, kad ekspertai nustatė, jog Solsberyje buvo panaudota kovinė medžiaga „Novičiok“.

Tačiau jis pridūrė: „Mes nenustatėme tikslaus šaltinio.“

„Mūsų darbas – pateikti mokslinių įrodymų, kokia konkrečiai yra ši nervus paralyžiuojanti medžiaga. Nustatėme, kad ji priklauso šiai konkrečiai grupei ir kad jos kokybė – kaip naudojamos kariuomenės, bet ne mūsų darbas pasakyti, kur ji buvo pagaminta“, – aiškino G. Aitkenheadas.

Jis pridūrė, kad tokios kokybės medžiagai reikalingi „itin modernūs metodai“ ir kad „tai padaryti pajėgus tik valstybės lygmens veikėjas“.

Po jo pasisakymo vienas Britanijos vyriausybės atstovas pareiškė, kad „Porton Down“ išvada, jog per šią ataką buvo panaudota „Novičiok“ grupės medžiaga, tėra „tik viena žvalgybos vaizdo dalis“.

„Jis apima mūsų žinias, kad pastarąjį dešimtmetį Rusija tyrinėjo galimybes pergabenti nervus paralyžiuojančias medžiagas – ko gera, nužudymams – ir kad vykdant šią programą buvo pagamintos ir sukauptos nedidelės „Novičiok“ atsargos; Rusijos valstybės lygiu remtų nužudymų istoriją ir mūsų išvadą, kad Rusija buvusius žvalgybos pareigūnus laiko taikiniais“, – sakė atstovas.

Atšaldė Maskvos ir Vakarų šalių santykius

Pirmasis po Antrojo pasaulinio karo cheminių ginklų panaudojimo Europoje atvejis smarkiai atšaldė Maskvos ir Vakarų šalių santykius. Abi pusės išsiuntė daugiau kaip po 150 diplomatų.

Britanija taip pat įšaldė aukšto lygio diplomatinius kontaktus su Rusija.

Maskva savo ruožtu griežtai neigia esanti kaip nors susijusi su incidentu Solsberyje, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį vakare išreiškė viltį, kad OPCW posėdis „padės tašką“ šioje byloje.

V. Putinas pridūrė buvęs informuotas, kad Britanijos kariškiai nesugebėjo įrodyti, jog ta medžiaga buvo pagaminta Rusijoje.

Prezidentas sakė, jog žinant, kad Jungtinė Karalystė neturi tikslios informacijos apie medžiagos kilmę, „greitis, kokiu buvo paleista ši antirusiška kampanija, stulbina“.

V. Putinas pakartojo, kad Maskvai turi būti leista dalyvauti Skripalių apnuodijimo bylos tyrime.