Pasirodžius naujienoms apie vienos ryškiausių ir labiausiai visuomenę skaldžiusių PAR veikėjų mirtį, ėmė plūsti užuojautos ir pagarbos pareiškimai.

Aktyvistė Winnie Madikizela-Mandela mirė Johanesburgo ligoninėje „Netcare Milpark“, pranešė šeima ir pridūrė, kad velionė „narsiai kovojo su apartheido valstybe“ bei buvo „plačiai žinoma kaip Valstybės motina“.

W. Mandela, kuri N. Mandelos sutuoktinė buvo 38 metus, atliko itin svarbų vaidmenį kovoje su baltųjų mažumos valdymu, bet jos vietą istorijoje temdo kontroversija ir kaltinimai smurtu.

Reikšdamas pagarbą velionei, Nobelio taikos premijos laureatas arkivyskupas Desmondas Tutu pavadino ją vienu iš kovą su priespauda „apibūdinančių simbolių“.

„Ji atsisakė pasiduoti dėl jos vyro įkalinimo, saugumo pajėgų nuolat vykdyto jos šeimos puldinėjimo, sulaikymų, draudimų ir tremties, – sakė D. Tutu. – Jos narsus atsisakymas paklusti labai įkvėpdavo mane ir ištisas aktyvistų kartas.“

W. Mandelos šeimos pareiškime sakoma, kad ji mirė po ilgos ligos, dėl kurios ligoninėje vis atsidurdavo nuo šių metų pradžios.

„Ji mirė ramiai, ankstyvą pirmadienio popietę, apsupta šeimos ir mylimų žmonių“, – priduriama pareiškime.

PAR valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) politikos vadovas Jeffas Radebe velionę pavadino vienu iš „revoliucinės kovos simbolių“.

Gyvenimas atskirai

Dauguma Winnie santuokos su Nelsonu metų buvo praleisti atskirai, nes Nelsonas buvo kalinamas 27 metus. Ji augino dvi jųdviejų dukteris ir palaikė jo politinės svajonės gyvybę valdant represiniam baltųjų mažumos režimui.

Tačiau apartheido pabaigoje jos reputacija smarkiai nukentėjo. 1986-aisiais daug kas ją siejo su incidentais, kai įtariami išdavikai būdavo sudeginami gyvi, jiems ant kaklo užmaunant ir padegant benzinu aplaistytą padangą.

1990 metais pasaulis stebėjo, kaip N. Mandela ir Winnie pagaliau išeina iš kalėjimo, susikibę rankomis.

1991-aisiais ji buvo nuteista už pagrobimą ir smurtą dėl 14-mečio Stompie Moeketsi nužudymo.

1992-aisiais Mandelos pradėjo gyventi atskirai, o 1996-aisiais išsiskyrė. Jųdviejų teisinis ginčas atskleidė, kad Winnie buvo užmezgusi romaną su jaunu asmens sargybiniu.

Senatvėje ji vėl tapo gerbiamu žmogumi, primenančiu velionį N. Mandelą ir ilgą legendinę kovą su apartheidu.

Praėjusį mėnesį televizija parodė reportažą, kuriame matyti, kaip Winnie juokauja kalbėdamasi su naujai paskirtu prezidentu Cyrilu Ramaphosa, aplankiusiu ją su mandagumo vizitu jos namuose Soveto miestelyje, kur ji gyveno dešimtmečius.

Vilkėdama ANC spalvų – geltonos, juodos ir žalios – drabužius, ji paklausė rytiniu bėgiojimu garsėjančio C. Ramaphosos: „Kodėl jūs nepavargstat?“

„Negalime pavargti, kai jūs mums esate davusi darbo“, – atsakė C. Ramaphosa.

„Nepaklusnumo balsas“

Kai buvo paskelbta apie Winnie mirtį, C. Ramaphosa pavadino ją „nepaklusnumo ir pasipriešinimo balsu, ... tvirtu mūsų žmonių troškimo būti laisviems simboliu“.

„Daug metų ji stoiškai kentė apartheido valstybės stipriausius beprasmio brutalumo smūgius, – sakė jis. – Nepaisydama patirtų sunkių išmėginimų ji niekada neabejojo, kad kova už laisvę ir demokratiją triumfuos ir bus sėkminga.“

W. Mandela dažnai kritikuodavo ANC, bet reiškė paramą dabartinei partijos vadovybei. Šią partiją jos vyras atvedė į valdžią per euforiškus 1994-ųjų rinkimus po apartheido.

Pirmadienį vakare C. Ramaphosa grįžo į jos namus Sovete, kur lauke rinkosi ir kovos metų dainas dainavo gedintys žmonės.

AfriKos Sąjungos komisijos pirmininkas Moussa Faki Mahamatas taip pat pagerbė W. Mandelą ir sakė, kad žemynas „neapsakoma gedi“ dėl jos mirties.

Ji „visuomet bus prisimenama kaip pasaulinis simbolis, bebaimė aktyvistė, kuri didelę savo gyvenimo dalį paaukojo už laisvę Pietų Afrikoje ir už moteris“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Valstybinis transliuotojas SABC pranešė, kad W. Mandela Didįjį penktadienį dalyvavo pamaldose Soveto bažnyčioje, o paskui dėl gripo simptomų buvo paguldyta į ligoninę. Pastaraisiais metais ji taip pat sirgo diabetu.

Spėjimus, kad Winnie vėl buvo labai artima N. Mandelai paskutiniais jo gyvenimo metais, pakurstė neseniai parašyta jo gydytojo knyga.

Gydytojas Vejay Ramlakanas rašė, kad Winnie, o ne N. Mandelos našlė Graca Machel, buvo su M. Mandela, kai jis 2013 metais mirė. Spaudžiant N. Mandelos šeimai, knygą leidykla atšaukė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)