Kremlius sakė, kad atidžiai stebi situaciją maždaug 20 tūkst. gyventojų turinčiame Volokolamske, esančiame apie 120 km į vakarus nuo Maskvos.

Vietos gyventojai jau seniai reikalauja uždaryti tą sąvartyną, nuo kurio dvokia siera ir sklinda kenksmingos dujos. Tai – gana retas pilietinės visuomenės aktyvumo atvejis Rusijoje.

Praėjusią savaitę į medikus kreipėsi dešimtys vaikų, besiskundusių galvos svaigimu ir pykinimu; manoma, kad vaikai sunegalavo dėl šalia Volokolamsko esančio Jadrovo sąvartyno dujų.

Regiono nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas sakė, kad mieste buvo paskelbta „padidintos parengties padėtis“. Jis taip pat sakė, kad „bus sustiprintas“ aplinkos stebėjimas ir „nuolat“ tikrinama oro kokybė.

Vietos pareigūnai taip pat dalija medicinines kaukes ir respiratorius Volokolamsko gyventojams, sakė Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas.

Ketvirtadienį vakare tūkstančiai Volokolamsko miesto gyventojų protestavo prieš pavojingą taršą iš šiame rajone veikiančio didelio sąvartyno ir reikalavo paskelbti nepaprastąją padėtį.

Kitas mitingas planuojamas sekmadienį.

„Nuolat palaikome ryšį su regiono pareigūnais ir vyriausybe dėl šios (problemos)“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Visi supranta, kad tai yra sudėtinga problema, ir jos negalima išspręsti per naktį“, – pridūrė jis.

Pareigūnai žada pastatyti naują sąvartyną, kuris nebeskleis kenksmingų dujų.

Rusija beveik visas savo šiukšles gabena į sąvartynus. Žmonės neprivalo perdirbti buitinių atliekų, todėl, nepaisant milžiniškos šalies teritorijos, atliekų tvarkymas Rusijoje kelia vis daugiau problemų.