Ši žinia buvo paskelbta kitą dieną po to, kai Sirijos režimas, tarpininkaujant jo sąjungininkei Rusija, pasiekė galutinį susitarimą dėl sukilėlių ir civilių evakuacijos iš Dumos miesto, paskutinės likusios opozicijos tvirtovės Rytų Gutoje.

„Grupė autobusų, vežančių dalį (sukilėlių frakcijos) „Jaish al Islam“ teroristų ir jų šeimų narių, palieka Dumą, ruošiantis juos pervežti į Džarabulusą“ – sukilėlių kontroliuojamą miestą Sirijos šiaurėje, nurodė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Valstybinė televizija savo ruožtu paskelbė, kad iš Dumos išvažiavo keturi autobusai. Šis pagrindinis Rytų Gutos miestas buvo likęs paskutine opozicijos pajėgų kontroliuojama teritorija šiame regione po šešias savaites trukusio Maskvos remiamų režimo pajėgų puolimo.

Rusija sekmadienį pranešė, kad su „Jaish al Islam“ kovotojais buvo susitarta, kad jie paliks Dumą, bet ši sukilėlių grupė dar nėra patvirtinusi susitarimo.

Rytų Gutos susigrąžinimas žymės svarbų momentą prezidento Basharo al Assado pastangose atsikovoti teritorijas, užimtas įvairių sukilėlių grupių per jau septynerius metus Siriją krečiantį pilietinį karą.

B. al Assado pajėgos jau yra susigrąžinusios 95 proc. Rytų Gutos teritorijos per intensyvų aviacijos ir antžeminių pajėgų puolimą, pradėtą vasario 18 dieną. Per pastaruosius susirėmimus jau seniai apsiaustame anklave žuvo apie 1,6 tūkst. civilių, o dar dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti jį palikti.

Nuo 2011 metų vykstantis daugiaplanis karas Sirijoje pareikalavo jau daugiau kaip 350 tūkst. žmonių gyvybių.