Tai buvo pirma pirmoji tokio pobūdžio nutartis, priimta Vengrijos teismo.

43 metų Krisztianui L. už „neteisėtą prisijungimą prie ginkluotos grupuotės, dalyvaujančios ginkluotuose susirėmimuose“, bausmę skyrė vienas Seksardo teisėjas.

Aiškindamas, kodėl kaltinamajam buvo skirta tokia švelni bausmė, teisėjas argumentavo, kad šis nusikaltimas yra palyginti nežinomas Vengrijoje, o kaltinamasis esą nežinojo, kad pažeidė Vengrijos įstatymus.

Prokurorai apskundė nuosprendį ir pareikalavo, kad nuteistajam būtų skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

Pakšo mieste, esančiame centrinėje Vengrijos dalyje, gimęs vyras buvo pernai suimtas Budapešto oro uoste, kai grįžo iš Rytų Ukrainos, kur kovojo prieš Ukrainos kariuomenę kartu su apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos separatistais.

Buvęs policininkas 2015 metų rugsėjį atkeliavo į neramų regioną, kurio faktinė sostinė yra Doneckas, kur jis dalyvavo mokymuose bei gaudavo atlyginimą už tarnybą.

Vadinamąją Donecko liaudies respubliką Vengrija laiko neteisėta sukarinta grupuote, o pačios Donecko srities Budapeštas nepripažįsta nepriklausoma valstybe.

Vyras buvo sužeistas per vieną susirėmimą ir vėliau pasveiko, o separatistų grupuotė jam įteikė karinių apdovanojimų.

Per 2014 metų balandį Ukrainoje prasidėjusį konfliktą žuvo daugiau nei 10 000 žmonių.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per į tą regioną karių ir ginklų ir tokiu būdu kurstant konfliktą.

Maskva šiuos kaltinimus atmeta, nepaisant savo aiškios politinės paramos prorusiškiems separatistams bei rimtų įrodymų, kad Kremlius prisidėjo prie šio konflikto.