„Didžioji pasaulio dalis nenorėtų tokios politinės sistemos ar tokio gyvenimo lygio, koks šiuo metu yra Rusijoje. Deja, pagrindinė ideologinė grėsmė Vakarų valstybėms – vidinė. Putino pinigų mašina slepia vakarietiškos moralės silpnybes. Jos agentai be mūsų leidimo to daryti negalėtų“, – rašo E. Luce‘as.

„Tai labiausiai susiję su Jungtinėmis Valstijomis ir Didžiąja Britanija, kuriose, priešingai nei daugumoje Europos Sąjungos valstybių, leidžiama anonimiškai valdyti turtą“, – rašo apžvalgininkas.

Būtent dėl šios priežasties Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija tapo pinigų plovimo centrais. JAV kiekvienais metais išplaunama beveik 300 mlrd. dolerių, o Didžiojoje Britanijoje ir jos užjūrio teritorijose – iki 125 mlrd. dolerių.

Asmeninis Vladimiro Putino turtas vertinamas nuo 50 iki 200 mlrd. dolerių. „Kodėl mes nieko nedarome, kad kaip nors pakenktume (Putino finansinei gerovei)“, – retoriškai klausia straipsnio autorius.

„Tai, kad iš Vakarų valstybių buvo išginta per 130 Rusijos diplomatų, jau panašiau į realius veiksmus. Žinoma, bet kokiu atveju tai žymiai geriau nei nieko. Nepaisant to, pati savaime tokia taktika pinigų plovimo ciklo niekaip nesutrikdys“, – rašo E. Luce‘as.

JAV prezidento ir Didžiosios Britanijos politikų, ypač ministrės pirmininkės, aršiai kritikavusios Rusiją dėl buvusio dvigubo Rusijos agento Sergejaus Skripalio ir jos dukros apnuodijimo Anglijos Solsberio mieste, motyvacija, anot E. Luce‘o, verta atskiro aptarimo.

Londono atveju tai paprasčiausiai politikų, visų pirma Theresos May, nenoras taikstytis su Didžiojoje Britanijoje pastaruosius kelerius metus vykstančiais mįslingais rusų nužudymais, įskaitant Borisą Berezovskį ir verslininką iš Rusijos Aleksandrą Perepiličną.

Dabar valdžia pagaliau pradėjo veikti. „Tik tų diplomatų išsiuntimas iš esmės mažai ką pakeis. Didžioji pinigų Londono nekilnojamojo turto rinkoje dalis priklauso rusams. Pernelyg daug Londono bankų, nekilnojamojo turto agentų ir prabangos sektoriaus bendrovių klesti būtent iš rusiškų pinigų“, – mano straipsnio autorius.

Kaip ir Didžioji Britanija, Jungtinės Valstijos neapsaugotos nuo rusų pinigų, tad ir ten įvykdoma keistų nusikaltimų, rašo E. Luce‘as, prisimindamas buvusio V. Putino bendražygio Michailo Lesino likimą – jis buvo rastas negyvas savo kambaryje viename Vašingtono viešbutyje. Kaip ir 14 mirčių Didžiojoje Britanijoje tyrimas, M. Lesino mirties tyrimas taip pat buvo vykdomas be didesnio entuziazmo.

„Nepaisant smurto žymių ant jo kūno, pareigūnai po kelių mėnesių nustatė, kad jo mirtis buvo nelaimingas atsitikimas. Ponas Lesinas kitą dieną turėjo susitikti su federaliniu JAV tyrėju ir perduoti jam svarbios informacijos“, – pridūrė E. Luce‘as.

„Ar stebina faktas, kiek įsidrąsino V. Putinas?“, – straipsnyje klausia apžvalgininkas.

„Didžioji dalis Vakarų neteisingai suvokia Rusijos keliamą grėsmę. Rusijos ekonomika nedidesnė nei Italijos, o jos armija – nustekenta. Šalį valdo autokratas, kuris jokiais būdais neapleis valdžios iš baimės viską prarasti. Ginklas, kurio labiau už viską bijo V. Putinas – skaidri buhalterija“, – pabrėžia E. Luce‘as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (664)